Gast
Ahoj!
Mám dva filmy Fuji Neopan 400, z nichž jeden mám na expozici 800 a druhý na expozici 1600.
Může mi někdo doporučit vývojku, která dobře vykreslí stíny a nevytváří zbytečně mnoho zrna?
Moc děkuji!
S pozdravem, Phil
skydl
Ahoj,
můžu ti doporučit Amaloco AM74.
S pozdravem
Thorsten
PhilippeGrunchec
Oba typy filmu Neopan (400 a 1600), které rád používám, mají ve stínech často velmi málo detailů! Nepřehánějte to s vyvoláním!
To je pravda, LP Supergrain / Amaloco AM74 se k tomu velmi hodí.
Velmi doporučuji také dvoukoupelovou vývojku (Emofin, Diafine, MZB).
Gast
Microdol při zakládání porostu.
Roman
Na vyvolávání není nic lepšího než A49 (např. zde v obchodě) – z každého filmu vytáhne maximální citlivost při velmi jemném zrnu a právě s Neopanem ladí obzvlášť dobře!
Mou druhou volbou by byl XTOL (ten se ale prodává jen v relativně velkých baleních a má problémy s „sudden death“, pokud se připravuje z vodovodní vody).
Od Microphenu pro pushování Neopanu raději odrazuji – vytváří brutální zrno při velmi vysokém kontrastu.
Gast
Za radu zatím moc děkuji!
Zkusím to asi s A49 nebo Xtol. Alespoň v A49 se dají vyvolat velmi pěkné normálně expozicí ovlivněné snímky na Neapanu 400.
S pozdravem, Philipp
PhilippeGrunchec
Jak vypadá zrno? Na fotoaparátech Neopan mi často vadí to trochu rozmazané zrno ;)
Roman
Tak zkus RODINAL – výsledkem je super ostré zrno, které ale přesto není příliš hrubé, velmi podobné TriXu (EI 250, 20 °C, 9:30 min., 1 min. protřepávání).
A49 samozřejmě dává mírně rozmazané (ale zato velmi jemné) zrno, při nominální citlivosti bych ho použil spíš jen na portréty, ale na pushování je velmi dobré, zejména ve středním formátu pak není vidět vůbec žádné zrno a u správného motivu, kdy není tak patrné slabší vykreslení stínů, si téměř nevšimneš, že bylo pushováno. Kombinaci NP400 při EI 800, vyvolanou v A49 1+1, 18 min. (20 °C, 1 min. převrácení) používám docela rád pro spontánní portréty s Rolleiflexem.
PhilippeGrunchec
Myslíš RODINAL v poměru 1:50?
Stagirit
Pokud jde o ostrost zrna a zvýšení citlivosti, mohu opravdu doporučit jen Microdol-X.
Fotil jsem v muzeu a zvýšil citlivost ze 400 na 800, výsledek byl opravdu vynikající.
Neopan ve vývojce RODINAL mě nepřesvědčil, hustota byla spíše průměrná.
Od Microphenu mohu jen odradit.
Přikládám
příklad
Roman
Jo, RODINAL 1+50 – promiň, zapomněl jsem, že existují i jiné ředění (která ale nikdy nepoužívám... ;))
Gast
Ahoj!
Dnes jsem dostal svůj dlouho očekávaný model A49. Hned jsem ho vyzkoušel a na první pohled vypadá docela dobře. Zítra napíšu víc a nahraju sem naskenovanou fotku.
Zatím moc děkuji za odpovědi!