SamuliSchielke
Už nějakou dobu uvažuji o přechodu na velkoformát (hlavní překážka: peníze) a v katalogu jsem si už několikrát s obdivem prohlížel fotoaparát Fotoman 4x5... Kdy bude k dispozici? A hlavně, kolik bude stát?
Gast
Ehm, promiň, právě jsem si všiml, že tam ta cena přece jen je. Musím říct, že je to docela levné. Je tam uvedena cena za kameru + desku + sklo dohromady, nebo je to vyčísleno tak stručně, že si to člověk může spočítat sám z cen jednotlivých dílů? A jak je to s dostupností? Peníze budu mít stejně až příští podzim, takže na tom nijak zvlášť nespěchám...
MirkoBoeddecker
Samuli,
cena je bez objektivu, ale jinak je přístroj kompletní.
Zda se „požadovaná cena“ stane realitou, teprve uvidíme.
Cena byla stanovena na základě původní kvality prototypu.
Od té doby se mnoho věcí zlepšilo díky výstavbě nové továrny Fotoman poté, co v létě část vyhořela.
Nejnovější zprávy hovoří o tom, že za 3 měsíce bude zajištěna plná dodávková kapacita.
S pozdravem,
Mirko
SamuliSchielke
Jasně, tak dlouho klidně počkám, na nákupy budu mít peníze stejně až od září. Lepší kvalita je vítaná, ale u mě bude hodně záležet i na ceně, protože na fotografování jen utrácím a nic nevydělávám...
Samuli
MirkoBoeddecker
Přece to nebude dvakrát tak drahé.
Zaostřovací šneky budou lepší, stejně jako hledáček.
Myslím si, že tyto dvě věci dohromady zvýší konečnou cenu asi o 150–250 €, ale to za to stojí!
Už jen ten lepší hledáček má mnohonásobně větší hodnotu a každý, kdo zná ten starý hledáček, mi dá za pravdu.
U L---- za tu cenu nedostaneš ani samotný hledáček...
S pozdravem,
Mirko
SamuliSchielke
To za to bude stát. Co přesně je součástí toho „jinak kompletního“ vybavení? Deska, hledáček, matný sklíčko, zásobníky, studio, modelka, lukrativní zakázky, geniální fotky, Pulitzerova cena, výstava v MoMA?
PhilippReichmuth
Zapomněl jsi na „groupies“!
Stejně bych si ten Graflex ještě jednou rozmyslel ;)
Philipp
SamuliSchielke
Ahoj Philippe,
To, že k tomu patří fanynky v sexy tričkách ADOX, považuji za samozřejmost ;)
Graflex by rozhodně stál za zvážení, zejména model Speedgraphic. I velkoformátový fotoaparát s hledáčkem býval standardem mezi novináři – pracoval s ním třeba Weegee. Na americkém eBayi se momentálně prodává Graflex Speedgraphic za 250–300 dolarů. Je to krásný přístroj a já starým fotoaparátům naprosto důvěřuji, protože můj Flexaret z roku 1948 se ukázal jako můj nejlepší a nejspolehlivější fotoaparát. Otázka pro znalce tedy zní: co umí Fotoman, co Speedgraphic ne?
Samuli
PhilippReichmuth
Ahoj Samuli,
Otázka pro znalce: co umí Fotoman a Speedgraphic ne?
Podívej se na grossformatfotografie.de ;)
Philipp
MirkoBoeddecker
Samuli,
Graflex umí víc než Fotoman.
Stejně tak Linhof, Alpa, Horseman nebo Cambo.
Fotoman je určený k pořizování „snímků“ na formát 4x5", tedy k tomu, že se dá říct, že střílí z děla na vrabce.
Kdy vlastně využiješ všechny možnosti nastavení planfilmového fotoaparátu?
Ve 2 % případů, v 5 %? Pro všechny ostatní případy je určený Fotoman.
Kdo to baví, může si být jistý, že při každém stisknutí spouště zachytil vše, co bylo možné, a později může pořídit vynikající výtisky.
Kdo říká, že je to přehnané, má někde pravdu, a kdo chce s plošnou kamerou pracovat vážně (korekce perspektivy atd.), koupí si u Greinera Tachiharu.
Fotoman je přístroj, který má bavit. Prostě ho vytáhnout, namířit a cvak.
V ceně je zahrnuto VŠE kromě kazety s plochým filmem a objektivu.
S pozdravem,
Mirko, který od roku 1993 pracuje s fotoaparátem Speedgraphic, ale je zvědavý na Fotoman, protože pro svou krajinářskou fotografii ještě NIKDY nepoužil korekci perspektivy ani stativ.