Gast
Cześć!
Mam dwa filmy Fuji Neopan 400, z których jeden poddałem naświetlaniu na czułość 800, a drugi na 1600.
Czy ktoś może mi polecić wywoływacz, który dobrze oddaje szczegóły w cieniach i nie powoduje niepotrzebnego ziarna?
Bardzo dziękuję!
Pozdrawiam, Phil
skydl
Cześć,
mogę polecić Ci Amaloco AM74.
Pozdrawiam
Thorsten
PhilippeGrunchec
Oba rodzaje papieru Neopan (400 i 1600), z których chętnie korzystam, często mają bardzo mało szczegółów w cieniach! Nie należy ich zbyt mocno wywoływać!
To prawda, LP Supergrain / Amaloco AM74 świetnie się do tego nadaje.
Bardzo polecam też wywoływacz dwuskładnikowy (Emofin, Diafine, MZB).
Gast
Microdol w fazie zakładania drzewostanu.
Roman
Do wywoływania nie ma nic lepszego niż A49 (np. tutaj w sklepie) – pozwala uzyskać maksymalną czułość z każdego filmu przy bardzo drobnym ziarnie, a szczególnie dobrze współgra właśnie z Neopanem!
Moim drugim wyborem byłby XTOL (jest jednak dostępny tylko w stosunkowo dużych opakowaniach i ma problemy z „nagłą śmiercią”, jeśli przygotowuje się go z wodą z kranu).
Odradzam używanie Microphen do pushowania Neopanu – daje brutalne ziarno przy bardzo wysokim kontrastie.
Gast
Na razie bardzo dziękuję za radę!
Chyba spróbuję z A49 albo Xtol. Przynajmniej w A49 uzyskuje się bardzo ładne efekty przy normalnym naświetlaniu na Neapan 400.
Pozdrawiam, Philipp
PhilippeGrunchec
Jak wygląda ziarnistość? To, co często mi przeszkadza w filmach Neopan, to nieco rozmyta ziarnistość ;)
Roman
W takim razie wypróbuj RODINAL – daje super wyraziste ziarno, ale mimo to nie jest zbyt grube, bardzo podobne do TriX (EI 250, 20°C, 9:30 min, 1 min. mieszania).
A49 daje oczywiście lekko rozmyte (ale za to bardzo drobne) ziarno, przy czułości nominalnej używałbym go raczej tylko do portretów, ale do podkręcania jest bardzo dobry, zwłaszcza w średnim formacie, gdzie ziarno jest w ogóle niewidoczne, a przy odpowiednim motywie, gdy nieco słabsze odwzorowanie cieni nie rzuca się w oczy, prawie nie widać, że zdjęcie zostało podkręcone. Bardzo chętnie używam kombinacji NP400 przy EI 800, wywołanej w A49 1+1, 18 min. (20°C, 1 min. przechylania) do spontanicznych portretów aparatem Rolleiflex.
PhilippeGrunchec
Masz na myśli RODINAL w rozcieńczeniu 1:50?
Stagirit
Jeśli chodzi o ostrą ostrość i podkręcenie czułości, naprawdę mogę polecić tylko Microdol-X.
Robiłem zdjęcia w muzeum i podkręciłem czułość z 400 do 800 – efekt był naprawdę znakomity.
Neopan w RODINALU mnie nie przekonał, gęstość była raczej przeciętna.
Od Microphen również mogę tylko odradzać.
W załączeniu
przykład
Roman
Tak, RODINAL 1+50 – przepraszam, zapomniałem, że są też inne proporcje rozcieńczenia (z których jednak nigdy nie korzystam... ;))
Gast
Cześć!
Dzisiaj dostałem mój długo wyczekiwany A49. Od razu go wypróbowałem i na pierwszy rzut oka wygląda całkiem nieźle. Jutro opowiem więcej i wrzucę tu zeskanowane zdjęcie.
Na razie bardzo dziękuję za odpowiedzi!