vizzo
Witam,
Kupiłem papier o ciepłej tonacji marki Bergger. Wywołuję zdjęcia w laboratorium, które zazwyczaj używa wywoływaczy papierowych Agfa NEUTOL lub Ilford Id-11. Mam pytanie, czy przy użyciu tych wywoływaczy uda mi się uzyskać ciepłą tonację, czy też muszę zastosować specjalny wywoływacz, aby uzyskać ten brązowy efekt. Czy można uzyskać ten efekt przy użyciu wywoływacza Dokumol? Jeśli nie, to jakich wywoływaczy mogę użyć?
Pozdrawiam
David
Gast
Cześć, David!
ID-11 to n i e jest wywoływacz do papieru, służy on do wywoływania filmów...
I jeszcze: Dokumol to n i e jest wywoływacz do papierów o ciepłej tonacji!
Ciepły odcień uzyskuje się (w przypadku emulsji chloro-bromo-srebrowych, czyli „papierów o ciepłym odcieniu”) za pomocą specjalnego wywoływacza do ciepłych odcieni, np. Agfa NEUTOL WA, dostępny jest również produkt firmy Amaloco, a także Moersch itp. Zazwyczaj pozwala to uzyskać ciepły odcień obrazu, lekko zielonkawy lub brązowawy. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku papierów o ciepłej tonacji odcień obrazu można znacznie lepiej kontrolować za pomocą wywoływacza. Również chłodne odcienie można lepiej uzyskać na papierach o ciepłej tonacji przy użyciu specjalnych wywoływaczy do chłodnych tonów (np. LP Brom 3, Moersch Cold itp.), a nie, jak można by się spodziewać, na papierach o neutralnej i chłodnej tonacji, które znacznie gorzej reagują na różne wywoływacze.
Osobiście do tej pory bardzo chętnie pracowałem z papierami Forte Polywarmtone lub Agfa MCC111 z wywoływaczem Agfa Neutol WA – wkrótce obu tych produktów już nie będzie (sprzedawane są jeszcze pozostałe zapasy, ale UWAGA! – ceny, przynajmniej za papier, są znacznie zawyżone z powodu spekulacji rynkowych.
Nasz gospodarz ma tu oprócz pięknych papierów o ciepłym odcieniu również całą gamę pasujących do nich wywoływaczy!
Pozdrawiam serdecznie, Johannes
Roman
Johannes, dlaczego wkrótce nie będzie już papieru Forte Polywarmtone?
David, większość papierów o ciepłej tonacji (takich jak twój Bergger, który przecież też pochodzi od Forte) przy nabywaniu w standardowych wywoływaczach do ciepłych tonów nabiera raczej lekko oliwkowo-zielonego odcienia (jest to klasyczny odcień, który najczęściej określa się mianem „ciepłej czerni”). W przypadku odcieni brązowych zaleca się późniejsze tonowanie sepia lub selenem.
Istnieją jednak również specjalne wywoływacze (np. firmy Moersch), które bezpośrednio wywołują odcienie brązowe.
Roman
WHZ
Co masz na myśli, mówiąc „wkrótce nie będzie już ani jednego, ani drugiego” – czy chodziło Ci o Forte, czy tylko o Agfę z NEUTOL-em? NEUTOL mógłby nadal być dostępny, jeśli firma a&o uzna to za sensowne.
Pozdrawiam
Wolfgang :angry:
MirkoBoeddecker
Konkretnie:
Moersch Warm
Moersch Sepia
Moersch Separol WA
Tetenal Variospeed W
Fomatol
Agfa NEUTOL WA (o ile jest obecnie dostępny).
Jako alternatywę dla papierów Forte lub Bergger polecam: ADOX Polywarmton.
W przypadku papierów typu Warmton należy zwrócić uwagę na czas wywoływania i temperaturę!
Jeśli nie utrzymasz ich na stałym poziomie, zmieni się tonacja, a zdjęcia będą wyglądały inaczej.
Pozdrawiam,
Mirko
vizzo
Witam,
po pierwsze dziękuję. Czyli oznacza to, że jeśli użyję innego wywoływacza, takiego jak ten przedstawiony tutaj, ten ciepły ton nie będzie miał wpływu.
Pozdrawiam
Gast
Roman,
oczywiście miałem na myśli MCC111 i wywoływacz NEUTOL, a nie papier Forte; mam nadzieję, że ten ostatni będzie jeszcze długo dostępny!
Pozdrawiam serdecznie! Johannes
Gast
Czyli oznacza to, że jeśli użyję innego wywoływacza niż ten opisany tutaj, ten ciepły odcień nie będzie widoczny.
Ależ skąd. Każda kombinacja papieru i wywoływacza daje nieco inny efekt.
Tak więc papier o ciepłym odcieniu w wywoływaczu o neutralnym odcieniu będzie wyglądał inaczej niż papier o zimnym odcieniu w tym samym wywoływaczu.
Jeśli jednak chcesz uzyskać wyraźną różnicę, wybierz jeden z tych, o których wspomniał Mirko.
Pozdrawiam
Martin
Wolfgg
Vizzo: najlepiej najpierw nabierz trochę doświadczenia, korzystając z kombinacji, o których wspomniał Mirko. Później będziesz mógł sam poeksperymentować. Mi na przykład bardzo podoba się połączenie Polywarmtone z wywoływaczem o neutralnym działaniu – daje to delikatny ciepły odcień.