AlexFischer
Cześć,
podobnie jak wielu tutaj, jestem tu nowy i całkowicie zafascynowany Tanolem.
Po kilku próbach z NP20, starym Foma F21 i Polypanem (częściowo rozczarowujących, częściowo genialnych) nadszedł czas na Neopan 1600.
A może lepiej tego nie robić?
Czy ktoś z was ma jakieś wskazówki dotyczące osiągalnej czułości (myślę o E.I. 1000?) lub nawet czasów wywoływania, żeby nie było zbyt wielu odrzutów?
Byłbym wam bardzo wdzięczny.
Wielkie dzięki i pozdrawiam
Alex
PhilippeGrunchec
Tanol to rzeczywiście świetny wywoływacz, ale „W przypadku Neopan 1600 osiągam tylko czułość 400 ASA (24°C, 9 min), a przy krzywej o wyraźnym przebiegu w kształcie litery S odcienie średnie są rozmyte” – napisał do mnie Wolfgang Moersch!...
AlexFischer
Cześć,
czy to znaczy, że nie zaleca się używania Neapanu 1600 z Tanolem?
I tak nie sądzę, żebym był zadowolony z tego filmu. Ostatnio przeprowadziłem naświetlanie jednego negatywu na czułość 1000 ASA i wywołałem w Acutolu. Cienie były prawie niewidoczne, a światła wyszły prawidłowo.
Ogólnie negatywy wydają się dość płytkie (czy to normalne?).
Moim zdaniem HP5 na 1000 ASA ma znacznie lepszą gradację i nie jest tak kapryśny w obróbce.
Więc teraz mam jeszcze dwa Neopany, które czekają na wykorzystanie.
Czy ktoś może mi dać jakieś wskazówki? (wiem już, że nie da się tego uogólnić).
Pozdrawiam
Alex
Stagirit
Od filmu Neopan 1600 zdecydowanie odradzam; wywołałem go raz w Microdolu – obraz był zupełnie płaski i słaby, a mimo to w cieniach nie było żadnej szczegółowości. Natomiast w X-Tolu kontrasty były zdecydowanie zbyt ostre. Do fotografowania przy
dostępnym oświetleniu używam już chyba tylko filmu zwojowego Delta 3200.
Osobiście nie przepadam za HP5.
Zaskakująco dobre wyniki uzyskałem przy użyciu Tri-X firmy Kodak, podkręconego do 1250 ASA i wywołanego w X-Tol* w temperaturze 24°C przez 14 minut i 45 sekund, ale na błonie płaskiej 9x12. Były to zdjęcia prac spawalniczych na budowie rurociągu, wykonane aparatem Linhof Technika o zachodzie słońca.
*Nie mam jednak pojęcia, czy jako roztwór podstawowy, czy 1+2.
Roman
Cześć!
Neopan 1600 to jeden z moich ulubionych filmów – ale nie jest to film uniwersalny, tylko specjalista od konkretnego stylu! Jeśli chcesz tylko szybki film, który jednak daje „normalne” (pod względem kontrastu/tonacji) wyniki, to NP1600 nie jest dobrym wyborem, bo lepsze efekty da TMax, Delta 3200, a może nawet przyspieszony film 400.
NP1600 ma z natury duży kontrast, a zmiękczanie nie daje przekonujących rezultatów; Renderowanie cieni nie jest jego mocną stroną. Za to jest to praktycznie film z wbudowanym dramatem – zdjęcia uliczne lub spontaniczne portrety wyglądają dzięki niemu od razu jak kadry z filmu noir z lat 40. Do takich zastosowań (czyli portretów z naturalną pozą, scen ulicznych itp.) jest idealny, do krajobrazów raczej nie...
Podoba mi się również jego piękne ziarno, którego nawet A49 nie jest w stanie zmiękczyć, ale ja celowo wywołuję go w RODINALu 1+50 (8:30 min, w temperaturze 20°C, czułość 800-1000).
Dla pewności chciałbym jeszcze raz podkreślić – NP1600 jest odpowiedni tylko wtedy, gdy celowo dążymy do uzyskania określonego efektu, nie jest to film uniwersalny!
Roman
Stagirit
@Roman: W jakim formacie drukujesz na drukarce NP 1600?
Roman
18x24, ewentualnie też 24x30 – i po prostu UWIELBIAM tę wyraźną, ostro zarysowaną strukturę ziaren, która wtedy staje się widoczna!
Roman
AlexFischer
Cześć,
na początek bardzo dziękuję za liczne wskazówki.
Następnym razem spróbuję wywołać w R09, chociaż moje zdjęcia z aparatu Neo w Acutolu powinny być w zasadzie podobne. Być może czas wywoływania był zbyt krótki, a moim zdaniem negatywy zbyt cienkie.
Pozdrawiam
Alex
Stagirit
Fotografia to jednak przede wszystkim kwestia przekonań, tak jak w przypadku piwa :lol:
Właśnie dzisiaj znów miałem taką dyskusję – chciałem kupić Tri-X, ale nie mieli go na stanie, a obecny tam zawodowy fotograf gorąco polecił mi HP5 (właśnie ze względu na możliwość podkręcania czułości).
On używa Kodaka, a ja mu powiedziałem, że HP5 nie trafi do mojego domu ani do ciemni.
Jak to w ogóle możliwe? Gdybyśmy wszyscy robili to samo.
Gast
Model NP1600 zapewnia przekonujące wyniki w formacie A49 (naświetlanie przy czułości 800–1000 ASA).
Pozdrawiam serdecznie,
Otto Beyer!
skahde
NP1600 daje przekonujące wyniki w A49 (naświetlanie przy czułości 800–1000 ASA).
Pozdrawiam serdecznie,
Otto Beyer!
[right][post="6279"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Przetestowałem go w DS10, XTOL i A49, a krzywe sensytometryczne dokładnie się pokrywają. Ta sama czułość, takie samo odwzorowanie odcieni szarości.
Pozdrawiam
Stefan
skahde
Od filmu 1600 Neopan mogę tylko odradzić; wywołałem go raz w Microdolu – obraz był zupełnie płaski i słaby, a mimo to w cieniach nie było żadnej wyrazistości. Natomiast w X-Tolu kontrasty były zdecydowanie zbyt ostre.
Jeden film wywołałeś niedoświetlony (oczywiście, że cienie są wtedy puste), a drugi prześwietlony. To nie mówi zbyt wiele o jakości materiału, prawda? :P
Pozdrawiam
Stefan