silberkorn
Cześć,
Film Agfa Scala 200X dał się dobrze podkręcić podczas wywoływania metodą SCALA i zapewniał zadowalające wyniki nawet przy czułości 1600 ASA. Niestety coraz trudniej go dostać. Szukam więc zamiennika, którym mógłbym pracować przy czułości do 1600 ASA, np. podczas fotografowania koncertów. Czy ktoś ma jakieś wskazówki?
Pozdrawiam
jo
silberkorn
@ Petzi
Od kilku lat całkowicie pochłonęła mnie fotografia czarno-biała na diapozytivach i raczej szybko nie zamierzam z tego rezygnować. Czarno-biały film negatywowy typu Neopan 1600 nie jest więc dla mnie prawdziwym zamiennikiem, a co najwyżej rozwiązaniem awaryjnym. Ale może powinienem spróbować go wywołać metodą SCALA. Jego podłoże jest przecież tylko lekko zabarwione na szaro. Warto by to wypróbować.
Pozdrawiam
Jo
Gast
W zakresie czułości do 100 ASA dobrze sobie poradzisz, korzystając z różnych filmów specjalistycznych, takich jak filmy na podczerwień, Technikelpan, Orthos i podobne. Filmy Orthos sprawdzają się całkiem dobrze w świetle dziennym i przy czułości 50 ASA na diapozytywach. Jest też Fompan R100, który mogę bez zastrzeżeń polecić; czy da się go podkręcić do 1600 ASA z rozsądnymi wynikami, musisz po prostu wypróbować. Ostatnią, kosztowną opcją byłby jeszcze Kodak HS Ir, który jako film slajdowy osiąga znaczną czułość. Wyobrażam sobie, że sprawdzi się on szczególnie dobrze przy wysokim udziale promieniowania podczerwonego w świetle reflektorów. Jednak, jak już wspomniałem, musisz to sprawdzić samodzielnie, ponosząc spore koszty. To, czy uda Ci się zlecić wywołanie jednego z tych „filmów zastępczych” w laboratorium Skala, z pewnością będzie wymagało sporych umiejętności negocjacyjnych.