Oliver
Ahoj všichni,
mám ještě dvě staré kazety Orwochrome UT15 S8, které bych si rád vyvolal sám.
Vyvolal už někdo tento film jako černobílý, tedy ne pomocí Orwochemie/procesu, ale pomocí úplně běžné černobílé chemie?
Má někdo nějaké časy nebo údaje k vyvolání Orwochrome nebo nějaké údaje k procesu Orwochrome?
S pozdravem
Oliver
Přeji ještě krásný druhý svátek vánoční.
Abi
Ahoj Olivere,
víš, podle jakých procesů Orwo byly ty filmy původně vyvolány? Protože když to budu vědět, můžu si v knize vyhledat recept na první vývojku a příslušné časy. V mé knize mám jen procesy pro UT 18/21 (proces 9165) a UT 13/16 (proces 9160).
Místo barevného vývojky použij černobílou pozitivní vývojku.
S pozdravem Abi
Oliver
Ahoj Abi,
Ne, nedokážu ti říct, jaký proces se používá pro UT15. Otázkou je, jestli se mi podaří ten film vůbec převést na černobílý pomocí postupu 1. vyvolání, bělení, čištění, meziobrazování, 2. vyvolání a fixace.
Starý Agfa Moviechrome už při druhém vyvolání selhává s odloupnutou emulzí. Mám ještě starý Ektachrome (proces EM-26), ten jsem ještě nezkoušel.
Myslím, že proces pro UT13/16 je nejpodobnější tomu pro UT 15. UT13/16 je, pokud se nepletu, předchůdce UT15.
S pozdravem
Oliver
RomanJRohleder
Olivere,
>Ne, nedokážu ti říct, jaký postup je pro UT15 správný. Otázkou je, jestli se mi podaří >z něj vůbec vyrobit černobílý negativ pomocí 1. vyvolání, bělení, čištění, meziobrazování, 2. vyvolání >a ustálení.
Má ten film pod emulzí stříbrný AHU? Pokud to nevíš, dej kousek do ustalovače; pokud zbledne, je vše v pořádku a můžeš na něj použít normální černobílý Diakit.
Pokud ne, použij následující metodu:
První vývoj, druhý vývoj pomocí tiokarbamidového toneru, bělení a fixace.
Ale k čemu? Dva filmy nejsou nic extra, výsledky budou tak jako tak nanejvýš průměrné a materiál bude vyčerpán, než dosáhneš prvních použitelných výsledků.
Dej ty věci do své osobní filmové sbírky k ostatním raritám...
Roman
Oliver
Ahoj Romane,
Kdo říká, že výsledky musí být prvotřídní? Stačí mi průměrné až podprůměrné výsledky. Chci jen zabránit odlupování emulze. Kdybych chtěl prvotřídní kvalitu, koupil bych si nové filmy a nechal je vyvolat jinde.
Co je to thiokarbamidový toner?
Existuje někde na internetu popis tvého zmíněného postupu vyvolávání (první vyvolání, druhé vyvolání pomocí thiokarbamidového toneru, bělení a fixace) a údaje o přibližných časech, použití, vlastní přípravě...
S pozdravem
Oliver
RomanJRohleder
Olivere,
Toner na bázi thiomočoviny se u nás v obchodě prodává pod názvem „Sepiatoner“. Potřebuješ jen druhou část roztoku, bělicí lázeň zůstane v lahvi.
Chceš podrobnosti? Podívej se na drf, před dlouhou dobou jsem tam o tom něco napsal.
Roman
Oliver
Ahoj Romane,
O co prosím jde?
S pozdravem
Oliver
RomanJRohleder
Olivere,
diskusní skupinou je de.rec.fotografie.
Roman
Abi
Ahoj Olivere,
před nějakou dobou jsem se pokusil vyvolat film UT 18 KB. Při prvním pokusu jsem po barevném vývojce použil bělící fix (z sady C-41) a výsledek byl zklamáním. Při druhém pokusu jsem použil černobílou bělicí lázeň (jaká je v každé sadě na černobílé diapozitivy) a výsledek byl lepší. Ve tvém případě bych film zpracoval v černobílé bělicí lázni jako v černobílém reverzním procesu, tedy po prvotním vyvolání. Pokud máš bělicí lázeň na bázi manganistanu draselného, použij destilovanou vodu a papírový filtr k přefiltrování roztoku, jinak budeš mít na filmu ošklivé skvrny.
Při druhém vyvolání bych film vyvolal v černobílém pozitivním vývojce, nebo použil přímo černobílou sadu diapozitivů. Doba prvního vyvolání by se totiž měla nejlépe určit na malém kousku filmu. Tonér můžeš použít i poté, určitě to dá pěkný teplý tón. Ještě malý tip: přidej do smáčedla ještě cca 10 ml roztoku formalínu na litr (v lékárně se prodává v 35% roztoku), to by mělo zajistit lepší zpevnění filmové emulze.
Pozdrav Abi