fototiger
Mam pytanie: w sklepie FOTOIMPEX przy utrwalaczach znajduje się następująca informacja, którą po raz pierwszy przeczytałem z uwagą.
„W przypadku pojawienia się osadu lub zapachu siarki koncentrat kąpieli utrwalającej nie nadaje się już do użytku”.
Mój problem polega jednak na tym, że wszystkie koncentraty (Adofix, Tetenal, Ilford...), których dotychczas używałem, mają zapach siarki. Nie jest to koniecznie silny zapach, ale wyczuwalny. Nie zauważyłem tu też żadnej rzeczywistej różnicy między różnymi markami. Wszystkie „siarkują”, nawet gdy kupuję je świeże i otwieram po raz pierwszy. Jednak nigdy nie miałem problemów z samym utrwalaniem.
Ponieważ nie wierzę, że wszystkie utrwalacze, które kupiłem w życiu, były zepsute, chciałem wiedzieć, o co chodzi z tą informacją. Nie chcę zaczynać reklamować utrwalaczy i odsyłać ich do FOTOIMPEXU, mimo że są dobre, tylko dlatego, że nie jestem pewien.
highscore
Cześć Tiger,
Moim zdaniem każdy utrwalacz ma naprawdę malutki zapach. Może jesteś znacznie bardziej wrażliwy na zapachy niż ja?
Zapach siarki?
Rozumiem to tak, że ma pachnieć jak zgniłe jajka!
Ale ja tego nigdy nie czułem.
fototiger
No cóż, do jajek o zapachu siarki mam jeszcze daleko! Dzięki!
highscore
No cóż,
Najpierw poczekam na inne odpowiedzi.
Kto wie, czy mam rację!
MirkoBoeddecker
Musi strasznie śmierdzieć siarką. Tiosiarczan X oczywiście zawsze lekko pachnie, ale po rozpadzie otrzymujemy czystą siarkę.
fototiger
W porządku, bardzo dziękuję za odpowiedzi!