Gast
Ahoj,
vím, že tu píše někdo z Ukrajiny, tak mám otázku: jsem nadšený tvůrce 16mm filmů a chci natočit delší film, ale materiál Kodak je tak drahý, že si to v takovém měřítku prostě nemůžu dovolit.
(Není to o tom, že bych byl lakomý, prostě si to nemůžu dovolit!)
Jedna role Ektachrome 100D 122 m stojí kolem 200 EUR, bez vyvolání, a potřeboval bych jich asi 5–10. Dá se to nějak zařídit, buď přímo se Svemou, nebo přes nějaký obchod s filmovým materiálem na Ukrajině?
Pokud vím správně, má tento materiál citlivost 32 GOST a je citlivý na denní světlo.
Tento materiál by měl stát jen zlomek (35 $ za roli) toho, co stojí materiál tady, takže bych si v případě nutnosti připravil i vlastní vývojku.
Moc děkuji
Jü
Gast
Myslíš mě?
Nevím, musím se poptat, těžko říct.
Swema asi pořád vyrábí barevné kopírovací filmy pro kina a pravděpodobně i negativní filmy pro 35mm záznam.
Chceš 16mm reverzní film Swema Color, protože ti přijde Kodak příliš drahý – jestli se ještě dá sehnat, to netuším.
Kdysi jsme ve škole měli 16mm kameru a projektor, ale teď se v tom nevyznám (jen teoreticky), už dlouho sám nenatáčím (dřív jsem točil na Super 8).
Trochu mě to zajímá, ale nedovedu si představit, jak se k tomu chceš dostat, potřebuješ někoho, kdo to koupí a pošle ti to.
Můžu zavolat do Swemy a zeptat se, co na to říkají.
Pokud mi dovolíš otázku, proč si nepořídíš dobrou videokameru, určitě je levnější si ji půjčit než kupovat film?
Oleksander
Gast
Bohužel také nevím, kde a jak se dá sehnat, ale existuje alternativa od firmy Kahlfilm – nabízejí 16mm film s citlivostí 50 ASA pro denní světlo v procesu E-6, který je levnější než ten od Kodaku a samozřejmě se dá velmi dobře vyvolat i doma.
Můžeš se podívat na stránku www.kahlfilm.de. Je k dostání i v metráži ve formátech Super 8, Doppel 8 a Doppel S8.
S pozdravem
MArwan
Gast
Jäge, Marwane,
volal jsem do firmy Swema, ten film se ještě vyrábí, občas se nějaké množství vyrobí, ne často, jen když je zrovna potřeba.
Cena přímo u Swemy je asi 30 EUR za 120 m (122 m je délka pro USA, u Swemy je to 120 m). Citlivost je 18 DIN při denním světle.
Lze ho koupit pouze přímo na Ukrajině (nebo v SNS jako registrovaný zákazník), Swema vám nepošle 10 rolí zvlášť do Německa.
V zásadě bych vám to mohl obstarat a poslat, ale nemám tušení, jak to vyřešit s platbou, clem a zasláním, navíc se teoreticky může něco ztratit při přepravě.
Máte nějaký nápad, jak to udělat? Myslím si totiž, že to tak jednoduše nepůjde.
Oleksander
Hodně zábavy při vašem koníčku
Gast
Ahoj,
to už se nějak blíží naprosté hlouposti – shánět z Ukrajiny 16mm film takovými dobrodružnými cestami, když je známo, a tady už to bylo tisíckrát potvrzeno, že je naprosto příšerný.
Celé to pak vypadá jako rozmazané blikání s úžasnými světelnými paprsky, nebo „emulze Svemachrome nedrží na nosiči“, „po dvou týdnech je všechno červené“ atd.
Raději vyhodit 500 eur do popelnice, než použít rozumnou digitální videokameru – někdy si opravdu myslím, že tohle fórum je NDR v ještě extrémnější podobě.
Je mi líto, ale to se prostě musí říct.
Markus
Gast
Ahoj,
to už hraničí s naprostou hloupostí – shánět z Ukrajiny 16mm film tak složitými cestami, když je známo, a tady už to bylo tisíckrát potvrzeno, že je naprosto příšerný.
Celý výsledek je pak rozmazané blikání s úžasnými přesvětleními, nebo „emulze Svemachrome nedrží na nosiči“, „po dvou týdnech je všechno červené“ atd.
Raději vyhodit 500 eur do popelnice, než použít rozumnou digitální videokameru – někdy si opravdu myslím, že toto fórum je NDR v extrémní podobě.
Je mi líto, ale to se prostě musí říct.
Markus
[right][post="5934"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Skvělý příklad typického digitálního blábolícího hlupáka!
Gast
Typický příklad fanatika do analogových věcí :ph34r: :blink: K tomu můžu jen říct: proč si myslíš, že je to tak levné? Určitě proto, že má tak skvělou kvalitu :D !
ChristianKolinski
Ahoj,
teď se do toho musím pustit... 30 € za 120 m je podle mě sakra dobrá cena.
