huehnerhose
Dobré ráno!
Uvažuji o tom, že si pořídím expozimetr. Používám těla Praktica, jedno s expozimetrem (MTL3) a jedno bez něj (L). Dosud jsem expozimetru v MTL3 nikdy úplně nevěřil a bral jsem ho vždy jen jako hrubý vodítko – a vlastně mi to vždycky stačilo. Protože jsem obvykle používal jen filmy 100 (než jsem poznal Impex, než jsem měl temnou komoru) od Ilfordu (FP4+). U nich mi moje odhady expozice vlastně vždycky vycházely docela dobře.
Při experimentování s filmy 400, 200 a 1600 si ale čím dál tím víc uvědomuji, že se na hrubé odhady spolehnout nemůžu :)
Mám ještě jedno pouzdro Nikon, ve kterém jsem kdysi exponoval 3200 Delta, spoléhal jsem se na expozici a asi 1/3 snímků je naprosto špatně expozicovaná.
Proto se ptám: vyplatí se koupit si ruční expozimetr? Pokud ano, jaký a na co bych měl dávat pozor? Jelikož si často hraju se staršími fotoaparáty (Reflekta II, Balda – po mých prarodičích) a na druhou stranu se mi moc nechce pamatovat si vlastnosti každého vestavěného expozimetru, byl by mi „samostatný“ přístroj docela po chuti.
Pozdravy
Sebastian
Gast
Ano, pořádný expozimetr za tu cenu rozhodně stojí.
Vynikající výsledky nabízí například model Profisix od firmy Gossen, který lze sehnat z druhé ruky na známém internetovém aukčním portálu. Alternativou by mohl být model Lunalite.
Lunasix, který se nabízí za výrazně nižší cenu, trpí stejně jako mnoho jiných přístrojů rtuťovými bateriemi, které se v té době používaly a které nelze přímo nahradit alternativami prodávanými dnes. Pak je nutné buď expozimetr přestavět, pořídit si poměrně drahé adaptéry, nebo se uchýlit k rovněž velmi drahým speciálním bateriím („Weincell“).
Nedoporučujeme expozimetry bez vlastního napájení, protože selenové články v nich zabudované jsou jednak poměrně nepřesné a navíc stárnou.
Jednoduchým ručním expozimetrům – a bez příslušenství k nim patří i Profisix – je však společné, že z určitého měřicího úhlu (obvykle 30°) vypočítají průměrnou hodnotu a tu zobrazí.
Pro náročnější úkoly (tmavý objekt na bílém pozadí) se doporučuje zúžení měřicího úhlu. Pro Profisix existuje poměrně robustní bodový nástavec, který dokáže vyhodnotit různé měřicí úhly až do 1°. Elegantnější je samozřejmě skutečný bodový expozimetr, ale tyto přístroje stojí i z druhé ruky opravdu hodně peněz. Pro Lunasix je k dispozici alespoň nástavec 15°/7,5°, s nímž se dá také dobře pracovat.
Problém: Jakmile jednou držíš v ruce bodový expozimetr (doporučení: analogový, ne digitální), už vlastně nechceš měřit ničím jiným.
Proto opatrně!
Gast
Ahoj Sebastiane,
svůj expozimetr už nikdy nechci vrátit! Používám Gossen DigiSix. Když mám čas, pracuji většinou s DigiSixem i se svými fotoaparáty Canon, které mají vestavěný expozimetr. S dírkovou kamerou nebo v režimu MF nemám vůbec na výběr.
Co se týče výběru, nechci ti dávat žádné tipy, protože nabídka je velmi široká a každý potřebuje jiné funkce. Kdybych si teď ale měl koupit expozimetr, vybral bych si takový, který má různé nástavce. Zatím však pracuji pouze s měřením světla a vyhovuje mi to velmi dobře.
Pokud používáš i blesk, koupil bych si hned expozimetr, který blesk zohledňuje.
Pro mě byla důležitá velikost, protože tak mám expozimetr neustále u sebe v kapse.
Kromě toho můžeš v budoucnu zkontrolovat expozimetry svého těla a doufejme, že budeš mít přesnou hodnotu, aby se zase nestalo, že bude Delta 3200 špatně exponovaná.
Dobré světlo
Andreas
Stagirit
Doporučil bych expozimetr značky Gossen.
Buď model Profisix, nebo Lunasix F, oba fungují na 9voltové baterie.
Výhodou analogových přístrojů značky Gossen je možnost jejich vlastní kalibrace (podrobný postup je popsán v návodu k použití).
