fototiger
Mám dotaz: v obchodě FOTOIMPEX se u fixačních roztoků nachází následující upozornění, které jsem si poprvé vědomě přečetl.
„Pokud se objeví usazeniny nebo zápach síry, nelze koncentrát fixační lázně dále používat.“
Můj problém však spočívá v tom, že koncentráty (Adofix, Tetenal, Ilford,...), které jsem dosud používal, všechny zapáchají po síře. Není to nutně silný zápach, ale je znatelný. V tomto ohledu jsem také nezaznamenal žádný skutečný rozdíl mezi různými značkami. Všechny „zápachují“, a to i tehdy, když je koupím čerstvé a poprvé otevřu. S fixací samotnou jsem však nikdy neměl problémy.
Protože nevěřím, že všechny fixační roztoky, které jsem v životě koupil, byly zkažené, chtěl jsem vědět, co se za touto poznámkou skrývá. Nechci začít reklamovat fixační roztoky a vracet je společnosti FOTOIMPEX, i když jsou dobré, jen proto, že si nejsem jistý.
highscore
Ahoj Tigere,
Mám dojem, že každý fixátor má jen strašně malou vlastní vůni. Možná jsi na pachy mnohem citlivější než já?
Sírový zápach?
Chápu to tak, že to má vonět jako zkažená vejce!
To se mi ale ještě nikdy nestalo.
MirkoBoeddecker
Musí to fakt strašně páchat po síře. X-thiosíran samozřejmě vždycky trochu páchne, ale když se rozloží, máme tu čistou síru.