andreasbrigachtal
Ahoj Mirko,
v jiném vlákně se někdo ptal na film formátu 220. Myslím, že o něj skutečně bude zájem. ADOX 50 nebo 100 by byl skvělý!
Je to možné? Podobně jako u barytového papíru?
Dej nám vědět cenu!
A dejte všichni vědět, jestli byste o to měli zájem!
Já bych si vzal 50 rolí! Za dobrou cenu! ;)
Dobré světlo
Andreas
-Zvětšení prsou položením rukou- Termíny po domluvě
MirkoBoeddecker
Andrasi,
Nemůžu ti na to dát žádnou cenovou nabídku.
Propočítali jsme to a sestavili hrubý rozpočet, když byl ještě větší zájem o filmy formátu 220 (v roce 2002).
Vyžaduje to investice ve výši >100 000 EUR do strojů a zařízení.
Rozděl si to na těch pár set filmů, o které je poptávka, a porovnej, jestli je cena „dobrá“ :-)
I 120mm svitkový film je na pokraji zániku, protože tržby klesly na 1/50 toho, co byly ještě v 90. letech. Porovnejte si mé komentáře v jiném vlákně, kde jsem oznámil, že již není možné (na celém světě) zakoupit nosič pro svitkový film, a proto buď musíme svitkové filmy (a brzy i všechny ostatní) vyřadit, nebo vymyslet něco nového a například litovat na podklad KB.
Na to mohu odpovědět jen: Buďte rádi, že si za těch pár eur tržeb vůbec ještě dáváme tu námahu!
Závěr: Stávající poptávka po materiálu pro rolové filmy musí být bezpodmínečně soustředěna do jednoho formátu.
Zavedení nebo změna průmyslového výrobního procesu stojí velmi mnoho peněz.
Kromě toho lze filmy formátu 220 mm vyrábět téměř výhradně plně automaticky (lepením), problémem by byl vnikající světlo na okrajích a filmy by vyžadovaly speciálně tvrzenou vrstvu na zadní straně, aby se zabránilo vzniku škrábanců na emulzi NC vrstvy při jejich tažení přes přítlačnou desku bez ochrany. Technologicky bychom to bez společnosti Synthese vůbec nezvládli a to by nás stálo dalších 25 000 EUR za jeden cyklus.
Bohužel je v tom mnohem víc, než si myslíte.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko,
jak závažný je ten problém s nosičem pro svitkový film? V obchodě se přece občas vyskytovaly různé druhy nosičů (například Forte, Ilford, Efke).
Může mi někdo vysvětlit, proč najednou nic nejde, když už před padesáti lety to zvládla každá malá továrna na plasty?
Upřímně řečeno si prostě nedokážu představit, že by nebylo možné najít výrobce – třeba za Uralem nebo ve Vnitřním Mongolsku –, který by něco takového (podkladový materiál, ne svitkový film 220) vyráběl.
Roland
PS: Co se týče svitkového filmu 220, vidím to stejně jako Mirko, ledaže by Mirko na to nasadil své zaměstnance o polední přestávce – s nůžkami a pravítkem.
Gast
Ahoj znovu
Škoda! ;)
Samozřejmě nechci, aby Mirko nutil své zaměstnance, aby se ve tmě trápili s nůžkami a lepicí páskou!
Taky jsem si nemyslel, že to dá tolik práce. Zbývá tedy jen 120.
Škoda, škoda, škoda!
Možná se ještě někde na Sibiři najde! :P
Dobré světlo
Andreas
MirkoBoeddecker
Rolande,
Prosím, řekni mi, která malá továrna na plasty dokáže vyrábět podklady s přesností +/- 1 mikron a s naprosto rovnoměrnou předběžnou povrchovou úpravou za přijatelnou cenu. Hned se do toho pustím a nakoupím tam ;)
Už jen z důvodů budoucí strategie....
