SamuliSchielke
Cześć wszystkim,
odkąd w naszym kraju nie ma już Agfa Agefix, przerzuciłem się na bezzapachowy (co oczywiście jest chwytem marketingowym, ale faktycznie ma bardzo delikatny zapach) utrwalacz firmy Amaloco. Kiedy przeczytałem instrukcję obsługi, zauważyłem, że Amaloco sugeruje, aby filmy z płaskimi kryształkami utrwalać dłużej i mocniej (w tym przypadku, jeśli się nie mylę, 4 minuty w roztworze 1+4 zamiast 3 do 5 minut w roztworze 1+7). Fomapan 200 to przecież film z płaskimi kryształkami, ale w karcie technicznej Fomy podano takie same czasy utrwalania dla wszystkich filmów. No więc, wy, doświadczeni i znający się trochę na chemii, co o tym myślicie?
a. Czy to prawda? W takim razie muszę się martwić o trwałość moich negatywów T200.
b. Czy to bzdura i należy utrwalać jak zwykle?
c. Coś innego?
Pozdrawiam,
Samuli
RomanJRohleder
Samuli,
> odkąd w naszym kraju nie ma już Agfa Agefix,
To może się wkrótce zmienić.
> przerzuciłem się na bezzapachowy (co oczywiście jest chwytem marketingowym, ale faktycznie ma bardzo delikatny zapach) utrwalacz firmy Amaloco.
Tak, te (ukryte) utrwalacze do filmów kolorowych, jak Calbe FX-R, Agfa UniFX i inne, są baaardzo fajne, ale ja wolę ten delikatny zapach amoniaku od kwaśno-siarkowego zapachu klasycznych szybkich utrwalaczy (ten dołączony przez Fomę do Diakitu jest tu naprawdę skrajnym przykładem; właśnie wyrzuciłem resztki raclette, a przy okazji majonez zrobiony przez moją mamę – pachniał bardzo podobnie. <g>).
>Fomapan 200 to przecież film z płaskimi kryształkami, ale w karcie technicznej Fomy podano takie same czasy utrwalania dla wszystkich >filmów.
Foma jest raczej wyluzowana, jeśli chodzi o karty charakterystyki.
>a. Czy to prawda? W takim razie muszę się martwić o trwałość moich negatywów T200.
Nie ma się czym stresować. Jeśli do tej pory nie pojawiła się mgiełka, można założyć, że wszystko będzie dobrze.
>b. Czy to bzdura i należy utrwalać jak zwykle?
Tak. Utrwalaj wszystko jak zwykle – mocny roztwór (1+4 zamiast tych głupich rozcieńczeń oszczędnościowych), ustalenie czasu klarowania, na tej podstawie utrwalanie dwukrotne... i wszystko będzie dobrze.
>c. Coś jeszcze?
Tak, coś jeszcze: czy trafiłeś teraz do MZ? Philipp wspomniał o tym mimochodem...
Roman
Gast
Cześć Roman,
Dzięki za wskazówki, przejrzę stare negatywy i jeśli wszystko będzie w porządku, postąpię tak jak dotychczas.
Powiedz mi, zawsze bardzo skrupulatnie postępowałem zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi utrwalania i muszę przyznać się do niewiedzy. Jak określa się czas klarowania?
Tak, jestem teraz częściej, ale nie zawsze w MZ, chętnie wpadniemy z Philippem, w końcu mieszkasz mniej więcej po drodze.
Samuli
RomanJRohleder
Samuli,
>Jak ustalić czas klarowania?
Wrzuć niewywołany fragment filmu – np. odcięty początek – do roztworu utrwalacza i obserwuj go. Czas klarowania to ten moment, w którym film się wyjaśni, a podłoże stanie się przezroczyste i pozbawione smug.
Czas ten należy pomnożyć przez dwa, a w przypadku płaskich klisz przez trzy, aby uzyskać czas utrwalania – w przypadku utrwalania dwukąpielowego czas ten wydłuża się dwukrotnie.
>Tak, teraz jestem częściej, ale nie zawsze w MZ, chętnie wpadnę z Philippem,
Jasne!
>jesteś mniej więcej po drodze.
Jeśli będę w domu; w przeciwnym razie chętnie zrobimy sobie sesję grupową w Rheinhessen lub gdzieś w okolicy.
>Samuli
Roman
Gast
Cześć Roman,
To prostsze, niż myślałem. Powtórz jeszcze raz, żebym dobrze zrozumiał:
Emulsje klasyczne – 2-krotność czasu klarowania
Kryształy płaskie – 3-krotność czasu klarowania
Kąpiel dwukomorowa – kąpiel 1 i 2 po 2-krotności czasu klarowania?
Samuli
RomanJRohleder
Samuli,
>Łatwiejsze, niż myślałem. Powtórzę, żeby dobrze zrozumieć:
>Emulsje klasyczne – 2-krotność czasu klarowania
>Kryształy płaskie – 3-krotność czasu klarowania
>Kąpiel dwukomorowa – w komorze 1 i 2 po 2-krotność czasu klarowania?
Tak.
Roman
fotohuisrovo
Film T200 pod względem wywoływania jest bardzo podobny np. do Acros 100 firmy Fuji.
Czas wywoływania 3X zawsze będzie odpowiedni i nigdy nie sprawiał mi problemów w przypadku filmu Fomapan T200. Film ten nie jest wrażliwy na problemy związane z wywoływaniem, jak np. Ilford Delta 400, który przy użyciu wywoływacza, który się kończy, z pewnością nie wyjdzie dobrze.
Pozdrawiam,
Robert