Frank
Cześć Mirko,
W katalogu piszecie, że filmy maco są wycofywane z produkcji i wkrótce będą dostępne wyłącznie w ramach (bardziej ekskluzywnej) linii Rollei? Czy model PO100c będzie nadal dostępny w jakiejś formie, czy też zostanie wycofany bez zastępczej oferty?
Pozdrawiam, Frank.
RomanJRohleder
Frank,
z tego, co się słyszy, PO100 i inne modele Maca to już przeszłość. Jeśli szukasz niedrogiego i cholernie podobnego zamiennika – wybierz Efke R50. Pod każdym względem – ziarnistością, odwracalnością, czułością, uczuleniem, a nawet pochodzeniem – jest bardzo podobny do Stapelfeldera.
Jedynie w kwestii ceny będziesz musiał pójść na kompromis. Chociaż oczywiście możesz zaokrąglić kwotę na korzyść Mirko. ,->
Roman
Frank
Roman,
dziękuję za szybką odpowiedź. Słyszałem już, że filmy Macos są lepszymi wersjami Efke, ALE: co w takim razie wyjaśnia (rzekomą) różnicę w rozdzielczości (ok. 90 lpmm w porównaniu z 260 lpmm)?? Nie wspominając już o podłożu PET. Czy nie są to jednak zupełnie różne filmy?
Frank.
RomanJRohleder
Frank,
>Słyszałem też, że obiektywy Macos są lepsze,
Ja jeszcze nie.
> ALE: co w takim razie wyjaśnia (rzekomą) różnicę w rozdzielczości > (ok. 90 lpmm vs. 260 lpmm)??
Zgaduję: różne punkty widzenia lub różne priorytety przy ocenie?
> Nie wspominając już o nośniku PET.
Filmy Efke są obecnie również produkowane na nośniku PET. Właśnie dlatego, że „nabywca spoza Berlina” przeforsował swoje żądanie dotyczące krystalicznie czystego nośnika.
> Czy nie są to jednak zupełnie różne filmy?
Nie sądzę. Wypróbuj film Efke, na pewno Ci się spodoba.
> Frank
Roman
silberkorn
@ Roman
Czy jesteś pewien, że Maco PO100c to po prostu Efke 50 pod inną nazwą? Zawsze myślałem, że PO100c to Efke 100. To miałoby też więcej sensu, biorąc pod uwagę podaną czułość znamionową, prawda?
Pozdrawiam
Jo