SamuliSchielke
Myslím, že by Mirko měl zařídit, aby byl v katalogu změněn údaj, podle kterého je Fomabrom Variant „podmíněně lith-capable“ a že je třeba počítat s 30 minutami. Právě dnes jsem vyhotovil první lith print s Fomabrom Variant a jde to snadno, rychle a krásně. Při teplotě 24 stupňů trvá lith print necelé 4 minuty.
Fomabrom Variant se lith-printuje velmi podobně jako Fomabrom Festgradation. Krásné, decentní světla (v oblasti béžové, okrové a umbrové) a v závislosti na ředění a expozici buď jemné, diferencované, nebo hrubé, syté stíny. Poměry míchání a expoziční faktory lze převzít přímo z Fomabrom Festgradation, expoziční časy však ne, protože Fomabrom Variant je o něco rychlejší než Festgradation (500 ISO místo 400).
Moersch Lith Masterset, 1000 vody, po 25 A a B, žádné C ani D. Přeexponovat o 1 1/3 až 1 2/3 clony (1 2/3 = sytější světla, 1 1/3 = větší kontrast). Při této kombinaci jsou stíny velmi pěkně detailní, zrno je stále velmi jemné, ale světla jsou přesto již pěkně barevná. Vytvořil jsem po jednom listu na Variant a Festgradation normálně se stejným expozičním časem. U Variantu se stíny zdají být o něco jemnějšími zrny než u Festgradation, to však může být také způsobeno odlišnou citlivostí. Pro opravdu výrazné stíny můžete zkusit 750 vody, po 25 A a B, 2,5 C a 10 D, přeexponování o 4 clony. Ještě jsem to nezkoušel na Variantu, ale u Festgradation to vytváří extrémně výrazné stíny.
Závěr: Mohu to velmi doporučit. Vhodné i pro začátečníky!
Samuli
WolfgangMoersch
To je pravda, podle mě je dokonce obzvlášť vhodný pro začátečníky. Je to velmi jemný papír, který se dá při zpracování velmi variabilně upravit od ostrého povrchu až po bezzrnný. Na rozdíl od (mnou používané, již poněkud starší) varianty PE nevyžaduje přidání sulfitu, alespoň ne u čerstvé směsi. Po pátém tisku by se mohlo přidat trochu sulfitu, pokud má zůstat bezzrnný, ale při více než 5 ml (20%) na litr to už nefunguje tak dobře. Teprve při přebytku A (nebo vyčerpané lázni) by to mohlo být silné. V přímém srovnání se baryt jeví jako mírně méně barevný než PE, ale je možné – pokud je to žádoucí – posunout tón k teplejším Nuancím při delších dobách vyvolávání pomocí mírně vyššího množství světla a silnějšího ředění vývojky nebo přidáním většího množství D.
Oproti Fomabrom Festgradation se mi zdá, že je snazší rozlišit stíny, aniž by bylo nutné se vzdát hlubokých stínů. Celkově máme zde papír, který vyžaduje jen stojku na hlavě, pokud to má dopadnout špatně.
Tento papírek je velmi potěšující, i pro konvenční techniku!
MirkoBoeddecker
vytvořeno.
Upravím to a příští týden to otestuji.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Samuli!
K mému podrobnému soukromému e-mailu ještě jedna „veřejná“ poznámka:
Ještě jednou moc děkuji za tvou přátelskou pomoc! Podle tvého receptu se mi mezitím podařilo vyrobit i Fomabrom pro lith-print. Moje chyba zřejmě spočívala v teplotě procesu: při 24 stupních to jde rychle a dobře, při 20 stupních to prostě trvá déle (při mých prvních pokusech mi zřejmě došla trpělivost!). S lith developerem Calbe však (opět s trpělivostí!) dosahuji stejného výsledku (a nepotřebuji žádná aditiva). A pokud to má být bez zrna, stačí přidat trochu síranu sodného (ten je k dispozici u mého hostitele).
Zajímavé mi přijdou také tvé poznámky k chování Fomabrom Variant při litografii – láká to k vyzkoušení!
S pozdravem Johannes
Roman
Jsou už k dispozici nějaké ukázkové snímky? Je rozlišení stínů stejně dobré jako u Fomatone? Už delší dobu hledám něco méně barevného (než Fomatone), co by nebylo tak brutálně výrazné (jako Maco RC-F), a přitom by se stíny úplně neztrácely (jako u Polywarmtone).
