Gast
Witajcie, członkowie forum,
czy ktoś z was ma już doświadczenia z preparatem Fomabrom Variant, który od niedawna jest dostępny u nas, oraz z preparatem Splitgrade firmy Heiland? Jakie ustawienia pozwalają szybko uzyskać pierwszy (przydatny!) pasek próbny?
Ja sam niestety będę mógł to przetestować dopiero za kilka tygodni...
Pozdrawiam serdecznie!
Johannes
fotohuisrovo
Jeszcze nie, ale poprosiliśmy Jürgena Heilanda o przetestowanie modeli Fomaspeed Variant III i Fomabrom Variant na papierze Split Grade firmy Heiland. Jak to będzie wyglądało, pokaże w wersji 2.5. Ponadto przetestowano również kilka rodzajów papieru: Agfa MCP-MCC, Kodak itp.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
cfb_de
Cześć Robert,
Mam inne zdanie na temat wycofywania dokumentów. Nie tylko u mnie powinno być jeszcze sporo egzemplarzy MCP/MCC.
Poproś pana Heilanda, żeby jeszcze z tym poczekał. Chociaż tak naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia, bo nie mam (jeszcze?) stopnia Splitgrade.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Do lata nie ma na to czasu. Teraz sprawdzam, czy emulsje są takie same, bo przy zbyt dużych wahaniach to nie ma sensu.
Magazyn papieru typu split jest już prawie pełny, więc zmniejszenie ilości papieru na rynku oznacza tylko dodatkowy wysiłek.
Pozdrawiam,
Robert
Ps. Oczywiście nie ma obowiązku przeprowadzania aktualizacji, zależy to też od tego, jakiego papieru się używa.
Gast
Witam wszystkich użytkowników forum,
próbowałem trochę poeksperymentować (bez naukowych ambicji):
Dzięki ustawieniu Splitgrade dla papieru AGFA-PE można całkiem dobrze uzyskać czasy naświetlania i gradację charakterystyczną dla Fomabrom Var.III, jednak – a to chyba jest sedno kalibracji – zmiany czasów, które wynikają ze zmiany gradacji, nie pasują (powinny). Ale przynajmniej od razu otrzymuje się pierwszy (akceptowalny) pasek próbny – reszta to już tylko dopracowanie szczegółów.
Pozdrawiam serdecznie
Johannes
WolfgangMoersch
Ustawienie: Inne – średnia czułość
NEUTOL WA 1+12: T -0,4 G +0,7
SE2 1+12: T -0,2 G +0,7
SE6 1+12: T -0,4 G +0,6
Czas wywoływania wynosi w każdym przypadku trzy minuty. Są to moje wartości praktyczne, a nie dokładna kalibracja. Wartości są tak zbliżone do siebie, że porównywalne receptury pozwalają oczekiwać podobnych wartości korekcyjnych.
Gast
Panie Moersch,
bardzo dziękuję za podanie tych danych!
Serdeczne pozdrowienia z Salzburga!
Johannes