Znám na celém světě jen 4 zdroje, které mohou dodat požadovanou kvalitu, a ty mají v provozu zařízení, která stála přes 700 milionů.
Na východě existuje nouzový zdroj. Ano. Ale jejich fólie mají v emulzi díry velké jako hrášek a někdy i centimetry dlouhé úseky bez emulze. Nosič prostě nedrží dost dobře.
Nakupujeme tam jen tehdy, když už opravdu nemáme jinou možnost, a pak vyhodíme 1/3 produkce a zvýšíme cenu.....
Výroba filmů je high-tech. Přibližně totéž jako výroba počítačových čipů nebo vlnových filtrů.
Pracuje se tam s porovnatelnými tolerancemi.
To všechno není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.
Před 50 lety byl trh s černobílými filmy obrovský. Po celém světě se nalily miliardy metrů čtverečních.
Dnes se snažím objednat 5 000 m² podkladu na 3–5 let.
Prostě to nejde. Buď metr čtvereční stojí 10 000 EUR, nebo musím koupit 100 000 m².
Tak je to všude v průmyslu. Naše životní úroveň se definuje levnou výrobou masového zboží.
Pokud nějaká potřebná součástka v řetězci přestane být masovým zbožím, cena exploduje a v důsledku toho se celý produkt již nedá prodávat ani vyrábět.
Ale ještě jednou zcela jasně: Podklad KB je kvalitnější, pevnější a dražší!
Domnívám se, že pouze z důvodu nákladů se dosud svitkové filmy nanášely na tenčí podklad.
Produkt se tedy zlepšujea nemá smysl litovat starého podkladu.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko,
v zásadě se mi také zdá podložka z kartonu lepší, ale jak to ovlivní rovinnost a zejména vzdálenost od obrazu, je těžké odhadnout.
Je ten druhý zdroj náhodou „OAO“AK„CBEMA“ ze Šostky na Ukrajině? I já jsem občas ve filmech zaznamenal vady, ale rozhodně jen ty, které tam mechanicky vyškrábala firma Svema (velikosti možná 1/10 mm).
Emulze na podkladu drží dobře, neměl jsem žádné odlupování vrstvy ani podobné problémy.
Roland
Gast
Tady už se skoro mluví o tom, že 120kový svitkový film je mrtvý. Jestli už 120kový nebude, tak si pověsím. Už teď si objednávám 220kový barevný film po kartonech, aby mi ho ještě někdo dodal za rozumnou cenu.
Přitom si říkám, proč je tak těžké vyrábět formát 120, můj děda ho používal už před válkou a tehdy se ještě nelétalo na Měsíc. Formát 220 byl zaveden asi v roce 1962.
Gast
Tady už se skoro mluví o tom, že 120kový svitkový film je mrtvý. Jestli už 120kový nebude, tak si pověsím. Už teď si objednávám 220kový barevný film po kartonech, aby mi ho ještě někdo dodal za rozumnou cenu.
Přitom si říkám, proč je výroba formátu 120 tak problematická, můj děda ho používal už před válkou a tehdy se ještě nelétalo na Měsíc. Formát 220 byl zaveden asi v roce 1962.
MirkoBoeddecker
Petzi,
opakuji ještě jednou:
Tak je to všude v průmyslu. Naše životní úroveň se definuje levnou výrobou masového zboží.
Pokud nějaká potřebná součástka v řetězci přestane být masovým zbožím, cena vyletí nahoru a v důsledku toho se celý produkt už nedá prodávat ani vyrábět.
Vše závisí na velikosti poptávky.
Porovnej to s mými dřívějšími výroky: I kvalita je u fotochemických produktů otázkou množství. V 50. a 60. letech si člověk mohl dovolit vše, co bylo tehdy technicky proveditelné, protože náklady byly rozloženy na miliony filmů.
Tehdy se daly za 50 000 EUR syntetizovat ochránce nebo senzibilizátory a společnost Kodak chovala vlastní stáda skotu, která směla jíst pouze určitou trávu, aby se do želatiny nedostaly určité látky.
