Gast
Ahoj, milí členové fóra!
V posledních dnech (vlastně v posledních několika dnech) jsem se pokusil o své první lith-printy.
Použil jsem sadu Master od Moersch, papíry byly Forte PW, Adox Vario Classic a Fomabrom.
Po troše experimentování se mi na papírech Forte a ADOX podařilo vytvořit dobré lith-printy („dobré“ znamená pouze to, že se líbí mně a mé přítelkyni!), ale s Fomabromem byly problémy! Nebylo šance přimět ho k lith-printu – ani když jsem namíchal chemikálie podle návodu Moersch, ani při vlastních experimentech (extrémní, tedy 5- až 7násobné přeexponování, silnější vývojka, variace poměru složek A a B atd.). Vždy se objevily jen velmi slabé kontury/stopy obrazu a tak to pak zůstalo – i po 30 minutách ve vývojce!
Fomabrom jsem si objednal u Foto-Impexu, a to na podzim tohoto roku; ani ten nepřišel hned, protože se musel nejprve dodatečně objednat. To mě nyní vede k domněnce, že se možná něco změnilo na emulzi a papír již není lith-capable.
Má někdo z vás nápad,
- co jsem mohl udělat špatně (jak jsem zmínil, s ADOXem a Forte to fungovalo skvěle),
- zda je ten (nový?) Fomabrom ještě vhodný pro lith-print, nebo
- jak ho mohu přimět k lith-printu?
Moc děkuji předem za vaše odpovědi a přeji šťastný vstup do nového roku
přeje Johannes
MirkoBoeddecker
Ahoj Johannesi,
Skutečnost, že jsme museli dodatečně objednat Fomabrom, je dána tím, že barytový papír s pevnou gramáží se dnes všude považuje za produkt „na objednávku“.
To znamená, že výrobci jej sice stále dokážou vyrobit, ale již si z něj nevytvářejí skladové zásoby. Snažíme se tomu nyní co nejlépe čelit, i když to vyžaduje značné logistické úsilí, tím, že zřizujeme mezisklad a udržujeme neustálé „pending orders“. Jakmile se nashromáždí dostatečné množství, výrobci spustí stroj a provedou odlitek. Naše „pending order“ se pak přidá k ostatním a papír se nakonec opět dodá.
Tak to dopadlo i s tvým balíčkem – proto ta dodatečná dodávka.
Emulze nebyla změněna.
Kolikátý pokus s Foma lith-print to už je?
Při prvních 10 sezeních s Foma jsem taky nedokázal vytvořit vůbec nic rozumného.
Je to nesrovnatelně složitější než s PW. Museum nebo Nuance.
Emulze nebyla změněna, ale návod Moersch – jakkoli je dobrý, a je vynikající – může být pouze orientační hodnotou pro první pokus.
Připravil jsi vývojku pro Foma čerstvou, nebo jsi do roztoku z lith-print testů s PW, který byl již obohacen bromidem, dodatečně přidal aditiva Moersch?
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko Boeddecker napsal:
-------------------------------------------------------
> Johannesi,
>
> kolikátý pokus s lith-printem na Foma to už je?
Můj první! Ale: Vario Classic prý také není zrovna snadné provádět lith-print – tam to ale vyšlo dobře!
>
> Při prvních 10 sezeních s Fomou jsem také
> nevytvořil vůbec nic rozumného.
Pak mi prosím prozraď údaje o 11. a následujících sezeních s Fomabromem. Mockrát děkuji předem!
>
> Je to mnohem složitější než s PW. Museum
> nebo Nuance.
>
> Připravil jsi vývojku pro Fomu čerstvě,
> nebo jsi do roztoku obohaceného bromidem
> z litografických testů s PW dodatečně přidal
> aditiva Moersch?
>
Byla čerstvě připravená!
S pozdravem! Johannes
MirkoBoeddecker
Johansi,
tyto údaje ti už k ničemu nebudou, protože jsem tehdy pracoval se starým MACO lith-printem a Kodalith ještě předtím, než vůbec vznikl Moersch lith-print.
