Stavro
Może to drobiazg, ale brakuje mi tej powlekanej ściereczki do negatywów z oferty FOTOIMPEX :angry:
Czy będzie znowu dostępna? Czy są jakieś alternatywy (powlekane ściereczki w podobnej cenie?)
Pozdrawiam
Stavros
RomanJRohleder
Stavro,
Bardzo mi się podobają ściereczki z mikrofibry z Aldi Süd i Lidla – te miękkie, o gęstym splocie, w rozmiarze ok. 30x30 cm, świetnie sprawdzają się przy czyszczeniu negatywów, matówek, obiektywów, lusterek aparatów...
Roman
MirkoBoeddecker
Stavros,
Powodem, dla którego ta ściereczka nie jest już dostępna, jest właśnie to, że nie ma już na rynku ściereczek powlekanych w podobnej cenie, ponieważ obecnie wszyscy używają ściereczek z mikrofibry.
W naszej ofercie mamy bardzo wysokiej jakości produkt firmy Delta1, specjalisty od sprzętu fotograficznego z USA.
Poza tym mogę zaproponować Ci słynną ściereczkę Ilford, która jest bardzo dobra, ale niestety nie tylko nie spełnia Twojego drugiego kryterium (ceny), ale wręcz je obraża...
:)
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Czy jest jakiś powód, dla którego nie warto używać ściereczek z mikrofibry?
zastanawia się
-Emil
MirkoBoeddecker
Emil,
W zasadzie nie.
Nie powinny tylko pozostawiać kłaczków, jak to czasem bywa w przypadku tanich ściereczek domowych, i oczywiście nie są wilgotne. Plama z kamienia, którą udało się usunąć dzięki wilgoci zawartej w ściereczce antystatycznej, na ściereczce z mikrofibry pozostaje trudna do usunięcia.
Za to lepiej wchłaniają tłuszcz.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Dziękuję za wasze odpowiedzi,
ta ściereczka do negatywów była w pewnym sensie wyjątkowa, ponieważ dałem się zniechęcić ceną „słynnej ściereczki Ilford” i obecnie jej używam, ale mimo to nie udaje mi się uzyskać tak czystego negatywu, jak przy użyciu powlekanej ściereczki. Napięcie podczas wywoływania polega teraz dodatkowo na tym, czy „będzie bez pyłków, czy też gdzie się schowała ta mała budka?” :) . Być może robię coś nie tak, ale z tą powlekaną chustką kurz i pyłki nie stanowiły problemu...
W każdym razie: jeszcze raz dziękuję za informacje!
Pozdrawiam
Stavros