Gast
Ahoj! :)
řekněte mi, je vlastně nějaký důvod, proč bych neměl vzít svůj černobílý film do fotolabu a nechat si vyvolat negativy...? Raději trávím čas u zvětšovacího přístroje a ve vyvolávání filmů nejsem zrovna dobrý. Co by se mohlo v nejhorším případě stát? Nebo do jaké míry mi v tom obchodě mohou ten film zkazit?
Moc děkuji!
A ještě spoustu krásných fotek...
Anja
hambo
Ahoj Anjo,
film asi hned tak nezničí. Existují dvě možnosti: Buď ho prodejce pošle do velkoobjemové laboratoře (zdravím CeWe Color), kde se film většinou vyvolává v hromadném vyvolávacím stroji v jemnozrnném vyrovnávacím vývojce, například D76 nebo ID11, a třídí se podle doby vyvolávání. Jelikož zákazníci černobílých filmů jsou nároční, můžeš počítat s poměrně dobrou kvalitou, nabízí se i push vývoj.
Nebo máš tradiční fotolaboratoř s nádržovým systémem ve sklepě, kde se jednou ročně (opravdu, ještě existují) připravuje nová vývojka. Do Velikonoc potřebuje laborant měkký a extra měkký a kolem Vánoc extra tvrdý pro kopírování :D .
I provozovatelé minilabů mají občas ještě černobílý průchozí systém, ale kvůli nedostatečnému vytížení a kontrole je kvalita spíše mizerná. :)
Pouze u exotických filmů, jako je Kodak Recording nebo podobné, je velká laboratoř s jednotným vývojovým roztokem přetížena, takže ti zbývá jen domácí vývoj.
Pozdravuje Jürgen
Gast
Ahoj Anjo,
jak napsal Jürgen, Radio Eriwan říká: „V zásadě ano“.
Moje důvody pro vlastní vyvolávání byly:
-Čas (než film zaschne, nestihnu ho ani odevzdat). Když si s modelem v klidu dáš kávu, můžeš mezitím alespoň navlhčit film. (Skvěle to jde i při sledování televize, výměna vany během reklamní přestávky.)
-Vliv na vyvolání. Na další přání kromě Push/Pull můžeš většinou zapomenout.
-Cena. I s tak neuvěřitelně drahými vývojkami jako Neofin Blau se cena za vývojku rychle vrátí.
-Když se něco pokazí, nemusím se s nikým hádat.
Pozdravy
Martin
MirkoBoeddecker
Musím bohužel nesouhlasit s těmi strašidelnými historkami a chvalozpěvy, které vypráví Jürgen.
Nevím, jestli má bratrance v nějaké velké laboratoři, ale povídačka, že tam černobílé filmy vyvolávají obzvlášť důkladně nebo dokonce v roztoku D76, je v rozporu se vším a se všemi, kdo někdy takovou laboratoř vyzkoušeli a porovnali výsledky.
A to „jemné“ před zrnem můžete také klidně vyškrtnout.
Všechno nechávají projít třemi univerzálními časy v super vyrovnávací lázni.
Ať je to jakkoli, hlavní je, že všechny filmy jsou vyváženě vyvolány, aby se pak daly co nejbezproblémověji vytisknout na barevný nebo univerzální papír.
Více než tři časy se totiž z organizačního hlediska nedají roztřídit a za cenu 50 centů se ani víc očekávat nedá.
Poměr cena/výkon je vynikající a kdo netiskne větší formáty než 13x18 cm, ten si toho ani nevšimne.
Pro HP5 a FP4 to může být ještě přijatelné, ale všechny neobvyklé černobílé filmy tam při nejlepší vůli odevzdat nelze.
Pokud specializovaná laboratoř s Hügertovým tankem v suterénu dobře regeneruje a má dobrý filtr, je zcela možné udržet chemikálie po celý rok konstantní.
Je-li průchodnost příliš malá a množství regenerace tedy nedostatečné, je samozřejmě nutné připravit nové roztoky.
My připravujeme roztoky každý měsíc čerstvé.
