SamuliSchielke
Od jakiegoś czasu rozważam przejście na format wielkoformatowy (główna przeszkoda: pieniądze) i już nie raz z zazdrością oglądałem w katalogu aparat Fotoman 4x5... Kiedy będzie dostępny? A przede wszystkim, ile będzie kosztował?
Gast
Eee, przepraszam, właśnie widzę, że cena jednak tam jest. Muszę przyznać, że to całkiem tanio. Czy jest podana cena za zestaw: aparat + płytka + szkło, czy też wszystko jest tak dokładnie wyliczone, że można to samemu zsumować na podstawie cen poszczególnych części? A jak wygląda kwestia dostępności? I tak dopiero jesienią przyszłego roku będę miał wystarczającą ilość pieniędzy, więc nie spieszy mi się jakoś szczególnie...
MirkoBoeddecker
Samuli,
Cena nie obejmuje obiektywu, ale poza tym zestaw jest kompletny.
Czy uda się osiągnąć „pożądaną cenę”, okaże się.
Cena została ustalona na podstawie dawnej jakości prototypu.
Od tego czasu wiele się poprawiło dzięki budowie nowej fabryki Fotoman po tym, jak latem część budynku spłonęła.
Najnowsze informacje wskazują, że za 3 miesiące zostanie przywrócona pełna zdolność dostawcza.
Pozdrawiam,
Mirko
SamuliSchielke
W porządku, chętnie poczekam tyle czasu, bo i tak na zakupy będę miał pieniądze dopiero od września. Lepsza jakość to miła rzecz, ale w moim przypadku wiele zależy też od ceny, bo na fotografii tylko wydaję pieniądze, a nic nie zarabiam...
Samuli
MirkoBoeddecker
To przecież nie będzie kosztowało dwa razy więcej.
Ślimaki ostrości będą lepsze, podobnie jak wizjer.
Podejrzewam, że te dwie rzeczy razem podniosą cenę końcową o około 150–250 euro, ale to się opłaca!
Już sam lepszy wizjer jest wart wielokrotnie więcej, a każdy, kto zna stary wizjer, zgodzi się ze mną.
W L---- za tę cenę nie dostaniesz nawet samego wizjera...
Pozdrawiam,
Mirko
SamuliSchielke
To będzie tego warte. Co dokładnie obejmuje określenie „poza tym kompletny”? Płytkę drukowaną, wizjer, matówkę, magazynki, studio, modelkę, lukratywne zlecenia, genialne zdjęcia, nagrodę Pulitzera, wystawę w MoMA?
PhilippReichmuth
Zapomniałeś o „groupies”!
Mimo wszystko jeszcze raz zastanowiłbym się nad Graflexem ;)
Philipp
SamuliSchielke
Cześć Philipp,
To, że fanki w seksownych koszulkach ADOX są nieodłączną częścią tego świata, uważam za oczywiste ;)
Warto rozważyć model Graflex, zwłaszcza Speedgraphic. Również aparat z wizjerem w formacie wielkoformatowym był kiedyś standardem wśród dziennikarzy – pracował na nim Weegee. Na amerykańskim eBayu Graflex Speedgraphic schodzi obecnie za 250–300 dolarów. To piękny aparat, a ja mam pełne zaufanie do starych aparatów, odkąd mój Flexaret z 1948 roku okazał się moim najlepszym i najbardziej niezawodnym aparatem. Pytanie do znawców brzmi więc: co potrafi Fotoman, a czego nie potrafi Speedgraphic?
Samuli
PhilippReichmuth
Cześć Samuli,
Pytanie do znawców: co potrafi Fotoman, a czego nie potrafi Speedgraphic?
Zajrzyj na stronę grossformatfotografie.de ;)
Philipp
MirkoBoeddecker
Samuli,
Graflex ma większe możliwości niż Fotoman.
Podobnie jak Linhof, Alpa, Horseman czy Cambo.
Fotoman jest przeznaczony do robienia „migawek” w formacie 4x5”, czyli, że tak powiem, do strzelania z armaty do wróbli.
Kiedy w ogóle wykorzystuje się wszystkie możliwości regulacji aparatu na film płaski?
W 2% przypadków, w 5%? Do wszystkich pozostałych przypadków przeznaczony jest Fotoman.
Kto czerpie z tego przyjemność, może być pewien, że przy każdym naciśnięciu migawki uchwycił wszystko, co było możliwe, a później można wykonać znakomite odbitki.
Kto twierdzi, że to przesada, ma w pewnym sensie rację, a kto chce poważnie pracować z aparatem na płaski film (korekcja perspektywy itp.), kupuje sobie Tachiharę w Greinerze.
Fotoman to urządzenie, które ma sprawiać radość. Po prostu wyciągnąć, wycelować i klik.
W cenie zawarte jest WSZYSTKO, z wyjątkiem kasety z filmem płaskim i obiektywu.
Pozdrawiam,
Mirko, który od 1993 roku pracuje z Speedgraphic, ale jest ciekawy Fotomana, ponieważ nigdy nie stosował korekcji perspektywy ani statywu do swoich zdjęć krajobrazowych.