Zjistil jsi u Swemy, jakým procesem se to vyvolává?
E6? Nebo úplně něco vlastního?
U 16mm úzkého filmu s 18°DIN mi totiž v hlavě zvoní poplašný zvonek – pokud je to materiál E6 – pak by to vysvětlovalo zdroj materiálu, který se jinde prodává za 50 € / 30 m...
K přepravě – to přece nemůže být tak složité, když se podívám na množství FEDů a Zorkisů, které se přes eBay valí přes hranice.
A ještě k tomu:
Doporučovat digitální videokameru jako náhradu za 16mm úzký film je přece jen vtip. Dobrý zvětšený snímek z 16mm filmu se dá promítat i na větší stěnu... směšných necelých 600 řádků z DV videokamery je v tomhle případě k smíchu. Ta by se musela pořádně poprat už s 8mm kamerou, aby neprohrála na celé čáře.
Gast
Christiane,
zajímá se o to čím dál víc lidí. Myslím, že reverzní film Swema je ten starý Agfa-Color, možná je to teď i E-6, neptal jsem se.
Určitě to není T-Kristall ani nic podobného; pokud je to E-6, pak jde o sovětský materiál modernizovaný nejjednoduššími prostředky.
Jestli je Swema lepší než Camcorder, no, to nevím, určitě není tak dobrý jako Ektachrome od Kodaku.
Že to trochu kolísá a obraz mírně mění barvu, je normální, ještě jsi neviděl sovětský film?
Mně se ty barvy líbí, jsou velmi pastelové a trochu studené.
Swema je prostě levná, jinak by ji nikdo nekupoval.
Podívej se sem, to je prodej v Rusku.
http://www.foto-rdm.ru/production_2_8.html
Například ten film o délce 298 m má 26 DIN, je to černobílý negativ a stojí 107 dolarů, pokud neumíš rusky.
Oleksander
Možná se mi podaří zjistit ještě víc, uvidíme, není to tak jednoduché jako v Německu, Swema nemá ani webové stránky.
Nejsem filmař, ale zajímám se o to, stejně jako o německý jazyk a fotoknihy, proto sem píšu.
MirkoBoeddecker
Markusi,
jakou videokameru používáš, která se blíží rozlišení 16mm materiálu formátu DIN 18?
Jaký má čip průměr?
Držel jsi někdy v životě v rukou 16mm kameru Arri a pracoval s ní?
To samozřejmě s výhradou vlastností materiálu Svemachrome (ten jsem nikdy nepoužíval).
Líbí se mi ale Jörgova touha po dobrodružství. Proč vlastně ne? DV piráti jsou dneska na každém rohu, ale kdo už točí na Svemachrome!
Jörgu, pomůžeme ti s přepravou a dovozem, pokud Svema poskytne množství, které potřebuješ.
S pozdravem,
Mirko
Schwedenstahl
Ahoj Mirko,
pokud by to s 16mm Svemou fungovalo a dalo by se sehnat potřebné chemikálie pro vlastní zpracování, okamžitě bych si objednal větší množství 16mm filmu. Pokud máte i DS8 nebo Super 8, jdu do toho.
Bylo by také zajímavé zveřejnit to na příslušných fórech o úzkopáskovém filmu, tam by se jistě dalo s odpovídající zálohou získat značné množství zájemců.
S pozdravem
Marwan
Schwedenstahl
Ještě k Markusovi,
musím říct, že by se člověk měl trochu krotit. Takové útoky na lidi, kteří prostě nechtějí používat videokameru, protože možná kladou důraz na určitý vzhled nebo – jako v případě filmů Kodak – na kvalitu, mi přijdou velmi nevhodné.
Logicky by se tímto argumentem dalo všechny zdejší příznivce analogové fotografie označit za zastaralé. Chtěl bych poznamenat, že natáčím na 16mm i Super 8 filmy, a zcela jasně konstatovat, že neexistuje žádná digitální alternativa, co se týče vzhledu ani kvality. Kdo je spokojený s digitálním výsledkem, ať to prosím dělá a je s tím šťastný. Urážky s nějakými srovnáními s NDR považuji za nevhodné.
S pozdravem
Marwan
Gast
Oleksandere, Marwane, Mirko,
teď je mi to vlastně trochu trapné, nečekal jsem, že se o to všichni tak nadšeně budou snažit. Nečekaně se mi podařilo koupit levný materiál Kodak, jehož platnost už sice nominálně vypršela (s tím jsem nepočítal), a proto už vlastně žádný film nepotřebuji.
Moc vám všem děkuji za vaši ochotu, zejména Oleksandere, za telefonický dotaz.
Doufám, že jsem nikomu nezpůsobil příliš velké potíže.
Dobré světlo
Jü
Gast
Joergu,
žádný problém, jen jsem se chtěl zeptat. Srdečně ti gratuluji k nákupu, není to přece tak složité jako posílat zboží z Ukrajiny.
Uvidíme, vlastně jsem se ještě chtěl dozvědět, jaká je kvalita současné produkce, respektive jestli ten film není náhodou nějaký zbytek, který našli ve skladu.
