Oliver
Witam wszystkich
Mam jeszcze 2 stare kasety Orwochrome UT15 S8, które chciałbym wywołać samodzielnie.
Czy ktoś z Was wywoływał ten film metodą odwróconą do czarno-białego, czyli nie przy użyciu chemikaliów Orwochemie/procesu, ale zwykłych chemikaliów do czarno-białego?
Czy ktoś ma jakieś czasy lub dane dotyczące wywoływania Orwochrome lub dane dotyczące procesu Orwochrome?
Pozdrawiam
Oliver
Życzę wszystkim miłego drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia.
Abi
Cześć Oliver,
czy wiesz, według jakich procesów Orwo te filmy były pierwotnie wywoływane? Gdybym to wiedział, mógłbym znaleźć w książce przepis na wywoływacz wstępny i odpowiednie czasy wywoływania. W mojej książce mam tylko procesy dla UT 18/21 (proces 9165) i UT 13/16 (proces 9160).
Zamiast wywoływacza kolorowego użyj wywoływacza pozytywowego do czarno-białych filmów.
Pozdrawiam, Abi
Oliver
Cześć Abi,
Nie, nie potrafię Ci powiedzieć, jaki proces należy zastosować w przypadku UT15. Pytanie brzmi, czy w ogóle uda mi się uzyskać odwrócony efekt czarno-biały przy zastosowaniu pierwszego wywoływania, wybielania, czyszczenia, naświetlania pośredniego, drugiego wywoływania i utrwalania.
Stara Agfa Moviechrome już przy drugim wywoływaniu się rozkleja, a emulsja odchodzi. Mam jeszcze stare Ektachrome (proces EM-26), ale jeszcze ich nie testowałem.
Myślę, że proces dla UT13/16 jest najbardziej podobny do tego dla UT15. UT13/16 to chyba poprzednik UT15.
Pozdrawiam
Oliver
RomanJRohleder
Oliver,
> Nie, nie potrafię Ci powiedzieć, jaki proces należy zastosować dla UT15. Pytanie brzmi, czy w ogóle uda mi się uzyskać odwrócony obraz czarno-biały przy zastosowaniu 1. wywoływania, wybielania, czyszczenia, naświetlania pośredniego, 2. wywoływania i utrwalania.
Czy film ma warstwę srebra AHU pod emulsją? Jeśli nie wiesz, wrzuć kawałek do utrwalacza; jeśli się rozjaśni, wszystko jest w porządku i możesz użyć zwykłego zestawu do czarno-białego.
Jeśli nie, zastosuj następującą metodę:
Pierwsze wywołanie, drugie wywołanie za pomocą tonera tiomocznikowego, wybielanie i utrwalanie.
Ale po co? Dwa filmy to nie jest wielka sprawa, wyniki i tak będą co najwyżej przeciętne, a materiał się skończy, zanim uzyskasz pierwsze użyteczne rezultaty.
Wrzuć te rzeczy do swojej osobistej skrytki z filmami, do innych rarytasów...
Roman
Oliver
Cześć Roman,
Kto powiedział, że wyniki muszą być doskonałe? Wystarczą mi te przeciętne lub nawet kiepskie. Chcę tylko zapobiec zmywaniu emulsji. Jeśli zależałoby mi na doskonałej jakości, kupiłbym nowe filmy i zlecił ich wywołanie poza domem.
Czym jest toner tiomocznikowy?
Czy w sieci jest gdzieś opis wspomnianego przez Ciebie procesu wywoływania (pierwsze wywołanie, drugie wywołanie za pomocą tonera tiomocznikowego, wybielanie i utrwalanie) oraz informacje na temat przybliżonych czasów, zastosowań, samodzielnego przygotowania roztworu...
Pozdrawiam
Oliver
RomanJRohleder
Oliver,
Toner tiomocznikowy znajdziesz w naszym sklepie pod nazwą „Sepiatoner”. Potrzebujesz tylko drugiej części roztworu, a kąpiel wybielająca pozostaje w butelce.
Szczegóły? Zajrzyj na drf, dawno temu napisałem tam coś na ten temat.
Roman
Oliver
Cześć Roman,
O co w tym chodzi?
Pozdrawiam
Oliver
RomanJRohleder
Oliver,
grupą dyskusyjną jest de.rec.fotografie.
Roman
Abi
Cześć Oliver,
Jakiś czas temu próbowałem wywołać film UT 18 KB. Przy pierwszej próbie najpierw zastosowałem wywoływacz barwny, a dopiero potem wybielacz-utrwalacz (z zestawu C-41) – wynik był rozczarowujący. Przy drugiej próbie użyłem kąpieli wybielającej do diapozytywów czarno-białych (takiej jak w każdym zestawie do diapozytywów czarno-białych) i efekt był lepszy. W twoim przypadku wywołałbym film w kąpieli wybielającej do czarno-białych filmów, tak jak w procesie odwracalnym, czyli po pierwszym wywołaniu. Jeśli masz kąpiel wybielającą na bazie nadmanganianu potasu, użyj wody destylowanej i papierowego filtra, aby przefiltrować roztwór, bo inaczej na filmie pojawią się brzydkie plamy.
Podczas drugiego wywoływania wywołałbym film w wywoływaczu pozytywowym czarno-białym lub od razu użyłbym zestawu do diapozytywów czarno-białych. Czas pierwszego wywoływania najlepiej ustalić na małym skrawku filmu. Następnie nadal możesz użyć tonera, co z pewnością zapewni ładny, ciepły odcień. Jeszcze jedna mała wskazówka: dodaj do środka zwilżającego około 10 ml roztworu formaliny na litr (dostępny w aptece w postaci 35% roztworu), co powinno zapewnić lepsze utwardzenie emulsji filmowej.
Pozdrawiam, Abi