seba
Ahoj lidi,
nedávno jsem začal s digitálním zpracováním. K laboratornímu vybavení jsem dostal balíček MG4 a 50 listů TTVC (což má být údajně také MG4), které mi už brzy dojdou (momentálně pracuji ještě dost náročně na materiál). S výsledky jsem také velmi spokojený (vzhledem k mým znalostem) a asi ještě chvíli zůstanu u PE/RC, dokud se to neusadí. Proto zatím nechci na svém nastavení příliš měnit, ale rád bych dělal víc, jenže vzhledem k cenám Ilfordu je to pro mou peněženku momentálně trochu moc. Takže to asi na nějakou dobu bude ADOX nebo FOMA, k tomu ještě pár otázek:
- Je podklad u uvedených papírů také středně silný (190 g) nebo jen papírově silný, v katalogu jsem k tomu nic nenašel?
- Jak je to s osvětlením? Mám Dukalux SL, který je asi 1 m od vaničky a asi 2,5 m od zvětšovacího přístroje a svítí na strop. Lampa je sice červená, ale docela jasná. Na proces až po fixaci potřebuji asi 4 minuty. Hrozí tam nějaké nebezpečí?
- Jediná věc, která by v tuto chvíli hovořila ve prospěch Ilfordu, je dostupnost i v malých množstvích, protože momentálně nemůžu investovat tolik najednou, abych si papír nakoupil do zásoby. Jak to v tomto ohledu vypadá u zmíněných papírů?
- Máte nějaké doporučení? Fomaspeed se zdá být (podle katalogu) o něco teplejší a citlivější než ADOX. Vlastně ani nechci mít tady pohozených příliš mnoho různých věcí. Raději se rozhodnu pro jeden a budu s ním zatím žít, dokud nenarazím na hranice.
Experimenty zatím neplánuji, možná někdy vyzkouším papír s teplým tónem, ale na to je čas.
Moc děkuji předem za vaše odpovědi a trpělivost,
cu seba
MirkoBoeddecker
Seba,
s Dukaluxem to u ADOXu určitě nebude fungovat a Fomu bys měl vyzkoušet.
Starý Tetenal je papír Agfa.
Foma se prodává v menších baleních.
PE papíry jsou vždy na silném papírovém podkladu, který je oboustranně potažen PE. Rozdíly v gramáži jsou (kromě Ilford Portfolio – speciálního papíru) téměř neznatelné.
Foma je spíše „vhodná pro začátečníky“ než ADOX Vario, ale s oběma bys to měl zvládnout :)
S pozdravem,
Mirko
seba
Mirko,
děkuji za tvou rychlou odpověď
> S Dukaluxem to u ADOXu určitě nepůjde a Fomu bys měl vyzkoušet.
ok, znamená to tedy, že v případě pochybností je lepší rovnou objednat i žárovku Philips?
> Foma se prodává v menších baleních
no, > mělo by to vyjít na 40 eur :)
> Foma je spíše „vhodná pro začátečníky“ než ADOX Vario, ale s oběma bys to měl zvládnout
No, tak to zkusím FOMU, třeba to s Dukaluxem ještě vyjde. Navíc mám radši hedvábně matný povrch.
Měj se