SimonWeber
* * *
Než se pustím do svého dotazu: Srdečné poděkování Mirkovi a FOTOIMPEXU prostě za to, že existujete. Konečně jeden prodejce fotoaparátů, který 1. rozumí věci, 2. má skvělý výběr a 3. se skutečně zajímá o své zákazníky a produkty.
* * *
Dobrý den,
fotil jsem na naší silvestrovské oslavě – na HP5+ bez blesku. Expoziční čas buď 1/60 nebo 1/30 sekundy (nebo někdy i více či méně) při VELMI, velmi, velmi slabém osvětlení s clonou f/1,8 až f/3,4. (Můj Sekonic ukazoval hodnoty od f/1,0 do f/3,4). Později pak venku s ohňostrojem a kouřem už jen podle citu... tedy zcela nekoordinované expozice.
Jinými slovy, některé snímky jsem pushoval až do zbláznění a jiné jsem v poměru asi silně přeexponoval. Jelikož HP5+ je sice i při několika stupních přeexponování dost tvrdý, ale při nízké gradaci je stále přijatelný (podle mých zkušeností jsou i 3 stupně přeexponování stále dobře „tisknutelné“), myslel jsem si, že raději silně pushuji, než abych to nedělal vůbec. S XTol jsem už film dokázal dostat i na 3200 ASA s přijatelnými výsledky (trochu otravné na dobré vyvolání, ale výsledek byl slušný). Takže každopádně film, který se s ním dá dobře pracovat.
Teď bych se chtěl zeptat: která vývojka? Napadlo mě
A – Fomatone Excel, protože je jako Xtol;
B – Moersch MZB, má smysl použít dvoukoupelový vývojový systém (jako je tento), aby stíny vynikly obzvláště dobře? Mohu s MZB vůbec posunout citlivost na cca 1600? Předpokládám, že expozice je spíše suboptimální a některé negativy jsou silně přeexponované nebo vykazují extrémní kontrast (viz výše).
C – Tetenal Emofin, pomáhá dvoustupňová vývojka vykreslit stíny a přesto získat rozumné (ne úplně bílé) světla? Dá se zde posunout (jak jsem řekl, o 2 stupně)?
Prosím, neříkejte mi, že jsem měl raději pracovat s Delta 6400 nebo podobným filmem. Měl jsem prostě k dispozici jen HP5+ (nebo Adox/Efke 50, a ten by asi byl ještě horší).
Jak tedy mohu HP5+ tak „mučit“, abych získal zvětšitelné negativy (i když musím papíry pro zvětšeniny podrobit dvoukoupelovému vyvolání, abych získal dobrý výtisk)?
Doufám, že máte nějaký návrh, pak ho hned objednám u Foto-Impexu ...! ;)
Děkuji
Simon
FrankB
Ahoj Simone,
s filmem HP 5 jsem zatím posouval citlivost jen do 800 ASA a s vývojkami pro HP 5 nemám žádné zkušenosti – ale film Tri-X posouvám velmi často a dobře znám MZB:
můj tip: v žádném případě MZB, to není vývojka zvyšující citlivost, ale použij Emofin – podle mých zkušeností poskytuje tato vývojka při posilování nejlepší výsledky
ahoj, Frank
Gast
Ahoj,
mám velmi dobré zkušenosti s HP5 a Amaloco AM20 (proč vlastně nejsou k dostání u FOTOIMPEXu?) jako s vývojkou pro push-proces; až do citlivosti cca 1600 ASA vznikají téměř normálně tisknutelné negativy s relativně jemným zrnem a ne tak strmou křivkou.
S pozdravem
Alex
heinrich
Dobrý den,
podle mých zkušeností se film HP5 v ID11 vyvíjí skvěle až do citlivosti 1600 ASA (neředěný, 14 minut vývoje metodou převrácení při 20 °C). Pokud chcete dosáhnout citlivosti 3200 ASA, doporučuje Ilford kromě Microphenu také vývojky Fotec (DD-X, HC a LC29) a Xtol. Citlivost 3200 ASA jsem však ještě nikdy nezkoušel.
S pozdravem
Heinrich
MirkoBoeddecker
Alexi,
zatím nemáme v nabídce chemikálie Amaloco, protože se o ně již dříve zasazoval jiný prodejce, a proto si podle mého názoru zaslouží zásluhy za jejich prodej.
Na druhou stranu tento prodejce dosud nikdy neprodával produkty, které jsme my uvedli na trh.
Od veletrhu Photokina 2004 však tento prodejce nabízí také chemikálie Calbe a od nedávna dokonce i filmy Foma, které po léta vždy označoval za zboží z třetího světa a nepoužitelné.
Vlastně máš pravdu. Už není důvod neprodávat chemikálie Amaloco.
S pozdravem,
Mirko