Pokud to z důvodu úspory neděláte, negativy budou tvrdší, nikoli měkčí (což je v rozporu i s tvrzením Jürgena), ledaže by laborant nebyl schopen regenerovat A nebyl schopen kontrolovat své procesní časy.
V takovém případě je samozřejmě vše ztraceno a je skutečně lepší dát přednost velkokapacitní laboratoři.
V každém případě by však vyvolání ve správné specializované černobílé laboratoři mělo být vždy o poznání lepší než ve velkolaboratoři. Lepší přizpůsobení typu filmu a jemné zrno.
My sice také neděláme vždy všechno správně – tam, kde se pracuje řemeslně, tvoří lidé a ti mohou mít někdy špatný den a filmy také zkazit, ale alespoň neexistují žádné strukturální problémy, které by vedly k tomu, že určité filmy jsou vždy vyvolány špatně nebo že každý film 400 by mohl vypadat, jako by byla stříbrná zrna jednotlivě ručně položena na emulzi.
Kromě toho samozřejmě nabízíme základní úpravy kontrastu (push/pull) a vyvoláváme i TMZ 3200 nebo efke KB 25 s odpovídající dobou.
Samozřejmě to nejde udělat ani svépomocí. Různé typy vývojek nabízejí specializované laboratoře, které na základě individuální objednávky zákazníka pracují zcela ručně. Za svůj čas si však účtují 10 EUR za jeden vývoj.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Pokud „nejsi zrovna mistr ve vyvolávání“, pak jsi pravděpodobně stejně dobrý jako docela dobrá laboratoř, a to z toho prostého důvodu, že vyvoláváš *své* filmy. Já bych zůstal u vlastního vyvolávání – zkoušel jsem obojí a dříve v Berlíně jsem také často nosil filmy do specializovaných laboratoří, kde jsem měl špatné zkušenosti (moderátor fóra se nemusí cítit dotčen, není to míněno jemu ;-) )
s pozdravem
unadodox
Gast
Ahoj Anjo,
neměla by ses bát vyvolávat sama,
s nádržkou Jobo pro vyvolávání za denního světla je to úplně jednoduché:
Vlož filmovou kazetu doprostřed, otoč, nalij chemikálie,
a hotovo. Na eBayi se dá sehnat za asi 10–15 eur, bohužel už ne jako nová.
Návod k použití je také naprosto jednoduchý.
Pokud to musí být nutně velkoformátový film, doporučil bych Ilford XP2 Super
(velmi snadné použití, ale osobně se mi nelíbí tolik
jako FP4+)
Hodně štěstí při vyvolávání!
Gast
Ahoj, Anjo!
Poslal jsem svůj první černobílý film do velkého fotoobchodu. Výsledek byl – zkrátka nepřijatelný. Potom jsem asi rok s nadšením fotil a prováděl expozici několika černobílých filmů, abych si je pak sám vyvolal. K tomu mi ale většinou chyběla potřebná motivace. Nasbíraná díla jsem pak někdy poslal do Impexu a výsledek byl velmi přijatelný. Mezitím si své filmy většinou vyvolávám sám a jsem nadšený už od prvního filmu. Aniž bych byl příbuzný nebo spřízněný s ředitelem společnosti FOTOIMPEX, mohu ti tuto alternativu doporučit i z neutrálního zdroje, zejména proto, že zaplatíš přibližně stejnou cenu jako u velkoobchodního předplatného. (+případně poštovné?) Jak jsem již řekl, mezitím jsem si ale oblíbil i vlastní vyvolávání.
Pozdravuje Phil
Gast
Ahoj Anjo,
pokud máš na filmu převážně snímky v low-key stylu nebo mnoho tmavých částí obrazu, doporučil bych ti – pokud si film nevyvoláváš sama – v žádném případě ho nenechávat vyvolat. Mohla bys jinak zažít nepříjemná překvapení.
