ultra8
Ahoj!
Je emulze obou papírů Adox, Easy-Print a VarioClassic, až na podklad identická?
S pozdravem Jü
MirkoBoeddecker
Ahoj Jörgu,
mohl bys mi vysvětlit, z jakého důvodu se na to ptáš?
Než odpovím „ano“, zvaž prosím následující:
1) V žádném případě nemůžeš provádět expoziční testy s PE a pak očekávat, že tyto hodnoty budou platit i pro barytový papír.
2) Papír PE má méně emulze na čtvereční metr, protože potažený nosič méně savý – proto potřebuje méně světla a kratší dobu vyvolávání a má menší hloubku a menší rozsah tónů.
3) Tón obrazu se, kromě hluboké černé, dosahuje směsí bílé a černé. Bílá je u papírů PE bílá plastového nosiče a u barytu bílá barytu.
Proto nikdy nemůžeš obě fotografie pověsit vedle sebe a očekávat, že budou vypadat stejně.
Závěr: V zásadě ano, ale je to jedno, protože se papír chová jinak; srovnatelné je pouze chování při osvětlení v temné komoře (test závoje).
S pozdravem,
Mirko
Gast
Důvodem je delší doba vyvolávání. Chtěl jsem jen vědět, jestli musím papír PE nechat ve vodě 3 minuty, stejně jako papír Baryt.
Právě zkouším váš papír tot-matt. Chvíli trvá, než si na něj zvykneš... Ale už teď na mě dělá dobrý dojem. Papír Baryt se mi ale pořád nedaří vyrovnat.
S pozdravem, Jü
MirkoBoeddecker
To je bohužel u barytových papírů při sušení běžné.
Doba vyvolávání u PE je kvůli nižšímu obsahu stříbra o něco kratší.
Vlastně bys ale měl říct: ...jestli můžu PE vyvolávat stejně dlouho jako barytový papír :-)
Můžeš kdykoli po 90 sekundách přestat, pokud chceš, a dostaneš pak výsledek jako na papírech s nižším obsahem stříbra, ale čím déle to tam zůstane a čím více se to „projeví“, tím lepší bude tvůj snímek :)
S pozdravem,
Mirko