Jüne,
CHS 50 není totožný s PO 100c.
To jsem také četl, ale nikdy jsem neměl dojem, že by se tyto filmy propagovaly jako identické; spíše se svitkový film CHS 50 doporučoval jako náhrada.
PO 100c získává vysoké rozlišení díky ortopanchromatické citlivosti, zatímco CHS 50 je panchromatický film.
Nejvíce by se dal srovnat s CHS 100, ale i ten je panchromatický s úplně odlišnými vlastnostmi a zcela odlišnou citlivostí / rozlišením.
Dosažená citlivost je také srovnatelná (jak jsi sám zjistil, z PO100c se dá dostat 125 ASA a z CHS 50 asi 65 ASA). To přesně odpovídá tomu, co se dalo očekávat.
V žádném případě nelze z 50ky v diaprocesu dostat 100 – k tomu by bylo nutné proces upravit.
Myslím si, že to, co vedlo ty, kteří se domnívají, že film 50 je podobný PO100c, k tomuto srovnání, je skutečnost, že PO100c má pro film 100 velmi vysoké rozlišení. Nabízí se tedy podezření, že se jedná o film 50 s potiskem 100 ASA na obalu, ale to není pravda. Jedná se o film 100 s emulzí Rectepan (ortopanchromatickou), podobnou Neopan Acros.
Na průhledný podklad se nanášejí POUZE svitkové filmy, NE filmy KB (viz můj vlákno o problémech s obstaráváním průhledného
podkladu pro
svitkové filmy).
Nikdy jsme s tímto filmem neprováděli testy ve SCALA procesu, protože Agfa až donedávna laboratoře svazovala a nedovolovala jim ve SCALA procesu vyvolávat jiné filmy. Vždy existovaly dvě laboratoře, které se tím striktně neřídily, ale nemohli jsme to rozhlašovat, aby od Agfy nedostaly pokutu.
To s tóny pleti mě zajímá. Teoreticky by se to mělo dát vyřešit změnou parametrů vyvolání.
Můžeš to naskenovat?
Je však možné, že film 50 v procesu SCALA nelze vyvolat vůbec.
40 stupňů je v každém případě příliš mnoho pro tuto málo chráněnou emulzi.
S pozdravem,
Mirko