Jelikož ale pracuješ s chemikáliemi Moersch, zkus to co nejpodrobněji nahlásit Wolfgangovi.
Pokud jsi s jeho hodnotami opravdu vůbec nepochodil, je v jeho zájmu, aby datový list zkontroloval.
Proč to musí být nutně Fomabrom?
Pro začátečníky existují opravdu jednodušší možnosti, např. Fomatone ;-)
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
Fomabrom proto, že se mi ukázkové snímky moc líbily a chci barvy, které jsou popsány v Moersově prospektu...
Jasně, že existují lehčí papíry, ale – jak už jsem zmínil – s Vario Classic to taky šlo, a ten je považován za složitější lith-paper.
No, každopádně děkuji za tvé odpovědi!
S pozdravem
Johannes
Gast
Ahoj Johannesi,
Fomabrom se skutečně obtížně lith-printuje, ale mělo by to jít a opravdu to stojí za to. Kdyby v tom hrály roli urychlovače vyvolávání nebo zbělicí činidla, papír by okamžitě zčernal (tak to vyvozuji z pokynů Moerschu, jak otestovat lith-capability papíru). Z tvého popisu však usuzuji, že zpomalené vyvolávání již funguje, ale infekční vyvolávání se nedostavuje. Pak to bude spíše na chemickém složení.
Předpokládám, že jsi míchal podle specifikací pro Fomabrom a nepoužíval jsi stejnou směs pro různé papíry? Zkus tedy následující: méně C a D, protože C zabraňuje zrnitosti, ale při předávkování dojde také ke ztrátě denzity, a D právě zpomaluje efekt lith-print, který u tebe nevystoupil. Fomabrom je velmi citlivý na předávkování D. Rozředil jsi ho předtím určitě 1 + 4 vodou? Pokud ne, dal jsi tam pětkrát příliš mnoho obou složek. Pokud to není na C a D, zkus namíchat celkově silnější roztok a ohřát vodu na 24 stupňů Celsia. Nedávej více než plus 3 nebo 4 clony. A hodně trpělivosti. Může to trvat ještě 20 až 30 minut.
Hodně štěstí!
Samuli
Gast
Ahoj Samuli!
Udělal jsem to přesně tak, jak píšeš – podle návodu pro Fomabrom, zředil jsem ho v poměru 1:4, použil jsem jen polovinu doporučeného množství, ale ani po 15 minutách se nic nestalo (podle Moerscha by to mělo trvat mnohem méně).
Myslím, že je to emulzí! In lith developeru Calbe funguje Vario Classic skvěle (při pravidelné regeneraci pracovním roztokem – cca 100–150 ml po 3. až 4. tisku 30x40, také bez zrnitosti – a to bez jakýchkoli přísad), stejně tak Forte (barevný), ale Fomabrom nefunguje. Vario Classic má jemné zrno, ve stínech se příliš nezaceluje a má decentní barvu (spíše ve směru pastelově žluté až okrové s lehce růžovým nádechem při silnější expozici).
V obou lith developerschopách (Moersch a Calbe) zčernají po cca 10 min. kolečka na zkušebním proužku (!?), jinak jen minimální stopy obrazu, ani po 15–20 minutách žádný výrazný výsledek.
Nebo to s Fomabromem prostě neumím – no, s jinými papíry to jde velmi dobře.
S vývojkou Calbe se mi (momentálně) pracuje lépe – nepotřebuji žádná aditiva, abych zabránil zrnitosti nebo zpomalil vývoj. Nic proti tinkturám Moersch, ale když to jde i jednodušeji...!?
Ještě jednou děkuji za tvou podrobnou odpověď a srdečně zdravím!
Johannes
P.S.: Pokud někdy budeš zkoušet Fomabrom Variant, dej mi prosím vědět, jaké jsou výsledky!
Gast
Johanne,
jednodušší manipulaci máš i s Moersch Easy Lith-print. Sada obsahuje dvě lahvičky a různé poměry smíchání pak vedou k různým výsledkům. Je k tomu přiložen dobrý návod. Calbe se časem určitě vyprodá (nebo se ještě dá sehnat?).
