huehnerhose
Ahoj,
mám otázku, která přímo nesouvisí s fotografováním. Brzy budu muset leptat desku plošných spojů. A k tomu nějakým způsobem provést expozici layoutu na desku. Jelikož jsem v této oblasti ještě nováček, napadlo mě, že místo tisku na fólii, což je běžný postup, pokud máte dobrou tiskárnu, bych to mohl vytisknout na papír a poté kontaktně provést expozici na fotolepidlo. Pro osvětlení desky plošných spojů (UV) musí být předloha opět kontaktně přiložena k desce. Přitom by předloha měla být v černých částech absolutně nepropustná pro UV záření.
Teď se mi naskýtá otázka: Jsou černé části nepropustné pro UV záření? Mám dojem, že jsem někde četl, že k tomu je třeba použít „barvicí“ vývojky?
A druhá otázka: získám „smysluplnou“ kontaktní kopii pomocí běžného papíru? Myslel jsem si, že by stačilo, kdyby byly oblasti určené k expozici na tiskovém filmu expozicí jen „lehce“ ovlivněny, takže při „normálním“ vyvolání vyjde jen šedá barva. Jelikož potřebuji pouze černobílou kopii, napadlo mě, že by stačilo film jednoduše „posunout“, dokud nebude skutečně černý. To by mělo být možné podle mého názoru.
Jo, a ještě: Důležitá je poměrně vysoká ostrost hran. Pásy jsou široké 0,01 palce, maximálně bych mohl udělat 0,02 palce.
S pozdravem
Sebastian
Richard
Ahoj Sebastiane,
no, nechci ti bránit v experimentování ani Mirkovi v prodeji fotografického filmu. Ale opravdu si myslíš, že tímhle rychle dosáhneš úspěchu? Jakou šablonu máš k dispozici?
Vytvořil jsi si ji sám v programu pro návrh schémat?
- s dobrou tiskárnou na fólii
- pokud ji nemáš k dispozici, tak v kopírovací službě
- nebo si najdi osvětlovací studio, to také není tak drahé
Schéma zapojení na papíře?
- dobrá kopírka na fólii
K expozici desky potřebuješ pozitiv. S tiskovým filmem máš nejprve negativ, přetvoř ho a...
Já jsem to dělal inkoustovým tiskem na fólii a laserovým tiskem na fólii, obojí fungovalo. Přeexponování desky je nepříjemné... Kolik desek chceš vyrobit? Čím chceš leptat? Není snad alternativou nějaká služba pro výrobu desek?
S pozdravem
Richard
huehnerhose
Ahoj Richarde,
zatím chci vyrobit jen jednu desku. A pravděpodobně to u toho jediného kusu i zůstane. Můj celý problém spočívá v tom, že nemám žádnou pořádnou laserovou tiskárnu. Na kopírovací centrum mě vůbec nenapadlo, díky, tak to asi bude moje řešení.
Plán vytvářím v programu Eagle, takže ano, je to moje vlastní práce.
Kdybych vytiskl negativ a převedl ho, měl bych potřebný pozitiv – nemělo by přece vadit, jakým způsobem to invertuji při tisku? Mám tady inkoustovou tiskárnu, která poskytuje docela dobré výsledky. Jen jsem si říkal, že bych musel kupovat fólie do tiskárny, a protože mám doma fotochemikálie a ten tiskový film určitě najde dlouhodobé využití (nejpozději v mé staré velkoformátové kameře), byla by to „levnější“ investice.
Leptat jsem chtěl chloridem železitým. Desky má ještě můj kámoš, se kterým celý projekt realizujeme. Proto by to i při několika pokusech vyšlo podstatně levněji než 40
Wolf_XL
...takže pokud jde opravdu jen o desku plošných spojů, postupoval bych podle staré dobré tradice a nakreslil bych to celé na pauzovací papír pomocí takových staromódních věcí, jako jsou šablony a plnicí pera – a hotovo. Tímto způsobem jsem vyrobil asi tři sta šablon desek plošných spojů – postup je tedy osvědčený... ;-)
Pak se objevila i taková přenosová fólie, na kterou se daly předlohy desek také kopírovat. Nemám však ponětí, jestli se to ještě dá sehnat.
Další alternativou by bylo použití lith filmu – tam musíš nejdřív kontaktním kopírováním vytvořit pozitiv a pomocí další kontaktní kopie negativ. Ta námaha se ale vyplatí jen tehdy, když se šablona používá často, nebo když chceš vyrobit více šablon pro malou sérii.
Richard
Ahoj Sebastiane,
a nezapomeň, že se tiskne obráceně. Strana s vrstvami se přikládá na desku, aby se předešlo nevzhledným výsledkům.
S pozdravem
Richard
huehnerhose
Díky za tipy a připomínky k mým nápadům!
Teď už jen musím dokončit a zkontrolovat finální podobu, a pak to může začít :)
S pozdravem
Sebastian
Renate
Dobrý den,
Zkusil jsem jednou zkopírovat desku z papírového výtisku na film. V zásadě to fungovalo. Obvody jsou však výrazně neostré a trochu roztřepené. U jemných vodivých drah to nejde. Samotný film je dokonale odolný proti UV záření. Vytiskl jsem však pozitiv a poté zkopíroval negativ i pozitiv. Retušování je pak snazší.
Docela praktický byl postup, kdy se z papírové předlohy udělala reprografie na dokumentární film, ten se tvrdě vyvolal a následně se z něj udělala kopie na tiskový film. Pokud jsou však vodivé dráhy příliš jemné a deska příliš velká, může to být pro malý fotoaparát příliš náročné.
Výsledky z kopírovacích center jsou sotva použitelné a ani inkoustová tiskárna není zrovna hit, ale může fungovat. Laserové tiskárny v mém okolí jsou při tisku desek na fólii rovněž nepoužitelné.
S pozdravem
Renate
Richard
Ahoj Renate,
to mě už teď překvapuje. Já sám jsem dosáhl použitelných výsledků na materiálu Bungard i s laserovou tiskárnou, jejíž válcová jednotka pomalu selhávala. Dobře, v plochých částech jsem v tom konkrétním případě pak doplnil pomocí fixu na fólie. Nápad s kopírovací službou ostatně pochází z tiskárny. Výroba desek pro ofsetový stroj je přece jen velmi podobná procesu fotopozitivu u desek (fotopozitiv expozicovaný UV zářením).
Ale pokud (za předpokladu počítačové předlohy) výtisk nestačí, pak se to ani dalším kopírováním nezlepší. Pak je přece přímá expozice filmu v reprografické dílně metodou volby.
Jak jsem již řekl, s předlohami z laserové tiskárny jsem měl opravdu problémy jen jednou (a tehdy byl stroj vlastně vadný). Dobře, laserové stroje mají jeden problém: na velkých plochách rychle ztrácejí hustotu. S tímto problémem se ale dá obejít.
Mnoho pozdravů ze sněhem zapadaného Impexhausenu :)
Richard