Canon-AE1
Ahoj všichni,
má někdo zkušenosti s RODINALem ve velmi zředěném poměru 1:100? Doufám, že tím docílím jemnějšího zrna a celkově hezčího snímku. Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte nějaké doporučené časy? Mám na mysli vývoj v plechovce s 1minutovým rytmem protřepávání a teplotou 20 stupňů.
Mám teď plný APX 400 NEW a rád bych ho zítra s tímto roztokem vyvolal. Používám také Ilford Delta 100 a Ilford HP-5.
S pozdravem
Bonderer
Zkušenosti ano, ale žádné dobré. Jednou jsem to zkusil, ale negativy se nehodily k zvětšení. Možná by to šlo digitálně, ale nemám na to vybavení, jen temnou komoru. RODINAL nebo jeho napodobeniny prostě zvýrazňují zrno. Chemické zákony nelze obejít. Podívej se na Digitaltruth, tam není nic nemožné, ale bez záruky.
Pro kamaráda vyvolávám jeho reportážní filmy – Kodak TriX v Rodi-Ado nebo jak se to jmenuje – a on to přetváří, až se z toho zblázní, protože chce zrno a kontrast. Právě proto tahle vývojka.
Pro méně zrnité výsledky bych raději doporučil jinou vývojku, ale tam platí: zkusit a vyhodit. Když se tady zeptá, kterou, dostane tolik doporučení, kolik je odpovědí, takže nezbývá než to vyzkoušet sám.
Morte
RODINAL lze použít jako „studený vývojka“ (připravit o pár stupňů chladnější), pak bude mít znatelně jemné zrno. K tomu má co říct Uwe Pilz, informace najdete také na jeho webových stránkách.
http://home.arcor.de/piu58/fotoweb/ftechnik.html
€
Dodatek: V příslušném PDF se také píše o ředění v poměru 1:100.
Pitt23
S Uwe Pilzem musím souhlasit.
Za mých poměrně jednoduchých podmínek, při teplotě 20 °C a proměnlivé kvalitě vody, která je spíše měkká a bohatá na železo:
Poměr 1:100 je pracný: Je nutná převařená voda (kvůli rozpuštěnému vzduchu), velmi dlouhé doby vyvolávání, při normálním pohybu: vývojka se zdá být neaktivní po 15–20 minutách, při (semi-)statickém vyvolávání po 1–2 hodinách dochází k velmi nerovnoměrnému vyvolání a odtokům (a někdy k Eberhardovým liniím), filmy jsou vždy mdlé, zrno spíše velké a rozmazané ...
Poměr 1:50 se ukázal jako lepší směs.
Pokud to musí být RODINAL.
Stejného rozlišení a méně výrazného zrna lze dosáhnout s Xtol a mnoha dalšími vývojkami.
Pravá poušť kontrastu a zrna: vývojka na papír dokáže více než jakýkoli RODINAL, zejména při mírném zahřátí.
Přeji hodně zábavy při zkoušení!
Wolfgg
Ahoj,
pro informaci, moje zkušenosti s RPX400 a RODINALem: 70 min 1+140 při 20 °C, velká nádoba s širokými spirálami (Jobo2000) zcela naplněná (všechen vzduch ven), první minutu naklánět, pak nechat nádobu první třetinu času stát dnem vzhůru, zbytek času postavit vzpřímeně. Tak se dosáhne dostatečně rovnoměrného vyvolání. Údaje platí pro N-vyvolání.
Získáte skvělý efekt okrajů, tedy velmi ostré hrany, dobré vyvážení a díky vysokému ředění (= nízká hodnota pH) nedochází k rušivému shlukování krystalů jako u vyšších koncentrací. A navíc je tento způsob vyvolání pohodlný.
Pro vývojky používám vždy čistou vodu (osmózní zařízení), už jen kvůli stálosti. Nic se nekazí, i po 3 hodinách RODINAL stále vesele černí (vše kdysi testováno).
S pozdravem Wolfgang
Tandemfahren
Ahoj,
podle mých zkušeností se RODINAL pro vysoce citlivé filmy vůbec nehodí. Citlivost se špatně využije a už tak hrubá zrnitost se ještě více zvýrazní – to není dobré.
Není mnoho filmů, které dobře reagují s homeopatickým RODINALem. CHS25 je například jeden z nich.
Obecně lze takto zkrotit nízkočutlivý film, který má přirozenou tendenci k rozmazání. Vyvolávej za studena (vyzkoušel jsem až do 13 °C) a s minimálním pohybem.
Šmouhám při statickém vyvolávání se dá zabránit tím, že na začátku (po obvyklých 30 sekundách pomalého nepřetržitého naklánění) několikrát promícháš v delších, např. 2minutových intervalech, a teprve pak necháš stát.
„Prostě tak“ protřepat podle standardního postupu asi k ničemu nebude.
Frank
grommi
Téměř žádné téma nevyvolává tolik rozporuplných reakcí jako vývoj v stojanu s roztokem RODINAL v poměru 1:100 a expozicí 60 minut. Dělal jsem to velmi často, první minutu vždy jemně, ale nepřetržitě protřepávám, a nikdy jsem neměl žádné bromidové pruhy. „Prostě tak“... zkuste to sami a ničemu nevěřte. Ani mně ;-) Tuto lekci jsem se naučil na fórech.
michael-kielgmxnet
Dosud jsem v RODINALU 1+100 vyvolával pouze filmy s nízkou citlivostí, vždy s dobrým výsledkem. Převracel jsem láhev jednou za minutu, a to poměrně jemně.
Dobré zkušenosti mám s následujícími filmy: Efke KB 25, Efke KB 50, Orwo NP 15 a ADOX PAN 25.
Doba vyvolávání jsem oproti doporučení pro 1+50 zdvojnásobil, což vždy vyhovovalo. Ale myslím si, že při tomto ředění není doba vyvolávání tak kritická.
Wolf_XL
... na jakou velikost chceš ty negativy zvětšit? Je možné, že při rozměrech 1 m x x už skutečně uvidíš rozdíly – nebo si alespoň budeš myslet, že je vidíš... Moje zkušenost s RODINALem spíše naznačuje, že v rozměrech, se kterými pracuji – tedy asi do 30 x 40 – upřímně žádný rozdíl nepoznám, ať už je to v poměru 1:25, 1:50, 1:100, mezi 16? – 24? nebo ať už se protřepává nebo míchá...?
?
V tomto ohledu se děje spousta čarování...