MirkoBoeddecker
Fomabrom Variant już jest!
Niestety, z powodu przeziębienia i urodzin nie miałem jeszcze czasu go przetestować, ale zdjęcia od Fomy wyglądają dobrze.
Może to być całkiem niezły zamiennik dla MCC.
Ceny wkrótce w katalogu – już można go kupić, a dziewczyny mają już ceny w swoich komputerach.
Nie jest tak drogi jak Fomatone, ale nieco droższy niż Fomabrom Festgraduiert.
Pozdrawiam,
Mirko
SamuliSchielke
Świetnie! Szkoda, że Philipp właśnie odebrał moje zimowe zamówienie – wysłanie paczki do Holandii kosztuje niestety więcej niż kupienie tej samej ilości Kentmere tutaj, w sklepie ;) Czy ktoś już próbował wywoływać lith printy przy użyciu Fomabrom Variant?
ultra8
W takim razie podaj mi tutaj typowe opakowania wraz z cenami (8x10"/24x30/18x24)... Właśnie kończę składać zamówienie ;-)
Pozdrawiam
MirkoBoeddecker
Jörg,
mogę to zrobić dopiero w poniedziałek.
Samuli,
wysyłka do Holandii kosztuje 10 EUR ryczałtowo.
Od lutego wprowadzimy również limit bezcłowy (200 EUR) dla krajów Beneluksu i Francji.
Pozdrawiam,
Mirko
RomanJRohleder
Mirko,
czy nadal będą to małe opakowania po 25 arkuszy, czy też Foma zamierza w najbliższym czasie wprowadzić do oferty kartony?
Roman
MirkoBoeddecker
Dobre pytanie!
Po 8 latach nasze błagania zostały wysłuchane, jeśli chodzi o Fomaspeed Variant i Fomatone: znów będą dostępne porządne opakowania!!!
Czy potrafisz przewidzieć przyszłość?
Przecież decyzja zapadła dopiero dziś rano :-)
Fomabrom Variant oczywiście na razie pominięto. Złożyłem jednak od razu wniosek o wprowadzenie nowości, zobaczymy, co na to towarzysze kierownicy zakładu w Hradcu... oby tylko nie czekało to kolejne 8 lat, zanim się to przeforsuje....
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
To poszło szybciej!
Ceny produktów Fomabrom Variant znajdziesz w
katalogu.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Brzmi nieźle, te dziesięciopaki z czasem strasznie się męczą...
hal9000
Cześć Mirko,
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Hal
Kiste
Cześć Mirko,
Moim zdaniem nie zadano jeszcze najważniejszego pytania.
Jak wygląda charakter obrazu?
Jeśli jest podobny do papieru Fomabrom, to ma raczej bardzo chłodną tonację,
jak więc ma być alternatywą dla MCC?
Czy możesz coś powiedzieć o tonacji obrazu, w jakim kierunku zmierza i
gdzie można ją zaklasyfikować wśród waszych obecnych papierów?
(Opis już przeczytałem, ale nie do końca potrafię to sobie wyobrazić)
Dzięki, Stephan
ultra8
Cześć Mirko,
Moim zdaniem nie zadano jeszcze najważniejszego pytania.
Jak wygląda jakość obrazu?
Ciekawa jest też grubość. 185 g to raczej grubość papieru niż kartonu. Znam tylko MCC w grubości kartonu. Czy papier Foma będzie dostępny również w tej grubości?
Pozdrawiam, Jü
MirkoBoeddecker
Stephan, Jörg,
zdjęcia będą miały nieco cieplejszy odcień, ponieważ emulsja Fomaspeed Variant nieco zgęstniała.
Podłoże jest identyczne jak w przypadku Fomabrom.
Pozdrawiam,
Mirko
SamuliSchielke
Wczoraj wieczorem Philipp i ja wykonaliśmy dwie odbitki na papierze Fomabrom Variant i jesteśmy bardzo zadowoleni. Na pierwszy rzut oka bardzo przypomina on papier Fomabrom Festgradation (który tylko w niektórych wywoływaczach wydaje się mieć chłodny odcień) – bardzo mi się to podoba. Wywołaliśmy go w N113, dzięki czemu papier zyskał lekko ciepły odcień, nieco cieplejszy nawet niż w przypadku Fomaspeed Variant. Czas naświetlania można w przybliżeniu przejąć z Fomaspeed Variant, ale to nie wystarczy do precyzyjnego dostrojenia, bo papiery są jednak zbyt różne. Podłoże jest twarde jak karton i przyjemne w obróbce, jak zawsze w przypadku Fomy.
Gratulacje dla Fomy za dobry papier i dla Mirko za to, że można go dostać!
Samuli
SamuliSchielke
Czy w przyszłości pojawi się wersja matowa Fomabrom Variant? A może rynek jest na to zbyt mały? Podoba mi się matowa wersja Fomabrom Festgradation, ale moje negatywy są zbyt nierównomiernie naświetlone, co oznacza, że wiele ujęć nie wychodzi mi dobrze na Festgradation.
MirkoBoeddecker
Tak, jeśli sprzedaż idzie dobrze, wszystko jest możliwe.
Najpierw zarobimy trochę na Fomabrom glossy, a potem być może zainwestujemy te pieniądze w serię w wersji matowej.
Obawiam się jednak, że w ramach kompensacji nie będzie już dostępna wersja matowa o stałej gradacji, ponieważ rynek jest zbyt mały dla obu produktów.
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
Mirko, wiesz może, kiedy będzie dostępna wersja matowa modelu Variant?
A co z wykończeniem 542 (Chamois) do modelu Fomatone MG?
Jeszcze jedno pytanie: jak mogę zamówić model PW17 (kość słoniowa)? Nigdzie nie mogę go znaleźć w katalogu :(
MirkoBoeddecker
Fomabrom Variant matowy jest obecnie dostępny, z wyjątkiem kilku rozmiarów.
Fomatone 542 możemy zamówić.
PW 17 jest dostępny w rozmiarze 30x40 cm.
Pozostałe rozmiary musimy zamówić.
Cena jest taka sama jak w przypadku PW14 lub PW15.
Pozdrawiam,
Mirko
SimonWeber
... O rany, to znaczy, że papier Chamois nadal istnieje?! Myślałem, że już dawno zniknął z rynku…
Chyba będę musiał zadzwonić do Impexu :(
MirkoBoeddecker
Simon,
w naszej ofercie mamy Foma chamois (bardzo żółtawy) oraz PW17 (lekko kremowy).
Jednak nie mamy ich zbyt wiele na stanie – zazwyczaj trzeba trochę poczekać, aż uda nam się je zdobyć.
Pozdrawiam,
Mirko