Gast
Cześć, mam taki problem: w samym środku Arabii Saudyjskiej skończyła mi się bateria w moim Minoxie C – ta słynna px 27 5,6 V. W domu mam jeszcze trzy sztuki... tak, tak, wiem, że zawsze trzeba mieć zapas. Przemierzyłem dziś wszystkie suki, ale niestety bezskutecznie. O adapter Minox nawet nie pytam. Teraz mam ze sobą 10 filmów, ale nie mam baterii, piękna sytuacja. Ale może jest jakaś alternatywa z innymi bateriami, które można by połączyć i które by pasowały??? Kto ma jakąś radę?
Pozdrowienia z kraju, w którym tankowanie kosztuje zaledwie 8 €
Gast
Cześć,
z PX, odrobiną sprytu, taśmą klejącą, folią aluminiową i czterema bateriami guzikowymi 1,5 V o odpowiedniej średnicy możesz stworzyć całkiem przyzwoity / funkcjonalny zamiennik. Nie wiem, jak działa ekspozymetr w aparacie Minox, ale dla mojego starego Praktica VLC zrobiłem sobie coś podobnego i działa bez problemów. Na stronie www.abcde.de jako zamiennik podano baterię UNICELL U27PX, jednak ma ona 21,5 mm długości.
Pozdrawiam, Uwe
seba
Cześć,
W modelu PX27 są tylko 4 baterie guzikowe z płytkami stykowymi. Po zdjęciu metalowej osłony pojawia się plastikowy pojemnik (uwaga na drobne elementy!), który można wypełnić 4 bateriami LR43 lub SR43 – tak właśnie robię obecnie w moim GL. Zazwyczaj należy jeszcze dostosować ekspozymetru z ustawieniem ISO, jeśli masz punkt odniesienia; jeśli nie, to dla pewności po prostu przeprowadziłbym prześwietlenie o jeden stopień. Nie robiłbym tego jednak w przypadku diapozytywów.
Powodzenia,
cu seba
PhilippReichmuth
Cześć Marwan,
Inna opcja: nie wiem, gdzie dokładnie przebywasz w Arabii Saudyjskiej, ale spróbuj skontaktować się z lokalnym klubem fotograficznym. Na przykład w Rijadzie działa dość aktywny klub „Cameraderie”. Być może uda ci się nawiązać dzięki temu jakieś ciekawe kontakty?
Wiem, jak to jest z wędrówkami po sukach i tym podobnych miejscach. Kiedyś spędziłem cały dzień w Taszkiencie, próbując znaleźć czytnik kart SmartMedia. Bez powodzenia. Z doświadczenia wiem, że szukając, nic nie osiągniesz, a dzięki kontaktom – wszystko.
Albo możesz postąpić tak jak kilka osób z ambasady niemieckiej, które podczas meczu piłki nożnej Niemcy – Arabia Saudyjska trzymały tabliczkę z napisem „Schickt Spargel” („Wyślijcie szparagi”), w wyniku czego otrzymały obfite dostawy od niemieckiego stowarzyszenia producentów szparagów. Przygotuj sobie już tabliczkę z napisem „Schickt Batterie PX27” :rolleyes:
Philipp
Gast
Cześć,
bardzo dziękuję za wskazówki,
jestem chyba w Dżuddzie, czytniki kart nie stanowią tu żadnego problemu, podobnie jak baterie do popularnych aparatów cyfrowych. Sprzedawcy rozpoznali je jako baterie do aparatów, ale wzruszając ramionami stwierdzili, że są do starego aparatu.
No cóż, tak to już jest – przyjeżdżamy z nowoczesnego Zachodu i taszczymy ze sobą stare graty :rolleyes: .
Spróbuję tego domowego rozwiązania, myślę, że przepięcie nie zaszkodzi sprzętowi.
Pozdrowienia z pustyni.
Marwan
Gast
Cześć,
Wypróbowałem to dzisiaj i zaopatrzyłem się w 4 baterie guzikowe. Mam nadzieję, że niewielkie przepięcie nie wpłynie negatywnie na elektronikę i zdjęcia będą w miarę dobrze naświetlone. Ponieważ to film czarno-biały, mam nadzieję, że efekt nie będzie zbyt drastyczny. Przynajmniej mam teraz czym robić zdjęcia. Nie jest to tu całkiem bezpieczne, ponieważ ludzie tutaj reagują dość nieprzychylnie na bycie fotografowanym. Minox nie rzuca się tu tak bardzo w oczy, chociaż ostatnim razem udało mi się zrobić genialne zdjęcia z ręki moim Leicą i obiektywem 20 mm przy czułości 800.
Później opowiem, jak wyszły zdjęcia przy nadmiernym napięciu.
Pozdrawiam
Marwan
Stagirit
O ile aparat nie wykorzystuje baterii jako wartości odniesienia, nie powinno być żadnego problemu, a minimalne przepięcie (0,4 V) nie uszkodzi twojej elektroniki.
Przychodzi mi teraz do głowy tylko Lunasix, który wykorzystywał napięcie 1,35 V baterii PX-625 jako napięcie odniesienia.
Minox 35 GT (a właściwie ekspozymetr) sprawia kłopoty przy nowych bateriach – ekspozymetr się zawiesza, a zdjęcia są źle naświetlone. Jeśli się o tym wie, można to naprawić lekkim postukaniem lub po prostu po kilku dniach użytkowania baterii.
Gast
Cześć!
To dokładnie tak, jak mi się przydarzyło w Nowym Jorku: jedziemy na wyjątkowe ćwiczenia służb ratowniczych na lotnisku im. Johna F. Kennedy'ego i co się okazuje? Zapomniałem zabrać ze sobą zapasowe filmy... Życie bywa czasem takie okrutne!
Właściwie to trafiłem na tę stronę tylko dlatego, że po mojej prawej stronie leży Minox C – właśnie z nowymi bateriami! Dokładnie – życie bywa czasem naprawdę ciężkie!
Miłej zabawy tam na dole!
Peter Eilers