Gast
Ahoj, mám následující problém: uprostřed Saúdské Arábie mi došla baterie v mém Minoxu C – ta známá px 27 5,6 V. Doma mi ještě leží tři kusy... jo, jo, vím, že si mám vždy brát náhradní. Dnes jsem prošel všechny souky, ale bohužel bez úspěchu. Na adaptér Minox se ani nemusím ptát. Teď mám s sebou 10 filmů, ale žádnou baterii, to je paráda. Ale možná existuje nějaká alternativa s jinými bateriemi, které by se daly propojit a které by pak pasovaly??? Kdo má radu?
Pozdrav ze země, kde plná nádrž stojí pouhých 8 €
Gast
Ahoj,
z PX si s trochou šikovnosti, kouskem lepicí pásky, alobalem a čtyřmi knoflíkovými bateriemi o napětí 1,5 V a vhodném průměru můžeš vyrobit celkem slušnou a funkční náhradu. Nevím, jak funguje expozimetr u Minoxu, ale pro svou starou Praktiku VLC jsem si něco podobného vyrobil a funguje to bez problémů. Na stránkách www.abcde.de je jako náhrada uvedena UNICELL U27PX, ta je však dlouhá 21,5 mm.
S pozdravem Uwe
seba
Ahoj,
v modelu PX27 jsou také jen 4 knoflíkové baterie s kontaktními plíšky. Když sundáš kovový kryt, objeví se plastová přihrádka (pozor na drobné části!), kterou můžeš naplnit 4 bateriemi LR43 nebo SR43; tak to momentálně dělám i u svého modelu GL. Normálně bys pak měl ještě vyrovnat expozimetr s nastavením ISO, pokud máš srovnání; pokud ne, „pro jistotu“ bych prostě přeexponoval o jednu clonu. Diapozitivy bych s tím ale nedělal.
Hodně štěstí,
cu seba
PhilippReichmuth
Ahoj Marwane,
další možnost: nevím sice, kde v Saúdské Arábii se právě nacházíš, ale zkus se s důvěrou obrátit na nějaký místní fotografický klub. V Rijádu je například klub „Cameraderie“, který je docela aktivní. Třeba se ti díky tomu podaří navázat nějaké zajímavé kontakty?
Procházky po soucích a podobných místech znám. Jednou jsem strávil celý den v Taškentu hledáním čtečky karet SmartMedia. Bez úspěchu. Zkušenost mi říká, že hledáním nic nedosáhneš, ale díky kontaktům dosáhneš všeho.
Nebo to udělej jako pár lidí z německého velvyslanectví, kteří při fotbalovém zápase Německo vs. Saúdská Arábie zvedli ceduli „Pošlete chřest“ a následně byli bohatě zásobeni německým svazem pro chřest. Už si připrav ceduli „Pošlete baterii PX27“ :rolleyes:
Philipp
Gast
Ahoj,
moc děkuji za tipy,
jsem asi v Džiddě, čtečky karet tu nejsou vůbec žádný problém, stejně jako baterie do běžných digitálek. Prodejci je sice poznali jako fotoaparátové baterie, ale s pokrčením ramen řekli, že jsou do starého foťáku.
No jo, tak to chodí, přijedeme z moderního Západu a taháme s sebou staré harampádí :rolleyes: .
Zkusím tu kutilskou kombinaci, myslím, že přepětí té technice neublíží.
Pozdravy z pouště.
Marwan
Gast
Ahoj,
Dneska jsem to vyzkoušel a sehnal jsem si 4 knoflíkové baterie. Doufám, že to mírné přepětí elektroniku nepoškodí a fotky budou alespoň trochu správně expozicované. Jelikož jde o černobílý film, doufám, že to nebude úplně katastrofa. Aspoň teď mám čím fotit. Není to tu úplně bez rizika, protože místní lidé reagují na fotografování poněkud alergicky. Minox tam tolik nevyniká, i když minule se mi podařilo pořídit skvělé snímky z ruky s mým Leicou a 20mm objektivem s citlivostí 800.
Později podám zprávu, jak dopadly snímky s přepětím.
S pozdravem
Marwan
Stagirit
Pokud fotoaparát nepoužívá baterii jako referenční hodnotu, neměl by to být žádný problém a ta minimální přepětí (0,4 V) tvou elektroniku nepoškodí.
Teď mě napadá jen Lunasix, který používal 1,35 V baterie PX-625 jako referenční napětí.
Minox 35 GT (vlastně expozimetr) dělá s novými bateriemi potíže, expozimetr se zasekává a snímky jsou nesprávně exponované. Pokud to víš, dá se to vyřešit lehkým poklepáním, nebo když je baterie v provozu už pár dní.
Gast
Ahoj!
To je přesně to, co se mi stalo v New Yorku: jdeme se podívat na jedinečné cvičení civilní ochrany na letišti Johna F. Kennedyho a co se stane? Zapomněl jsem si vzít náhradní filmy... Život umí být někdy tak krutý!
Mimochodem, na tuto stránku se dostávám jen proto, že vedle mě vpravo leží Minox C – právě s novými bateriemi! Přesně tak – život je někdy opravdu jeden z nejtěžších!
Ještě si to tam dole užijte!
Peter Eilers