SamuliSchielke
Promiň, rád bych poslal nějaké ukázkové snímky, ale nemám k dispozici skener. Je to méně barevné (což mi vlastně docela vyhovuje) a není to nijak drsné (pokud to člověk sám nechce), ale tak jemné stínování, jaké máš u Fomatone, tam nenajdeš. Fomabrom vypadá, alespoň na mém zkušebním výtisku, vždycky trochu drsně. Řekněme, že stíny jsou relativně diferencované.
Gast
Ahoj Samuli!
Existují už nějaké (orientační) hodnoty pro Fomabrom Variant v chemickém setu Moersch Easy-Lith? Případně také pro Fomabrom-Festgradation?
Pokud jsi to ještě nezkoušel, s jakým poměrem míchání bys začal? V Easy-Lith je totiž už od základu více bromidu než v chemickém setu Masterset. Co bys udělal: stejné ředění, jaké uvádíš pro Masterset, ale silnější přeexponování???
Díky předem za tvé odpovědi! Samozřejmě se těším i na odpovědi a názory ostatních účastníků fóra, obzvláště by mě potěšilo stanovisko pana Moerscha!
S pozdravem! Johannes
SamuliSchielke
Johansi,
Alespoň u sady Masterset se mi podařilo přímo převzít nastavení pevné gradace pro Fomabrom Variant.
Mimochodem, žádný e-mail od tebe mi nepřišel. Ztratil se někde po cestě?
Samuli
PhilippReichmuth
Jenom pro ujasnění: má při lith-printu vůbec nějaký význam, jestli použiju papír s pevnou gradací nebo papír s proměnlivým kontrastem?
Philipp
Gast
Zajímavá otázka od Phillipa.
Nikdy jsem neprovedl pořádnou sérii testů. Kontrastní papír (Foma) vyvolávám bez filtru, nikdy jsem nezkoušel, zda by s filtrem byly výsledky jiné.
Papír Orwo Baryth (nejrůznější gradace, od velmi starého po relativně starý) má při stejném chemickém složení vždy stejný charakter. Viditelné změny jsou výraznější v důsledku různých expozičních časů nebo chemických roztoků než v důsledku různých gradací. Všechny tyto informace se vztahují k papíru Easy-Lith-print.
Jak jsem již řekl, nikdy jsem to pořádně netestoval, jsou to pouze zkušenosti. Ale možná si někdo dal tu práci.
S pozdravem
Ronald
Gast
Ahoj Samuli,
ahoj všichni na fóru!
Mám jednu zásadní otázku: Provádíte expozici papíru s proměnlivou gradací pro litografický proces s filtrem nebo s bílým světlem?
Díky předem za odpovědi!
S pozdravem Johannes
WolfgangMoersch
Za normálních okolností lze filtrování bez obav vynechat. Pouze u velmi tenkých negativů může být výhodné použít magenta filtr.
Gast
Pane Moersch,
moc děkuji za rychlou odpověď!
Ještě jedna otázka: Jaké ředění doporučujete pro produkty Moersch Easy-Lith a Fomanrom Variant?
S pozdravem!
J.R.
WolfgangMoersch
Na konečné hodnocení je ještě příliš brzy, ale první čerstvé dojmy z tohoto článku jsou potěšující (řečeno mírně). Celá věc sice není nutně srovnatelná s mezilidskými vztahy, protože hormonální zmatek je zde téměř vyloučen, ale očekávání a ochota se do něčeho pustit jsou u vzácných novinek jistě obzvláště vysoké, což může v počáteční euforii vést k částečné slepotě – stejně jako v reálném životě.
Ve srovnání s pevnou gradací jsou výsledky lith-printu již velmi podobné. Při lith-printu nemá papír VC vlastně žádné velké výhody. Zda je Variant skutečně lepší než pevná gradace, zatím nemohu posoudit, protože pevná gradace, se kterou (stále) pracuji, je zde již asi osm let – a za tu dobu se nezhoršila. Nelze tedy vyloučit, že výhoda emulze Variant je dána pouze zcela běžnými výrobními výkyvy. Zdá se tedy, že varianta Variant je o něco méně bohatá na jemné zrno, jinak je chování v procesu a výsledný tón obrazu téměř stejný. Výhoda by tedy spočívala (pouze) ve všestrannosti. Pevnou gradaci jsem používal téměř výhradně pro lith-print, VC je alternativou pro konvenční práce.