Já používám Easy Lith-print a jsem s ním spokojený (staré Orwo Baryth a Foma).
S pozdravem
Ronald
MirkoBoeddecker
Myslím, že je to tou emulzí!
Jak jsem již řekl, na emulzi se nic neměnilo.
Vývojka Calbe Lith už také není nejnovější a celý proces je příliš složitý na to, aby se daly vyvodit závěry typu: u A to funguje, takže B muselo být změněno, protože se mi to s ním nedaří.
Bude to záviset na něčem jiném, že ti Fomabrom právě nefunguje, ale není to změněná receptura emulze.
S pozdravem,
Mirko
SamuliSchielke
Ahoj Johannesi,
mohl bys mi poslat číslo emulze toho papíru Fomabrom, který jsi se marně pokoušel lith-printovat? Jaká je gradace? Matný nebo lesklý? Brzy budu testovat lith-capability papíru Fomabrom Variant a při tom se podívám, jestli se mi podaří tvůj problém zopakovat s mými zásobami papíru.
Samuli
Gast
Ahoj Samuli,
děkuji za odpověď – číslo emulze ti pošlu později (musím se nejdřív podívat – film mám uložený v suterénu v vzduchotěsné suché schránce). Gradace byla „normální“.
Už se těším, jaké budou výsledky tvých pokusů s Fomabrom Variant!
Srdečné pozdravy z Salcburku, kde je -10 stupňů, posílá
Johannes
Gast
Ahoj Samuli!
Tady jsou údaje o Fomabromu:
Fomabrom N111, lesklý
Číslo šarže: 010248/08
Pokud mi pošleš svou adresu (jvr@gmx.at), rád ti zašlu balení po 10 kusech (mám však pouze formát 30x40 cm) pro tvé pokusy (zdarma jako poděkování za zjištění tvých lith-printových údajů pro Fomabrom N111 a Fomabrom Variant).
S pozdravem
Johannes
RWSchueller
Ahoj Johannesi,
Fomabrom je můj oblíbený papír pro litografický proces Moersch. Tóny jsou velmi pěkné, nejsou tak přesycené barvami jako u Adox PWT, ale velmi příjemné. Nevím, co jsi udělal špatně. Míchám litografický roztok v poměru A:B:voda 1:1:30 bez jakýchkoli přísad. Fomabrom provádím přeexponování přibližně o faktor 3. Nechávám tisk v misce, dokud se neobjeví černé tóny. Občas vložím tisk na krátkou chvíli do druhé misky s velmi řídkou vývojkou, abych trochu zesvětlil světla. Tím se sice ztratí typický lith-print, ale vzniknou velmi krásné snímky.
S pozdravem
Reinhard
SamuliSchielke
Vyzkoušel jsem sadu Fomabrom od Johannese a ta se bez problémů lith-printuje. Buď byla vývojka od Johannese příliš studená, nebo došlo k nějaké neopakovatelné procesní chybě.
Moersch Lith Masterset, 750 ml vody, 25 ml A, 25 ml B, 2,5 ml C, 10 D, +4 clony, tisk v vývojce neustále pohybovat. Při teplotě 23 až 24 stupňů trvá 5–7 minut, než je viditelný první obraz, první denzita se objeví za 13–14 minut, za 17–18 minut je snímek hotový. Pokud se roztok ochladí, trvá to mnohem déle.
Velmi pěkný, decentní tón ve světlech (někde v oblasti béžové, umbry a okru), černé velmi (!) královské. Dramatický efekt, vypadá skvěle, ale nehodí se pro každý snímek.
Změnou poměru A a B, kratší expozicí a odpovídajícím snížením C a D doufám, že se mi podaří dosáhnout trochu umírněnějšího vzhledu. S Easylith je to snazší, ale ten nemám na skladě. Má někdo dobrý recept na Masterset?
S pozdravem,
Samuli