SimonWeber
Dobrý den,
existují kromě Sistanu ještě nějaké jiné smáčedla, která obsahují rhodanid draselný a mají tedy stejný stabilizační účinek jako Agfa Sistan? Je Adoflo nebo Mirasol podobné / stejné? (Slyšel jsem však, že Mirasol údajně obsahuje formaldehyd!)
Ptám se jen proto, že po bankrotu společnosti Agfa...
Mám si tedy koupit 10 lahví toho přípravku a zásobit se na několik let dopředu, nebo mohu v případě, že Sistan již nebude k dispozici, přejít na jinou značku? (Závěrečné oplachování při použití barytu pro archivní trvanlivost.)
S pozdravem Simon
RomanJRohleder
Simon
>Existují kromě Sistanu ještě nějaké jiné smáčedla, která obsahují rhodanid draselný a >mají tedy stejný stabilizační účinek jako Agfa Sistan?
Ano. „Ag Guard“ od Fuji. Mimo Japonsko se ale nedá sehnat.
>Je Adoflo nebo Mirasol něco podobného / totéž?
Ne.
> (Slyšel jsem ale, že Mirasol má obsahovat formaldehyd!)
Mezi tím, co se říká, a tím, jak to je... <G>
Ne, Mirasol _neobsahuje_ formaldehyd. Pokud máš zájem o formalin, pořiď si stabilizační lázeň pro E6/C41, ta se hodí i v černobílé laboratoři.
>Ptám se jen proto, že po bankrotu Agfy... ?
Chemický závod stále funguje a nový majitel má zjevně zájem o malý trh „hobby laboratoří“.
>Mám si tedy koupit 10 lahví toho přípravku a zásobit se na několik let dopředu
Na to už je asi pozdě – buď se výroba zastavila a ty přicházíš pozdě, nebo se dál vyrábí a tvé hromadění pomůže jen k zmrazení ceny, přičemž budeš muset předfinancovat svou spotřebu na příštích n let.
>Pozdravy Simon
Moselan v exilu? V sousedství se pohyboval/pohybuje nějaký Simon Weber.
Roman
SimonWeber
Hm... no, tak to si asi nejdřív koupím jen jednu láhev...
@Fotoimpex
Nebo je ten Sistan ve vašem katalogu už „staré zboží“ a mělo by se rychle vyprodat?
A ještě jedna otázka pro FOTOIMPEX: Pokud by Sistan dlouhodobě nebyl k dispozici, můžete sehnat jako náhradu Fuji Ag Guard?
S pozdravem
Simon
PS: Ne, bohužel nejsem Moselčan v exilu, ale pendluji mezi Anglií (univerzita) a Frankfurtem... jinak jsem „vždycky“ byl Frankfurťan. Sorry :)
SimonWeber
Poslal jsem společnosti A&O následující e-mail, uvidíme, co mi odpoví:
„V souvislosti s nedávným převzetím zařízení na výrobu minilaboratoří a chemikálií společnosti Agfa vaší firmou by mě zajímalo, zda bude vaše společnost i nadále vyrábět některé z chemikálií Agfa pro zpracování černobílých materiálů, jako jsou vývojky na film a papír, smáčedla, zastavovací lázně a ustalovače. Pokud ano, jaké značky pro tyto chemikálie navrhujete použít, jak a kdy budou k dispozici? Zejména mě zajímá osud produktu Agfa Sistan, který se zdá být na evropském trhu jedinečný; jediný srovnatelný produkt, Fuji Ag Guard, je k dispozici pouze v Japonsku a v některých částech USA.
S pozdravem,
Simon Weber“
MirkoBoeddecker
Simone,
A&O je německá firma. Nemusíš jim psát anglicky :)
Existují i další možnosti v Anglii a Americe.
S pozdravem,
Mirko
SimonWeber
Aha. :) Web byl v angličtině, tak jsem si říkal...
No co. Jestli existují nějaké alternativy, skvělé! Já jako běžný uživatel znám samozřejmě jen Sistan a Ag Guard...
S pozdravem
Simon
Gast
Ahoj,
mám jeden (čistě pojmový) dotaz. Sistan byl zde označen jako smáčedlo. Je to tak? Já jsem si Sistan v hlavě zařadil poněkud jinak. Sistan je přece „ochrana proti změnám obrazového stříbra“, jak mi právě potvrdil Google. Lze v tomto případě hovořit o smáčedle?
S pozdravem
unadodox
Gast
Ahoj Unadoxi,
Je to vlastně obojí. Sistan je skvělý stabilizátor obrazového stříbra – bez změny odstínů obrazu –, ale zároveň má i vlastnosti smáčedla.
Takže o Sistan bych se opravdu nerad musel vzdát a doufám, že někdo bude tuto směs vyrábět i v budoucnu :-)
S pozdravem
Martin
Gast
Právě jsem telefonoval s firmou a&o. Tam mi ujistili, že se bude i nadále vyrábět celá řada chemikálií Agfa. Tedy i Sistan. Právě pracují na aktualizaci webových stránek. Objednávky lze již nyní zadávat přímo u a&o. ALE: neobjednávejte si jen jednu láhev, je nutné odebrat alespoň jeden originální karton, nejlépe rovnou celou paletu.
A protože ne každý má takovou spotřebu, je nyní opět na prodejcích, aby jednali.