S pozdravem
Holger
Wolfgg
Fotografování mě opravdu začalo bavit až v den, kdy jsem si sám vyvolal svůj první film. A dokonce si přesně pamatuji, jak jsem po použití ustalovače s napětím otevřel plechovku, abych se podíval, „jestli tam něco je“. Díky RODINALU bylo všechno v pořádku. Od té doby si všechno dělám sám (kromě lití filmu, ale kdo ví), dokonce i příprava vývojek z chemikálií mě baví, např. Pota-Entwickler na změkčení čárkových filmů.
Gast
Souhlasím s Mirkem. U černobílých filmů by se člověk měl předem informovat, zda a jak se tyto filmy vyvolávají. Obecně platí, že černobílý film, i když se jedná o univerzální typy jako FP a HP5, patří do rukou odborníků. Je to krásný pocit úspěchu, když vyndáš z plechovky film, který sis sám vyvolal, ale ne každý, kdo chce fotit černobíle, se musí zabývat i zpracováním filmů.
Kdo trochu hledá, často najde to, co mu vyhovuje.
Podívej se na internet na www.ehrleprint.de
Gast
Anja?
Myslíš Anju E.-St.?
Pokud ne, nevadí.
Také doporučuji vyvolávat si filmy sám, pokud nemáš po ruce důvěryhodnou profesionální laboratoř. U barevných filmů jsem až donedávna vždycky napjatě čekal, co se mi tentokrát vrátí, než se vyřešila ta záležitost s velkou laboratoří.
U černobílého filmu není nad vlastní vyvolání, už jen kvůli tomu, aby se expozice a vyvolání navzájem sladily.
Navíc tak vím, že jsou moje filmy dostatečně fixované a opláchnuté. U některých motivů se může stát, že bych si za 10 let přál, aby ten film vydržel. A nezapomeň na možnost použít různé vývojky pro různé účely.
V nejhorším případě dostaneš film zpět ve čtyřech proužcích, brrr...
Zejména u černobílého filmu by byla škoda vzdát se přehledného procesu. Na jeden (jediný, u více filmů méně) film to trvá asi půl hodiny, včetně přípravy, úklidu, čištění atd., což není moc vzhledem k tomu, kolik hodin pak z tohoto jednoho filmu můžeš vytisknout snímky.
Dobré světlo!
Roman
Pokud vyvoláváte více než, řekněme, jeden film za měsíc a navíc se, jak se ostatně doporučuje, specializujete na jeden nebo dva typy filmů, lze proces vyvolávání zefektivnit tím, že si pořídíte větší nádobu, např. na 4 filmy, a vyvolávání více filmů tak spojíte dohromady.
...já jsem ale většinou příliš zvědavý na to, abych čekal tak dlouho, a své filmy vyvolávám vždy co nejrychleji! :unsure:
Roman
mattes
V zásadě už bylo řečeno všechno. Pokud nechceš vyvolávat sám a bydlíš v Berlíně, můžeš si nechat filmy vyvolat u Impexu. Je to velmi výhodná nabídka.
Já tam nebydlím, specializovaná laboratoř je pro mě těžko dostupná, buď osobně, nebo poštou. Proto si filmy vyvolávám sám.
Vlastní vyvolávání je u černobílých filmů často popisováno jako jediná možnost, má však svá úskalí, která mnozí autoři zapomínají zmínit. Negativy KB se velmi silně zvětšují, což má nepříjemný vedlejší efekt, že jsou jasně vidět i ty nejmenší nečistoty. Částice se mohou dostat na povrch filmu přes vodu nebo při sušení. Ne každý, kdo by chtěl, má možnost zajistit si odpovídající vybavení.
Je pravda, že film lze vyvolat pomocí plechovky, Nescafé, sody a ustalovače. Skutečná náročnost je však podstatně větší. Pro vodu existují filtry na částice, mokrý proces by měl být co nejkratší a pokud možno by se měly používat filmy s dobře vytvrzenými emulzemi. Zvláště důležité je mít k sušení místnost bez prachu.
Gast
Proč se trápit, když sis už stejně přiznal, že z toho nikdy nic nebude? :) Nechal bych to udělat v laboratoři a svůj čas bych věnoval něčemu lepšímu. :)