Dnes je třeba být v tomto ohledu vynalézavější.
Jistě by bylo možné v malých sériích navíjet filmy ručně, řezat ochranný papír nožem a pomocí fixy na zadní stranu přenášet čísla přes předem vyřezanou šablonu.
Jeden film by pak stál 30 EUR.
Co tedy uděláme? Pokusíme se to spojit, kde to půjde.
Pokud se nám tedy podaří nalít dva typy filmu na jeden nosič, bude to obrovská výhoda!
S pozdravem,
Mirko
Gast
Rád bych věděl, jak reálná ta hrozba pro svitkový film vlastně je.
To s těmi stády skotu mi přijde docela zajímavé, pěkná historka. ;)
Gast
Na východě je jeden nouzový zdroj. Ano. Ale jejich filmy mají v emulzi skvrny velké jako hrášek a někdy na úsecích dlouhých i několik centimetrů vůbec žádnou emulzi. Podklad prostě nedrží dost dobře.
Nakupujeme tam jen tehdy, když už opravdu nemáme jinou možnost, a pak vyhodíme třetinu produkce a zvýšíme cenu...
Pak bych se s nimi domluvil, jestli by se to nedalo nějak vylepšit.
Západní firmy s výrobními zařízeními za 700 milionů jinak řeknou – ne, už se to nevyplatí, vyřazujeme naše luxusní stroje...
... mezitím je ale i státní podnik v Absurdistánu privatizován a v konkurzu, protože nikdo nekoupil jejich nosný materiál!
Pozdravy
Winfried, který by ještě rád nějakou dobu pracoval s svitkovým filmem
RomanJRohleder
Winfriede,
>Západní firmy s výrobními zařízeními v hodnotě 700 milionů jinak říkají – ne, už se to nevyplatí, >naše luxusní stroje sešrotujeme...
Zaprvé, stroje nejsou nijak zvlášť mobilní – jakmile jsou jednou sestaveny, s jejich přepravou je víceméně konec –, jinak by L6 pod starou značkou stála už 10 let v Polsku nebo na Slovensku a Agfaphoto by nikdy nevzniklo.
Zadruhé je zajímavé toto:
>... mezitím je ale i státní podnik v Absurdistánu privatizován >a v bankrotu, protože nikdo nekupoval jeho nosný materiál!
... výrobci ne. Jejich postoj je: „Když na tom nemůžu vydělat, neměli by ani ostatní. Nic se nedává zadarmo.“; přesně tím Kodak zničil svou divizi černobílého papíru a ostatním zkazil trh.
Gast
Romane,
... výrobcům ne. Jejich postoj je: „Když na tom nemůžu vydělat, neměli by ani ostatní. Nic se nedává zadarmo.“ Právě tím Kodak zničil svou divizi černobílého papíru a ostatním zkazil trh
To by přece byl argument pro nákup nosného materiálu z Ruska
a udržení v provozu podniku, který je pravděpodobně zralý pro muzeum.
Je mi to docela u prdele, jestli ten materiál není tak dobrý, k čemu mi je, že budu mít o dva roky déle špičkový zboží, když pak kvůli nedostatku vhodného nosného materiálu bude muset být celá filmová výroba zastavena?
Za prvé, stroje nejsou nijak zvlášť mobilní – jakmile jsou jednou sestaveny, s přepravou je víceméně konec –, jinak by L6 pod starou značkou stála už 10 let v Polsku nebo na Slovensku a Agfaphoto by nikdy nevzniklo.
To jsem také netvrdil, myslel jsem na rozebrání a prodej šrotu jako suroviny.
Vidím to černě, pokud se v tomto bodě nelze osamostatnit od takových gigantů.
Pozdravy
Winfried
Gast
Ahoj,
to jsou zase špatné zprávy... Vždycky se těším, když se ohlásí něco nového, jako třeba film s vysokým rozlišením od ADOXu.
