seba
Cześć wszystkim,
Niedawno zacząłem zajmować się obróbką chemiczną. Wraz ze sprzętem laboratoryjnym dostałem paczkę MG4 i 50 arkuszy TTVC (które podobno też są MG4), a te wkrótce się skończą (na razie pracuję dość intensywnie, zużywając sporo materiałów). Jestem bardzo zadowolony z wyników (biorąc pod uwagę mój poziom wiedzy) i pewnie jeszcze przez jakiś czas pozostanę przy PE/RC, aż się w tym wszystkim ogarnię. Dlatego nie chcę jeszcze zbytnio zmieniać mojego zestawu, ale chętnie zrobiłbym więcej, jednak przy cenach Ilforda to w tej chwili trochę za dużo, biorąc pod uwagę stan mojego portfela. W najbliższym czasie będzie to więc ADOX lub FOMA, w związku z czym mam jeszcze kilka pytań:
- Czy podłoże w wymienionych papierach jest średniej grubości (190 g), czy tylko o grubości papieru? Nie znalazłem na ten temat nic w katalogu.
- A jak wygląda kwestia oświetlenia? Mam Dukalux SL, który znajduje się około 1 m od miski i około 2,5 m od powiększalnika i świeci w sufit. Lampa jest co prawda czerwona, ale dość jasna. Proces do utrwalenia zajmuje mi około 4 minut. Czy istnieje tu potencjalne zagrożenie?
- Jedynym argumentem przemawiającym obecnie za Ilfordem jest dostępność nawet w niewielkich ilościach, ponieważ w tej chwili nie mogę zainwestować zbyt wiele naraz, aby zgromadzić zapas papieru. Jak wygląda sytuacja w przypadku wymienionych papierów?
- Czy są jakieś rekomendacje? Fomaspeed wydaje się (według katalogu) nieco cieplejszy i bardziej czuły niż ADOX. Właściwie nie chcę mieć tu zbyt wielu różnych rzeczy. Wolę zdecydować się na jeden rodzaj i na razie się z tym pogodzić, dopóki nie osiągnę granic możliwości.
Na razie nie planuję żadnych eksperymentów, może kiedyś wypróbuję papier o ciepłej tonacji, ale to nie spieszy się.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość,
cu seba
MirkoBoeddecker
Seba,
z papierem Dukalux na pewno nie będzie żadnych problemów z ADOX, a papier Foma musisz przetestować.
Stary Tetenal to papier Agfa.
Papier Foma jest dostępny w mniejszych opakowaniach.
Papiery PE są zawsze na grubym podłożu papierowym, które jest pokryte dwustronną powłoką PE. Różnice w gramaturze są prawie niewyczuwalne (z wyjątkiem Ilford Portfolio – specjalnego papieru).
Foma jest raczej „odpowiednia dla początkujących” niż ADOX Vario, ale w zasadzie powinieneś sobie poradzić z obydwoma :)
Pozdrawiam,
Mirko
seba
Mirko,
Dzięki za szybką odpowiedź
> Z Dukaluxem na pewno nie będzie problemu z ADOX-em, a Fomę musisz przetestować.
ok, to znaczy, że na wszelki wypadek lepiej od razu zamówić żarówkę Philipsa?
> Foma jest dostępna w mniejszych opakowaniach
no cóż, powinno to kosztować około 40 euro :)
> Foma jest raczej „odpowiednia dla początkujących” niż ADOX Vario, ale w zasadzie powinieneś sobie poradzić z obiema
no to spróbuję FOMA, może jednak uda się z Dukaluxem. Poza tym wolę wykończenie satynowo-matowe.
cu seba