Chciałbym zwrócić uwagę naszych klientów na projekt zainicjowany przez naszego partnera w Stanach Zjednoczonych, firmę JandC.
Firma Kodak pocięje dla nas całą rolkę materiału filmowego TMAX 400 na formaty zgodne z życzeniem naszych klientów.
Np. 2 1/4 x 3 1/4, 8x20, 12x20, 11x14 itp.
Jeśli są Państwo zainteresowani, proszę zapoznać się z poniższymi informacjami.
Pytania można kierować bezpośrednio do firmy JandC (sales@jandcphoto.com) lub skontaktować się z FOTOIMPEX.
Z poważaniem,
Mirko
-----------------------------------------------------
Zakup filmu arkuszowego KODAK T-Max 400 ULF
Opublikowano 05.01.2006
Kliknij link (
PDF z formularzem zamówienia i listą rozmiarów), aby pobrać formularz zamówienia dla tej oferty. Formularz ten służy do złożenia zamówienia w przedsprzedaży na film arkuszowy Kodak T-Max 400 w rozmiarach wymienionych poniżej. Jeśli interesujący Państwa rozmiar nie znajduje się na liście, prosimy o kontakt mailowy. Okres składania zamówień w przedsprzedaży oraz podana cena promocyjna obowiązują od 5 stycznia 2006 r. do 30 stycznia 2006 r.
Aby zamówienie zostało przyjęte, wszystkie zamówienia w przedsprzedaży muszą być w całości opłacone z góry czekiem, przekazem pocztowym lub kartą kredytową. Po otrzymaniu zamówienia dokonamy autoryzacji Państwa karty kredytowej. Gdy osiągniemy minimalną wielkość zamówienia umożliwiającą złożenie zamówienia w firmie Kodak, obciążymy Państwa kartę kwotą za zamówienie.
Ze względu na szczególny charakter tego zakupu nie ma możliwości zwrotu ani wymiany.
Niniejszy formularz zamówienia wraz z płatnością należy przesłać pocztą (lub w przypadku płatności kartą kredytową – pocztą lub faksem) na adres:
JandC Photo
11936 W. 119th Street #263
Overland Park, KS 66213
faks: (702) 920-8826
Nasze centrum obsługi telefonicznej nie przyjmuje zamówień na ten produkt. Wszystkie zamówienia muszą być złożone na tym formularzu i podpisane.
Można również dokonać płatności za pomocą serwisu PayPal (sales@jandcphoto.com). Jednakże, aby zamówienie zostało przyjęte, należy przesłać do nas ten formularz wraz z zamówieniem i podpisem. Zamówienia złożone za pomocą serwisu PayPal zostaną obciążone Państwa kontem w momencie złożenia zamówienia.
Termin dostawy nie został jeszcze ustalony i nie może zostać ustalony, dopóki firma Kodak nie otrzyma wszystkich informacji dotyczących cięcia dla zamawianych rozmiarów. W lutym poinformujemy wszystkich klientów o terminie dostawy. Jednak w tej chwili spodziewamy się dostawy pod koniec marca.
Koszty wysyłki podane w formularzu zamówienia dotyczą wyłącznie Stanów Zjednoczonych. Koszty wysyłki międzynarodowej zostaną naliczone przed wysyłką według aktualnych stawek. Możemy podać szacunkową kwotę, jeśli wyślesz nam e-mail z Twoimi wymaganiami.
Dziękujemy.
Wyniki testów dotyczących trwałości filmu Kodak T-Max 400 przeprowadzonych przez Claya Harmonsa
Jak opublikowano na forum APUG:
No dobrze, kilka osób poprosiło mnie o przeprowadzenie tego testu, ponieważ mam pewne doświadczenie z zamówieniami specjalnymi na film Tmax 400. Kupiłem film 5x7 TMY w lipcu 2001 roku. Data ważności na opakowaniu to lipiec 2003 roku. Trzymałem go w zamrażarce do około 2004 roku. Od tego czasu był przechowywany w temperaturze pokojowej. Nienaświetlony arkusz wywołany w Pyrocat HD w proporcji 1:1:50 przez 10 minut w temperaturze 68 stopni dał następujące wartości bazowe i wartości zamglenia:
Wizualna 0,11
Niebieska (Ortho) 0,15
UV 0,35
Wybrałem wywoływacz barwiący, bo to dla nas, osób pracujących z alternatywnymi procesami, jakby najgorszy scenariusz. W miarę starzenia się nie powinno być problemu z przejściem na wywoływacz niebarwiący na resztę jego życia.
To powinno dać wam wyobrażenie o tym, jak długo ten materiał się zachowa. Wygląda na to, że całkiem nieźle! Więc zamawiajcie! Z danych, które właśnie zapisałem, wnioskuję, że powinien być dobry jeszcze przez kilka lat.
Inne uwagi dotyczące TMY: zauważyłem, że jest on szczególnie wrażliwy na prześwietlanie rentgenowskie na lotniskach. Oznaczam moje pudełka, gdy przechodzą przez urządzenie, i NIGDY nie prześwietlam filmu więcej niż dwa razy. Nauczyłem się tego na własnej skórze. Kilka lat temu odbyłem dwie podróże w obie strony i film miał naprawdę wysoki poziom zamglenia. Nie jest to zaskoczeniem, biorąc pod uwagę ogromną wzajemność charakterystyk tego filmu.