ultra8
Cześć!
Czy emulsja stosowana w papierach Adox Easy-Print i VarioClassic jest identyczna, z wyjątkiem podłoża?
Pozdrawiam, Jü
MirkoBoeddecker
Cześć Jörg,
czy mógłbyś wyjaśnić, o co dokładnie chodzi w Twoim pytaniu?
Zanim odpowiem „tak”, weź proszę pod uwagę:
1) W żadnym wypadku nie możesz wykonywać prób naświetlania na papierze PE, a potem oczekiwać, że uzyskane wartości będą miały zastosowanie do papieru barytowego.
2) Papier PE ma mniej emulsji na metr kwadratowy, ponieważ powlekany nośnik jest mniej chłonny – dlatego wymaga mniej światła i krótszego czasu wywoływania, a także ma mniejszy efekt głębi i mniejszy zakres tonów.
3) Odcień obrazu, z wyjątkiem głębokiej czerni, uzyskuje się poprzez mieszankę bieli i czerni. W przypadku papierów PE biel to biel plastikowego nośnika, a w przypadku barytu – biel warstwy barytowej.
Dlatego nigdy nie można powiesić obu obok siebie i oczekiwać, że będą wyglądały tak samo.
Wniosek: W zasadzie tak, ale nie ma to znaczenia, ponieważ papier i tak zachowuje się inaczej; porównywalne jest jedynie zachowanie w świetle ciemni (test zamglenia).
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Powodem jest dłuższy czas wywoływania. Chciałem tylko wiedzieć, czy papier PE do wywoływania muszę trzymać w roztworze przez 3 minuty, tak jak papier barytowy.
Właśnie testuję wasz papier „tot-matt”. Trzeba się do niego przyzwyczaić... Ale już teraz robi dobre wrażenie. Papier barytowy nadal jednak trudno mi wypoziomować.
Pozdrawiam, Jü
MirkoBoeddecker
Niestety, papiery barytowe mają taką cechę, że długo schną.
Czas wywoływania w przypadku PE jest nieco krótszy ze względu na mniejszą zawartość srebra.
Właściwie to powinieneś zapytać: ...czy MOGĘ wywoływać papier PE tak długo, jak papier barytowy :-)
Jeśli chcesz, możesz przerwać wywoływanie w dowolnym momencie po upływie 90 sekund i uzyskasz wtedy efekt podobny do tego na papierach o mniejszej zawartości srebra, ale im dłużej papier pozostaje w roztworze, tym więcej srebra się w nim „osadza” i tym lepszy będzie Twój obraz :)
Pozdrawiam,
Mirko