SimonWeber
Witam,
czy istnieją inne środki zwilżające oprócz Sistanu, które zawierają rodanek potasu i dzięki temu mają takie samo działanie stabilizujące jak Agfa Sistan? Czy Adoflo lub Mirasol są podobne / takie same? (Chociaż słyszałem, że Mirasol ma zawierać formaldehyd!)
Pytam tylko dlatego, że po upadłości firmy Agfa...
Czy powinienem więc kupić 10 butelek tego środka i zaopatrzyć się na kilka lat do przodu, czy też, gdyby Sistan przestał być dostępny, mogę przejść na inny produkt? (Płukanie końcowe przy barycie w celu zapewnienia trwałości archiwalnej.)
Pozdrawiam, Simon
RomanJRohleder
Simon
> Czy istnieją inne środki zwilżające oprócz Sistanu, które zawierają rodanek potasu i > mają tym samym takie samo działanie stabilizujące jak Agfa Sistan?
Tak. „Ag Guard” firmy Fuji. Nie jest jednak dostępny poza Japonią.
> Czy Adoflo lub Mirasol są podobne / takie same?
Nie.
> (Chociaż słyszałem, że Mirasol ma zawierać formaldehyd!)
Między słyszeniem a mówieniem a rzeczywistością... <G>
Nie, Mirasol nie zawiera formaldehydu. Jeśli zależy Ci na formalinie, zaopatrz się w kąpiel stabilizującą do E6/C41, która przyda się również w laboratorium czarno-białym.
> Pytam tylko, bo po upadłości Agfy... ?
Zakład chemiczny nadal działa i najwyraźniej nowy właściciel jest zainteresowany rynkiem „laboratoriów hobbystycznych”.
> Czy mam więc kupić 10 butelek tego środka i zaopatrzyć się na lata naprzód
Na to może być już za późno – albo produkcja została wstrzymana i spóźniłeś się, albo jest kontynuowana, a twoje gromadzenie zapasów pomaga jedynie w zamrożeniu ceny, przy czym musisz liczyć się z koniecznością sfinansowania z góry swojego zużycia na najbliższe n lat.
> Pozdrawiam, Simon
Wypędzony z Mozeli? W okolicy kręcił się/kręci się jakiś Simon Weber.
Roman
SimonWeber
Hm... no cóż, w takim razie chyba na razie kupię tylko jedną butelkę...
@Fotoimpex
A może ten Sistan w waszym katalogu to już „stary towar” i trzeba go szybko kupić?
I JESZCZE jedno pytanie do FOTOIMPEX: czy w razie długotrwałego braku Sistanu możecie sprowadzić Fuji Ag Guard jako zamiennik?
Pozdrawiam
Simon
PS: Nie, niestety nie jestem wygnanym mieszkańcem Mozeli, tylko dojeżdżam między Anglią (uniwersytet) a Frankfurtem... poza tym „zawsze” byłem frankfurczykiem. Przepraszam :)
SimonWeber
Wysłałem do firmy A&O następujący e-mail, zobaczymy, co odpowiedzą:
„W związku z niedawnym przejęciem przez Państwa firmę zakładów produkcji minilaboratoriów i chemikaliów firmy Agfa, chciałbym dowiedzieć się, czy Państwa firma będzie nadal produkować jakiekolwiek chemikalia Agfa do obróbki czarno-białej, takie jak wywoływacze do filmów i papieru, środki zwilżające, kąpiele zatrzymujące i utrwalacze. Jeśli tak, to jakie nazwy handlowe zamierzacie nadać tym chemikaliom, w jaki sposób i kiedy będą one dostępne? Szczególnie interesuje mnie los produktu Agfa Sistan, który wydaje się być produktem unikalnym na rynku europejskim; jedyny porównywalny produkt, Fuji Ag Guard, jest dostępny jedynie w Japonii i niektórych częściach Stanów Zjednoczonych.
Z poważaniem,
Simon Weber”
MirkoBoeddecker
Simon,
A&O to niemiecka firma. Nie trzeba do nich pisać po angielsku :)
Są też inne opcje w Anglii i Ameryce.
Pozdrawiam,
Mirko
SimonWeber
O. :) Strona była po angielsku, więc pomyślałem...
No cóż. Jeśli są jakieś alternatywy, to świetnie! Jako zwykły użytkownik znam oczywiście tylko Sistan i Ag Guard...
Pozdrawiam
Simon
Gast
Cześć,
mam jedno pytanie (czysto terminologiczne). Sistan został tu określony jako środek zwilżający. Czy to prawda? W moim rozumieniu Sistan był raczej klasyfikowany inaczej. Sistan to przecież „środek zapobiegający zmianom w srebrze fotograficznym”, co właśnie potwierdziła mi wyszukiwarka Google. Czy można tu mówić o środku zwilżającym?
Pozdrawiam
unadodox
Gast
Cześć Unadox,
To po prostu jedno i drugie. Sistan to genialny stabilizator srebra w obrazie – nie powodujący zmian w odcieniach – ale jednocześnie ma właściwości środka zwilżającego.
Nie chciałbym więc w żadnym wypadku rezygnować z Sistanu i mam nadzieję, że ktoś będzie nadal produkował ten preparat :-)
Pozdrawiam,
Martin
Gast
Właśnie rozmawiałem przez telefon z firmą a&o. Zapewniono mnie tam, że cała gama chemikaliów Agfa będzie nadal produkowana. A więc również Sistan. Trwają obecnie prace nad aktualizacją strony internetowej. Zamówienia można już składać bezpośrednio w a&o. ALE: nie zamawiaj pojedynczej butelki, trzeba kupić co najmniej jedno oryginalne opakowanie kartonowe, a najlepiej całą paletę.
A ponieważ nie każdy ma takie zapotrzebowanie, to znów nadszedł czas, aby sprzedawcy podjęli działania.