Ředění lith developerů (bez ohledu na jejich původ) zřejmě nemá velký vliv na výsledek. Samozřejmě i zde platí, že čím více světla a čím řidší vývojka, tím barevnější, přičemž rozsah variací tónu snímku je u bromostříbrných papírů spíše malý. Jinak je tomu u gradace: čím řidší vývojka, tím výraznější lithový efekt – i to je tedy normální.
Oproti (zralé) pevné gradaci a zejména oproti variantě s PE emulzí má (testovaná) varianta Baryt VC dvě výhody: je s jemným zrnem (pokud má být silnější, stačí použít mírný přebytek roztoku A) a želatina je méně citlivá při dlouhých dobách vyvolávání (můj první dojem!). Při dobách vyvolávání nad 9–10 minut se u pevné gradace (té, kterou mám k dispozici) projevuje sklon k praskání želatiny (průhledné skvrny ve vlhkém stavu), u varianty VC se to zdá být výrazně méně výrazné.
Easylith ředím podle nálady, v poměru 1+10 až 1+40. Při normální teplotě (18–21 °C) by měl expoziční čas být nastaven tak, aby proces vyvolání trval 7–10 minut. Při zvýšení teploty na 26 až maximálně 30 °C se časy pohybují mezi 4–6 minutami, přičemž není rozhodující udržovat teplotu, protože se vyvolává podle vizuálního posouzení.
Stejně jako u všech ostatních papírů není gradace filtrování nutná, pokud je kontrastní rozsah negativu v přiměřeně normálním rozmezí (G 0 až G 4). U tvrdých negativů pomáhá přebytek B, u slabých a nevýrazných přebytek A. V extrémních případech (slabé/nevýrazné) lze použít magenta filtr, u velmi hustých/tvrdých negativů může být řešením odpovídající silné přeexponování a přebytek B, ale pokud by to nestačilo (protože by se pak stíny rozmazaly), je na místě dvoukoupelový vývoj. První vývojka Lith (silná) s dobou vyvolávání 3–5 minut pro stíny a poté slabá (1+20 až 1+300 podle typu) normální vývojka po dobu jedné až tří minut.
S pozdravem
wm
Gast
Pane Moersch,
moc děkuji za Vaši odbornou a podrobnou odpověď! I to je dalším důkazem Vaší profesionality a odbornosti!
S pozdravem!
Johannes Rambauske
Gast
Ahoj všichni,
teď mě taky zaujal systém dvou lázní a rád bych věděl, jak moc musím Eukobrom zředit.
Spíš v poměru 1:20, nebo spíš 1:300??
Jak dlouhá je pak doba vyvolávání? Vždyť se i tak vyvolává podle vizuálního posouzení – nebo ne?
A na závěr:
O víkendu jsem si udělal malou litografickou seanci a rozčiloval jsem se nad svou neschopností nebo nad „Maco Multispeed lesklý“ (Agfa MCP).
MCP polomatný se vždycky lith-printuje skvěle, u lesklého Maco však byla doba expozice jen asi 10 sekund.
Zvýšil jsem ředění na 1:27 (teplota asi 25 °C).
Výsledkem byly pokaždé skvrnité černé plochy a velká vlastní dynamika (černé plochy tam, kde nemají být).
Přeexponoval jsem asi o 2 až 3 clony.
Je to chyba na mé straně, nebo je ten papír tak náladový?
Díky za odpovědi
Patrick
Roman
Patricku,
zda MCP lith-print funguje nebo ne, závisí hodně na náhodě (resp. na šarži) – měl jsem velmi staré MCP, které vůbec nefungovalo, pak jsem měl balení, které fungovalo (tak, jak je popsáno na stránkách Moersch – proto mě vlastně vůbec napadlo to zkusit), a moje poslední balení (zakoupené asi před rokem) zase nefungovalo...
SamuliSchielke
Na stránkách
http://www.moersch-photochemie.de/
v sekci „Galerie“ a poté „Ukázky na papíře“ najdete velmi reprezentativní ukázky lith printů na papíru Fomabrom Variant.