Oba modely se dají pořídit již za cca 75 €, a nástavec na bodové měření za 7,5 € a 15 € je opravdu levný.
Než mi ho ukradli, pracoval jsem s Lunasix 3s; baterie vydrží asi 5 let, s adaptérem jen asi 3 roky, a je velmi přesný, zejména při dlouhých expozicích.
Wolf_XL
...s jakýmkoli expozimetrem se dá měřit rozumně – hlavně když je na něm nápis Gossen... ;-) Já mám od Gossenu hned čtyři kousky – dva Lunasixe, jeden Lunalite a jeden Digiflash. Lunasixe používám, když se prodlužují expoziční časy. Lunalite má tu výhodu, že mu stačí běžná 9V baterie a že díky jeho disku lze snadno zohlednit filtrační faktory nebo se díky jeho rozdělení na zóny vydat ve stopách sv. Anselma... ;-) Na oba expozimetry se hodí teleobjektiv, který dokáže zkrátit úhel měření až na 7,5°.
Digiflash je můj nejnovější přírůstek – ten si beru vždy s sebou, když „vytahuji“ některý ze svých veteránů. Navíc s ním můžu občas provést i měření blesku. A když jsem na cestách s GF, je velmi praktické mít s sebou teploměr a časovač, pro případ, že bych chtěl rychle pořídit polární snímek.
piu58
Dobrá rada, pokud to nemá být tak drahé: Weimarlux CdS. Můj přístroj se prakticky neliší od standardního modelu. Rtuťovou baterii lze nahradit běžnou baterií LR 44, stačí k tomu jen mechanický adaptér (který si lze vyrobit ze staré baterie). Napětí 1,35 V se nepoužívá jako interní referenční hodnota.
Gast
Ahoj Sebastiane,
bohužel pod hranicí „velmi drahých“ produktů neexistuje žádný, který by vyhovoval na všechno.
Nedávno jsem na eBayi sehnal Bewi Zoom Spot, což je vlastně geniální kousek (hlavně za tu cenu). Má téměř všechny úhly měření od 1 do 30 stupňů.
Nevýhody: žádné měření světla, žádné měření blesku.
Ale za to si do brašny přibalíš Digiflash nebo Profisix.
Bewi má pro mě tu výhodu, že je o řád kompaktnější než Profispot nebo Profisix a zobrazuje ručičku, i když není v měřítku.
Přesto si nejdřív promysli, co potřebuješ. Z mého pohledu nezbytně:
Měření světla a objektu. Vezmi v úvahu měřicí rozsah, pokud chceš hodně fotit v noci. To byl pro mě Profisix.
Blesk jen podle potřeby. Digiflash mi stačí a je prostě supermalý, např. do Tessiny.
Spot pouze pro zónový systém. To teď zvládá Bewi.
Teplota barev je až na výjimky irelevantní.
Pokud přesto všude stojí „ano“, musí to být asi Starlight (nebo odpovídající velký model od Sekonicu nebo Minolty. Mají teplotu barev?). Ten je bohužel strašně drahý.
Pozdrav
Martin
huehnerhose
Skvělé! Moc děkuji za všechny odpovědi.
Myslím, že teplota barev pro mě v podstatě nepřichází v úvahu, stejně jako blesk. (Protože fotím na barevný film jen velmi zřídka a nemám žádný „pořádný“ blesk, ani neuvažuji o jeho pořízení.)
Zajímala mě zejména ta věc s bodovým měřením. Myslím, že s tím lze dobře nastavit/změřit kontrasty. Trvá to však asi nějakou dobu?
Myslím, že kombinace jednoho z těchto běžných přístrojů s bodovým nástavcem mi připadá flexibilní a dobře použitelná.
Pustím se do hledání :)
Takže ještě jednou díky!
Pozdravy
huehnerhose
dodatek: Při prohledávání jsem si všiml, že pro Profisix existují laboratorní nástavce. Mohu jej s nimi použít jako běžný zvětšovací přístroj? (Něco takového totiž také nemám)
ManfredAnzinger
Ahoj huehnerhose,
pokud s tím chceš provádět bodové měření, pak je úhel 15° prakticky k ničemu; nástavec 5° pro Variosix má možná omezené využití. Chceš-li provádět seriózní „bodové“ měření, např. pro zónový systém, měl bys se zaměřit na úhel 1°.
S pozdravem Manfred
cfb_de
Ahoj Sebastiane,
laboratorní nástavce pro Profisix? Mohu jej s nimi používat jako běžný zvětšovací přístroj?
Ano, ale konstrukce se mi nezdá nijak úchvatná.
