Goetz
Mam kilka starych aparatów na film rolkowy z lat 1930–1960. Ponieważ nie chcę, by te stare aparaty leżały bezczynnie, szukam niezawodnego, niedrogiego filmu czarno-białego, który będę mógł kupować przez dłuższy czas. Myślałem o filmie ADOX. Który z nich możecie mi polecić?
Dziękuję
Goetz
PS: Film Lucky nie jest aż taką rewelacją
Gast
Modele CHM125/CHM400 oraz FP5 i HP5 powinny być całkiem przydatnymi opcjami, o ile potrzebny jest film 120.
W przypadku formatu 127 wybór jest jeszcze „prostszy”, bo pozostaje już tylko efke.
Gast
Nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi. Jeśli uważasz, że film powinien mieć czułość z tamtych czasów, to wybierz PanF albo Efke R 17.
Jeśli zależy ci tylko na niskiej cenie, to kup Classic 100 Eco – kosztuje około 10 euro za 10 rolek.
Roland
Goetz
Bardzo dziękuję, chciałbym również uzyskać charakterystykę starych filmów. O to właśnie chodzi w moim pytaniu. I myślę, że ADOX może się tu sprawdzić. Format 127 nie jest konieczny.
PhilippReichmuth
Adox CHS25/50/100, znany również jako efke 25/50/100. A potem wywoływanie w RODINALU. A potem kopie kontaktowe w formacie 6x9 na papierze barytowym o stałej gradacji :)
Philipp
Goetz
Dziękuję za wskazówkę, zamówię więc te filmy. Dziękuję