A jak to vypadá s barevnými filmy v rolích? Bude to u diapozitivů a negativů také tak kritické???
S pozdravem
Marwan
MirkoBoeddecker
Marwane,
situace není tak kritická. Výrobu svitkových filmů nezastavíme ze dne na den a u společnosti Foma jsme už v minulosti dvakrát zasáhli a udrželi výrobu svitkových filmů při životě.
Vlastně nevidím žádný důvod, proč by se chybějící nosič nedal nahradit jiným.
Rozdíl je 20–30 mikronů. Nedokážu si představit, že by se kvůli tomu nějaká přítlačná deska zasekla a film by se pak nedal transportovat.
Rozteč obrazu tím nebude ovlivněna, protože přední strana nosiče s emulzí stále přiléhá k obrazovému okénku.
V současné situaci by bylo chybou plout opačným směrem a rozdělit stávající poptávku na další produkt v podobě svitkového filmu.
Stejně jsme nejflexibilnějším dodavatelem ze všech a řešení určitě najdeme.
Musíte si jen zvyknout na drobné změny tu a tam.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko,
Nevím, komu by to mohlo být k užitku, ale mohl bys zkusit zjistit, jestli by se svitkový film mohl prodávat v rolích spolu s papírovou přední částí, aby si si ten, kdo bude chtít, mohl ve svém fotoateliéru sám vyrobit svitkový film 220 v rolích.
Šťastný nový rok
Robert
MirkoBoeddecker
Ahoj Roberte,
na to jsme už mysleli.
To ale bohužel neřeší základní problémy, které by tu byly:
1) Tento papírový úvod a závěr není k dostání v obchodě a nelze je ani vyrobit bez větších investic.
2) Oříznutý běžný papír by neměl správnou startovací značku a není dostatečně odolný proti pronikání světla. Nikdo se nemůže vyrovnat speciálnímu papíru Kodak.
3) Film by se stále poškrábal na zadní straně.
4) Nemáme k dispozici dostatečné množství chemicky inertního lepidla, abychom film přilepili k papíru tak, aby se neroztrhl.
Kdyby se tyto problémy daly vyřešit, dalo by se ten film nechat vyrobit.
Zbývají jen ti, kteří si své kotouče Kodak „znovu plní“, ale to jde jen 2–3krát.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Petzi,
to s tím stádem krav:
Společnost Eastman Kodak byla (myslím, že ve 20. letech) jen krůček od bankrotu, protože téměř celá roční produkce filmů se stala zcela nepoužitelnou.
Museli odepsat veškerý film a každému zákazníkovi vyměnit jeho filmy, protože po několika měsících zrání film najednou „zkazil“ (ztratil citlivost, ztratil dynamický rozsah).
To vše se stalo proto, že skot, který dodával želatinu, se přejedl nějakou bylinou (zapomněl jsem, jakou) a produkty rozkladu, které se dostaly do želatiny, nebyly chemicky inertní a reagovaly.
Něco podobného nás čeká i v budoucnosti. Stádo skotu Kodaku už neexistuje.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Dobrý den,
pokud vím, šlo o nějaké druhy hořčice, jejichž vysoký obsah sloučenin síry nakonec obohatil fotoemulzi o síru.
S pozdravem
GeorgK
Gast
Ahoj, uživatelé svitkových filmů!
Teď jste mě úplně zmátli!
Pochopil jsem, že už se nevyrábí svitkové filmy formátu 220.
Ale vyložil jsem si ty příspěvky správně, že se už nevyrábí ani
svitkové filmy formátu 120 (chybějící ochranný papír atd.)?
Vztahuje se toto tvrzení pouze na výrobu Adox/efke nebo
na všechny výrobce, jako jsou Ilford, Fuji, Lucky, Forte atd.?
Doufám, že jsem to špatně pochopil, jinak můžeme naše
středoformátové fotoaparáty vyhodit do šrotu.
Pozdravy od Franze