Tammo
Řekněte mi, jak dlouho trvá, než se emulze papíru ADOX (neutrální a teplý) ustálí. U mě jsou oba papíry měkké jako máslo, zřejmě byly odeslány ještě teplé. Papír ADOX, který mám už pár měsíců v ledničce, má víceméně normální gradaci, takže je to asi tím papírem. Je tedy vhodné nechat papír zrát při pokojové teplotě, nebo raději v ledničce? Vždyť banány taky nechávám zrát venku :angry:
cfb_de
Ahoj Tammo,
naše role dorazily vlastně v pořádku: 00-4, s tím se dokážu smířit. Je možné, že jsi na základě stávajících hodnot filtrů předpokládal, že se jiná šarže bude chovat stejně?
Co se týče zralosti, nechal bych papír dva, tři týdny ležet v obývacím pokoji a po dvou týdnech bych se podíval, jak se to vyvinulo. Celkově může proces trvat pár týdnů, ale první dva týdny by neměly být problém ani při pokojové teplotě. Poté do sklepa/ledničky. Lednička je však většinou příliš suchá a člověk si pak může stěžovat na nedostatečnou rovinnost.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
U mě jsou oba papíry měkké jako máslo
Mohl bys to nějak upřesnit?
Nikdo zatím totiž neřekl, že jsou měkké jako máslo.
To, co předpokládáš, je pravda. Jsme velmi rychlí a málokdy se tu něco pokazí :-)
Raději just in time než roky viset a zšednout.
Ale samozřejmě by tím neměly vzniknout žádné problémy s použitím.
Proto mě to teď zajímá.
S pozdravem,
Mirko
Wolf_XL
Ahoj,
minulý týden jsem také vyzkoušel první papír z té akce s rolemi – bezchybný. Co se týče hodnot filtru, neměly by být žádné problémy – na svém Duncu mám modul VC – tam to sedělo perfektně. Ve srovnání s mými ostatními papíry od různých výrobců je nanejvýš o půl stupně měkčí – tj. tam, kde jinak s papírem Grad. 2, potřebuji s ADOXem 2,5 nebo 3. Vyvolával jsem v Eukobromu. A jestli s tímto papírem dosáhnu stupně 5 nebo jen stupně 4, je mi osobně relativně jedno – protože pokud potřebuji stupeň 5, udělal jsem něco špatně na negativu...
Tammo
Už při kalibraci expozimetru byl testovací negativ velmi světlý, což u „běžného papíru“ obvykle nebývá. Ve srovnání s mým starším barytovým papírem s teplým tónem byl barytový papír s neutrálním tónem asi o dva stupně světlejší.
Wolf_XL
Ahoj Tanno,
mám takovou hloupou otázku – jak stará je/byla ta vývojka? Jestli je totiž už vyčerpaná, dostaneš z ní jen mdlé zvětšeniny... To se mi taky už stalo, divíš se, že to už „nepraská“, a nejdřív hledáš příčinu jinde, až tě najednou napadne, že tu vývojku už používáš půl roku...
Tammo
Vývojka byla úplně nová, láhev jsem také právě otevřel.
RomanJRohleder
Mirko,
>Mohl bys to prosím upřesnit?
>O tom, že je to „měkké jako máslo“, zatím nikdo neřekl, že by to bylo užitečné.
Nečteš své vlastní fórum dost pozorně. ;-)
Podívej se na můj příspěvek na
http://www.fotoimpex.de/forum/index.php?showtopic=888&st=10
Tehdy jsem psal o roli Vario Classic FB, která byla v té době stará necelých 6 týdnů:
„Včera jsem rychle kontaktoval pár šedých klínů; předběžný výsledek:
Filtrování/Viditelné stupně/ISO-R
15M/8/120
100M/6/90
130M/5/75
100Y/14/210
130Y/16/240“
Takže máslově měkké. Nebo klidně „000“.
Možná to o víkendu aktualizuju.
Čau,
Roman
Wolfgg
Roman: Přímý přepočet „viditelných stupňů“ na ISO-R (stupně × 0,15 × 100) vede k příliš vysoké hodnotě ISO-R, protože ISO-R pokrývá pouze rozsah od hustoty 0,04 přes závoj až po 90 % maximální hustoty, zatímco lidské oko rozezná více stupňů.
RomanJRohleder
Wolfgangu,
aaaaaah, to vysvětluje, proč jsem se dnes odpoledne při „hraní s Densim“ trochu odchýlil od plánu.
Roman
Wolfgg
Tady na fóru mě určitě už všichni znají jako „hardcoreového zónového fanatika“. Nejenže na motiv aplikuji zónový systém, ale také papír alespoň jednou důkladně změřím. Takže: šedý stupňový kalibr Agfa (0,15 D = 1/2 clony na jeden stupeň) do držáku filmu, papír pod něj a exponovat. Potom zjistit, od jakého množství světla „něco vidíme“ a od jakého množství světla „už to nečerná“. Pak spočítat stupně mezi tím, což dá, stejně jako u tebe, vždy výrazně více, než ty příbalové letáky nebo jiné datové listy ISO-R skromně vyplivnou, protože prostě... viz výše. Ale pouze moje měření je využitelné z hlediska laboratoře (a kvality), ISO-R se hodí pouze pro srovnání.
Mimochodem: pokud používáš šedý stupňový klín Agfa, tenhle (alespoň ten můj) není nijak zvlášť přesný. Dole (teoretická hodnota = 0, skutečná hodnota = 0) a nahoře (teoretická hodnota = 2,7, skutečná hodnota = 2,8) je docela dobrý, ale v průběhu bohužel vykazuje výkyv s maximem uprostřed (teoretická hodnota = 1,5, skutečná hodnota = 1,82!). Buď se za danou cenu nedá vyrobit přesněji, nebo je příliš starý (>20 let). Používám ho už jen proto, abych se mohl rychle zorientovat na obou koncích neznámého papíru.
Wolfgang
RomanJRohleder
Wolfgangu,
žádné otázky, takhle to dělám už od začátku loňského roku – s jedním ze tří uložených Stoufferů T2115. Mám ještě jedno podezření, možná se při promítání na plátno>papír projevuje už Callierův efekt.
Roman
Wolfgg
Roman: O Callierově efektu jsem před chvílí také krátce přemýšlel. Aby byl viditelný, musíš u černobílého filmu použít plně difuzní nastavení, tedy difuzní sklo přímo za filmem, jako je tomu obvykle u barevných negativů. U mě je výstup z barevné směšovací hlavy (o něco menšího průměru než opálová žárovka), pak dvojitý kondenzátor nad filmem, tedy mezi směrovým a difuzním světlem. Callier zde nikdy nebyl tématem.