Oleksander
Gast
Joergu,
pokud si myslíš, že to nezvládneš, nebo že filmy jsou moc špatné a neodvážíš se to říct – nevadí :ph34r: .
Oleksander
Gast
Ahoj,
nemám nic proti 16mm, ale upřímně řečeno, když se na 16mm dívám v televizi, málokdy je obraz úplně bez zrna.
A to ani nemluvím o filmovém materiálu, který je technicky zastaralý – znám sovětské filmy natočené na Sovcolor z 50. let.
Ale to ani nemusím sledovat, stačí mi úplně normální Tatort ze 70. let, který se ani zdaleka nepřibližuje současnému televiznímu obrazu – navzdory moderním skenerům.
Jörg to zřejmě pochopil a ustoupil.
Markus
arothaus
Nemám nic proti 16mm, ale upřímně řečeno, když se na 16mm dívám v televizi, málokdy je obraz úplně bez zrna.
A to ani nemluvím o tom, že ten filmový materiál je technicky zastaralý – znám sovětské filmy natočené na Sovcolor z 50. let.
Ale to si ani nemusím nic takového pouštět, stačí mi úplně normální Tatort ze 70. let, který se ani zdaleka nepřibližuje současnému televiznímu obrazu – navzdory moderním skenerům.
[right][post="5961"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Ahoj Markusi!
K tématu zrno: prý existují lidé, kteří to používají jako tvůrčí prostředek.
Jinak ti je také jasné, že filmy ze 70. let dnes vypadají jinak než tehdy? Klíčové slovo: archivace a stálost negativu.
Samozřejmě, že tehdy vypadaly jinak než dnešní filmy, ale co je lepší nebo horší, je vždy v očích diváka.
S pozdravem,
Andreas
Gast
Jörgu,
přijde mi to divné, takhle z ničeho nic. Vymysli si raději lepší výmluvy, nebo se zeptej jen tehdy, když si jsi opravdu jistý.
Jinak se ostatní zbytečně namáhají, úplně nadarmo.
Nebo ti snad ten dobrý Markus zkazil Svemu?
Roland
Gast
Ahoj Jäge,
mohl bys mi říct, odkud to máš? Samozřejmě mě zajímá i materiál od Kodaku. Jaký materiál jsi sehnal?
Mimochodem, rád bych se dál bavil o materiálu od Svemy. Nemá někdo zájem něco takového se mnou zorganizovat???
S pozdravem
Marwan
ChristianKolinski
Ahoj,
nemám nic proti 16mm, ale upřímně řečeno, když se na 16mm dívám v televizi, málokdy je obraz úplně bez zrna.
[right][post="5961"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Když se díváš na televizi, v 90 % případů si ani nevšimneš, že sleduješ materiál natočený na 16 mm. S výjimkou některých telenovel a seriálů se stále většina televizních produkcí natáčí na 16 mm. Včetně aktuálních dílů seriálu Tatort, sitcomů a akčních seriálů.
A u HDTV – no, tam je podíl 16mm (přesněji Super16) _ještě_ vyšší – protože příslušné vybavení nebylo k dispozici ani v dostatečném množství, ani za přijatelné ceny. To se teprve pomalu zlepšuje.
A to nemluvím o filmovém materiálu, který je technicky zastaralý, znám filmy ze SSSR v Sovcoloru z roku 1950.
Ektachrome Professional nemůže být k ničemu, znám diapozitivy z roku 1957, úplně zbarvené a vybledlé, opravdu hrozný. Na tak mizerný materiál bych nikdy nefotil?
BMW? To bych si nikdy nekoupil, znám Isettu z roku 1955, naprosto slabou v nárazu a bez deformační zóny. A ABS taky nemá.
Ukradená filmová technika z předválečné doby (a to byl „Sovcolor“ z roku 1950. Myslím, že máš na mysli např. dívčí filmy z 50. a 60. let, známé i tady na Západě), po částečně více než 50 letech pochybného skladování (to přece stojí peníze, a ty už nejpozději od roku 1991 nejsou...) srovnávat s polozmoderním filmovým materiálem, je stěží fér. I v Sovětském svazu se v tom něco změnilo.
Ale to nemusím vůbec sledovat, stačí mi úplně obyčejný Tatort ze 70. let, který se ani zdaleka nepřibližuje aktuálnímu televiznímu obrazu – navzdory moderním skenerům.
To je také problém skladování. Je to velmi dobře vidět, pokud máš videozáznamy starších vysílání. Oba materiály zestárly – a to každý velmi odlišným, ale pro dané médium typickým způsobem.
Také podle typických filmových vad (škrábance, prach) často poznáš, že jde o jednu a tu samou promítací kopii, která putuje od stanice ke stanici. 30 let stará a 50krát přehrávaná.
Zvlášť když – jaké moderní skenery? Snad si nemyslíš, že v vysílacích studiích třetích programů stojí dnes jiný 16mm telecine než v roce 1980?
Christian