Gast
Ahoj,
jelikož se ani velkoobchodní nabídka černobílých svitkových filmů nijak nezlepšuje, rád bych se pustil do vlastního vyvolávání svitkových filmů.
Pár jsem jich už do cívky „nacpal“. :)
Máte vy, profesionálové, snad nějakou dobrou radu (kromě toho, že je třeba hodně cvičit...), jak film co nejjednodušeji navinout, aniž by se zkroutil a poškrábal? Měla by ochranná fólie v dolní části zůstat na filmu co nejdéle?
S pozdravem
Holger
Gast
Ahoj,
navíjím přímo z role. Odviňuji pár centimetrů podkladového papíru (ten se zase sám navine zpět) a nechám ho prostě viset. Film (s šikmo odříznutými rohy) navinu celý a pak odříznu zadní část lepicí pásky. Film je pak na cívce a zbývá podkladový papír a filmová cívka.
S pozdravem
Ronald
Gast
Možná by mohlo pomoci i použití jiných cívek pro vývojové nádoby nebo jiných nádob. Já používám starou nádobu Jobo (z počátku 70. let), která je výrazně větší než současné modely.
(Přesný název mi bohužel momentálně nenapadá)
Nevýhoda:
Je zapotřebí výrazně více tekutiny.
Výhoda:
Vkládání filmu je velmi snadné, protože mezi jednotlivými závity je opravdu hodně místa, což pravděpodobně také napomáhá vyvolání, protože se tak kapalina může lépe rozprostřít.
S touto plechovkou jsem již ve svých dvaceti letech vyvolával svitkový film a ani tehdy se nic nepoškrábalo. Negativy sice vypadají hrozně, ale to je kvůli skvrnám po zasychání, které jsem tehdy – nevědomý, jak jsem byl – nedokázal zvládnout.
Gast
Ahoj Holgere,
pokud používáš cívky Jobo, mám pro tebe ještě jednu radu:
Cívky mají z vnější strany výstupek, respektive kruhový segment, ve kterém je okraj „zapuštěný“. V tomto místě se můžeš zvenku dotknout okraje filmu a dále ho „vytáhnout“. Výhodou je, že posouváš vždy maximálně o jednu otáčku, což zejména na konci filmu dělá značný rozdíl.
Také jsem už měl filmy, které se po vložení zvlnily a v místech, kde se dotýkaly dvě vrstvy, nebyly vyvolány a zafixovány.
O rozích už psal Ronald, sucho je stále velmi důležité.
Takže pro druhý film dejte spirálu a plechovku opět úplně do sucha a nemějte vlhké ruce.
Pozdrav
Martin
Gast
... sucho je opravdu důležité. Nezapomeňte také na možné zamlžení (např. když přinesete plechovku z chladného sklepa do teplé koupelny nebo vyndáte film z ledničky). V takovém případě pomůže, když plechovku předem položíte na topení a film necháte chvíli před navinutím při pokojové teplotě.
A trénujte na světle s filmem, který na to obětujete.
S pozdravem
Ronald
SamuliSchielke
...a přitom je třeba dávat pozor, aby se příliš nezahřály. Zvykl jsem si sušit cívky Jobos nad toustovačem. V domnění, že to vždycky vyjde, jsem to zkusil i se svými cívkami AP, a ty se okamžitě roztavily.
S.
piu58
... sucho je opravdu důležité.
Cívky vždy pokládám na topení. Je to takříkajíc jejich obvyklé úložiště. Stačí *jedna* kapka vody a film se zaručeně zasekne.
Urnes
Ahoj Holgere,
s cívkami Jobo ti to půjde snáze, když šikmo ořízneš rohy začátku filmu; film se pak na cívce nezachytí a snáze se odvíjí.
S pozdravem Sven.
Hobbyknipser
Ahoj kluci,
právě jsem taky vyvolal své první tři 120ky.
Sice si myslím, že filmy formátu KB se navíjejí snadněji, ale
tenhle trik byl nakonec docela fajn: Film na začátku
asi 1 cm proti směru navíjení trochu ohnout směrem ven.
Díky tomu se velmi snadno nasune do spirály, když
se ho člověk nejprve podaří dovnitř nacpat.
A tak jsem to udělal: prostě jsem odvíjel papír, dokud
nezačal film, pak jsem film trochu ohnul, odvíjel dalších 20 cm
a přitom jsem papír prostě „nechal viset“.
Pak jsem film nacpal do cívky a když byl uvnitř pár centimetrů,
stačí nechat filmovou cívku s papírem viset dolů a film
nasunout do cívky. Mám docela staré východoněmecké krabičky (Plastimat),
kde mají cívky takové legrační svorky, kterými se dá film
udržet a otáčením polovin cívky sem a tam
se dá relativně snadno navinout. Myslím, že u Jobos
je to určitě podobný mechanismus.. Pak nahmatat lepicí pásku
a film prostě ustřihnout těsně před ní. Pak
navinout zbytek, vložit do kazety, nasadit víčko – hotovo :ph34r:
s pozdravem – Henryk