MNossi
Ahoj!
Brzy jedu na Špicberky. Předpověď počasí slibuje sněžení, déšť, zataženo a trochu sluníčka. Jaký černobílý film a vhodná vývojka byste mi doporučili?
Díky za vaše rady!
Mario
Bonderer
TriX, co jiného, a JOE, moje oblíbená kombinace.
Ostrost, jasnost a drsnost.
Ale když má sám svého oblíbeného vývojáře, proč by to neměl být právě on?
Wolf_XL
...ta otázka není míněna úplně vážně, že ne?
Urnes
Přesně tu kombinaci, kterou používáš i jindy. Na Špicberky se nejezdí proto, aby se tam zkoušela nová kombinace pro vývojku pro film. Nikdy! Nezapomeň, že při nízkých teplotách je třeba s filmem zacházet opatrně. Studený film má tendenci se trhat.
Hodně štěstí, Svene.
sputnik
To je ale otázka!
Pro Špicberky se samozřejmě doporučuje speciální film Bergg.
K dostání zde v obchodě:
https://www.fotoimpex.de/shop/filme/bergger-brf-400-plus-135-36.html
fototiger
Já bych na tvé dosavadní kombinaci nic neměnil, protože ji znáš nejlépe a pravděpodobně také nejlépe víš, jak s ní zacházet za oblačného počasí. Na tvém místě bych si vzal TriX a pro jistotu ještě Neopan 100. I sníh za oblačného počasí může být světlý.
Wolf_XL
...alespoň by v brašně na foťák neměl chybět kromě Rainbirdu i Icebird... :lol:?
Bonderer
Kde je tu sakra nějaká slušnost? Už ve škole mě ale učili, že neexistují hloupé otázky, ale spousta hloupých odpovědí.
Vypadá to, že někteří z vás chodili jen do školky, třetí řada, čtvrtá větvička.
Wolf_XL
... ale no tak, že neexistují hloupé otázky, je jen taková bezmyšlenkovitá moudrost z kalendáře – naopak – hloupé otázky? tohoto druhu? mají většinou skrytý, zlomyslný úmysl – a to vyvolat nesmyslné diskuse...
sputnik
Kde se tu prosím vás poděla slušnost? Už ve škole mě ale učili, že neexistují hloupé otázky, ale spousta hloupých odpovědí.
Vypadá to, že někteří z vás chodili jen do školky, třetí řada, čtvrtá větev.
?
U nás nás alespoň učili interpunkci. :-)
?
?
... ach co, že neexistují hloupé otázky, je jen taková bezmyšlenkovitá moudrost z kalendáře
?
+1
MNossi
Ahoj!
Díky za odpovědi. V budoucnu si ale rozmyslím, jestli na tomto fóru ještě něco zeptám. S těmi odborníky se nemůžu měřit.
Mario?
Morte
Ahoj Mario!
Zeptat se nikdy neuškodí. Kdo se tomu posmívá, je sám hloupý. K věci:
Vzhledem k očekávanému mlhavému počasí bych zvolil film s citlivostí 400, abych mohl fotit i z ruky. Kromě toho je třeba vzít v úvahu, že v zasněžených oblastech může být kontrast mezi sněhem a skalami/tmavými místy velmi vysoký, což naznačuje, že je vhodné přizpůsobit vyvolání (delší expozice, kratší vyvolání). Pokud však bude sněhová bouře a zatažená obloha, může to být přesně naopak: velmi malý kontrast, takže možná bude třeba film posílit. Vidíš, že vzdálená diagnóza vlastně není opravdu možná.
S filmem o citlivosti 400, jako je například TriX nebo Kentmere, a vyrovnávacím vývojkem, jako je např. ATOMAL (A49), si ale poradíš dobře.
€
Ještě dvě věci: Pokud máš před sebou velké sněhové plochy, dávej pozor, abys nenaletěl expozimetru a neexponoval podexponovaně. Kromě toho může být užitečný žlutý filtr, který zvýrazní jemné detaily ve sněhu a sníží mlhu.
Urnes
Ahoj Mario,
nemyslím si, že by tě tu někdo chtěl opravdu urazit. Jde jen o to, že ta otázka je tak široká, že by se na ni daly napsat celé knihy. V podstatě se počasí na Špicberkách neliší od toho, jaké máme u nás v zimě nebo na konci podzimu. Ať už máš zamrzlé Severní moře nebo hluboký sníh na Ostalbu, od Špicberků se to moc lišit nebude (minulá zima v severním Finsku ukázala, že ten odhad je docela přesný).
Jak jsem řekl, já bych si nechal svou obvyklou kombinaci. Morte má ale pravdu, pokud nechceš tahat stativ, měl bys s tím 400-kou dobře vystačit. A49 ti u 400-ky Delta přinese skutečných 400 ASA (já prakticky nic jiného nepoužívám) a push na 800 ASA vypadá taky dobře. Jak jsem řekl, film a vývojka jsou tam spíš vedlejší.
Otázka spíše zní, jaké snímky máš na mysli. Chceš pracovat s filtry? Nepotřebuješ náhodou stativ pro dlouhé expoziční časy, abys změkčil pohyb moře? Máš dost baterií? Vezmeš si s sebou případně plně mechanický fotoaparát, který nepotřebuje baterie? To jsou spíše otázky, které bych si kladl já. Ale jak jsem již řekl, záleží to hodně na tvém vkusu.
Pozdravuje Sven.