silberkorn
Ahoj,
film Agfa Scala 200X se při vyvolávání procesem SCALA dal dobře posunout a poskytoval použitelné výsledky až do citlivosti 1600 ASA. Bohužel je čím dál těžší sehnat. Hledám proto náhradu, se kterou bych mohl při fotografování koncertů a podobně pracovat až do citlivosti 1600 ASA. Ví o tom někdo víc?
S pozdravem
jo
Gast
Co takhle zkusit fotit na černobílý film? Zajímalo by mě, jak se dá při divadelní fotografii vyřešit problém s kontrastem při použití diafilmů. ;)
silberkorn
@ Petzi
Už pár let jsem úplně propadl černobílým diapozitivům a asi se z toho tak rychle nevzpamatuji. Černobílý negativní film typu Neopan 1600 proto pro mě není skutečnou náhradou, ale nanejvýš nouzovým řešením. Ale možná bych ho měl zkusit vyvolat procesem SCALA. Jeho podklad je totiž jen slabě šedě zbarvený. To by stálo za pokus.
Pozdrav
Jo
Gast
V rozsahu do 100 ASA si vystačíš s různými speciálními filmy, jako jsou infračervené, Technikelpan, Orthos a podobné. Orthos se osvědčuje při denním světle a 50 ASA na diapozitivech. Pak je tu Fompan R100, který mohu bez výhrad doporučit; zda se dá s rozumnými výsledky vyhnat na 1600 ASA, to si prostě musíš vyzkoušet. Poslední drahou možností by byl ještě Kodak HS Ir, který jako diapozitivní film dosahuje pozoruhodné citlivosti. Dokážu si představit, že se osvědčí zejména díky vysokému podílu infračerveného záření ve světle reflektorů. Ale jak jsem již řekl, to si musíš za drahé peníze vyzkoušet sám. Zda budeš moci nechat některý z těchto „náhradních filmů“ vyvolat v laboratoři Skala, bude jistě vyžadovat jisté vyjednávací schopnosti.