S pozdravem,
Franz
Gast
Můj tip: Gossen Starlite. Je drahý, ale stojí za to. Bodové měření za 1 € se při fotografování krajiny někdy velmi hodí, ale mnohem lepší je měření expozice, pokud je střed snímku v dosahu nohou :-)
Wolf_XL
...s čistě bodovým expozimetrem je třeba opatrnosti – musíš přesně vědět, jak s ním zacházet – jinak tě čeká jen zklamání. Pokud zrovna nenásleduješ stopy svatého Anselma, bodový expozimetr není zrovna ideální volba. Nejraději používám telekonvertor od Gossen – tam vidím, kde měřím, aniž bych riskoval, že celý negativ umístím do „špatné zóny“. Nezkušený fotograf si v obtížných světelných situacích obvykle vede lépe s měřením celkové expozice než s bodovým měřením.
huehnerhose
Ještě jednou všem děkuji. Pořídil jsem si Lunasix s teleobjektivem a laboratorním nástavcem. Možných 20
arothaus
A právě jsem ti chtěl doporučit Gossen Polysix. U toho si můžeš nastavit úhel měření na 10, 20 nebo 30 stupňů. Není to sice bodový měřič, ale dá se s ním docela dobře měřit selektivně. Skvělé je, že má přístroj hledáček, který mi ukazuje, co právě měřím. Myslím, že to Lunasix nemá, nebo jo?!? A navíc funguje na běžné AA baterie. Jen na ten displej s diodami si člověk musí zvyknout.
I když já stejně pokud možno měřím světlo, takže na tom „spotu“ mi vůbec nezáleží.
Každopádně hodně zábavy s Lunasixem!
S pozdravem,
Andreas
Gast
„Telekonvertor“ pro fotoaparát Lunasix je vybaven hledáčkem se dvěma vytištěnými soustřednými kruhy, červeným a zeleným – ty odpovídají měřicímu kruhu aktuálně nastavenému posuvníkem. Na analogovém počítači jsou umístěny tři značky pro nastavení naměřené hodnoty expozice – žlutá (provoz bez adaptéru), červená a zelená, v závislosti na zvoleném úhlu měření.
I u jednoduchého adaptéru pro Lunasix je tedy vidět, co se měří, při obsluze je však třeba dávat pozor, aby se hodnota expozice u analogového měření nastavila na správnou značku, jinak se naměří o jeden nebo dokonce dva clonové čísla více.
Gast
ohledně reflektorů a přídavných zařízení...
Profesionální spotový nástavec (hodí se ale jen k modelu Profisix a myslím, že i k modelu Luna F, ale pouze k tomuto, ne k modelu 3, ne bez přídavného zařízení) sice nabízí úhel 10/5/1 stupeň, ale jak jsem již zmínil výše, je podle mého názoru velmi nepraktický.
Jak jsem již řekl, z levných spotů znám jen model Bewi.
S pozdravem
Martin
PeterVolkmar
Kromě Bewi se dá sehnat i Soligor za docela dobrou cenu. Ten má ale jen jednu funkci, a to trvalé osvětlení. Bewi má na druhou stranu problém s Queckis (možná mám ještě jeden Bewi s Queckis, kdyby někdo hledal). U značky Gossen jsem často slýchával, že nástavce nejsou zrovna nejstabilnější.
S pozdravem Peter
cfb_de
Ahoj Petere,
u značky Gossen jsem často narazil na to, že nástavce nejsou příliš stabilní.
Můj Profisix včetně mikroskopického nástavce (ten už nepotřebuji, nechce ho někdo?) má za sebou něco přes deset let v profesionálním prostředí bez jakýchkoli potíží a bez viklání. Funguje jako první den.
Možná je to ojedinělý případ, ale tomu nevěřím.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Pro začátečníky v systému zónového měření je model Variosix F s 5° nástavcem rozhodně doporučitelní. Je plochý, lehký, napájený 9V baterií (i dobíjecí) a umožňuje všechny druhy měření kromě měření barevné teploty. Spotmetry s úhlem 1° buď potřebují poměrně velkou přední čočku, nebo jim chybí světelná citlivost. A úhel měření 5° zabraňuje začátečnickým chybám, jako je zařazení zóny I do „hluboké černé díry“ nebo zóny IX do bodového světla, které ve skutečnosti leží mnohem výše. Člověk je nucen hledat dostatečně velké měřicí zóny, které jsou tak interpretovatelné i pro vlastní oko. Tak se to naučíte nejrychleji.
A pomocí nastavení EV lze okamžitě změřit křivky hustoty.
Wolfgang