Gast
Ahoj,
právě sedím v hotelu v krásném Rumunsku, bohužel jsem „nějak“ zapomněl filmy do svého Rolleiflexu.
Jediná věc, kterou nabízí místní fotopůjčovna, je Azopan PS-21 v obalu, který nevzbuzuje zrovna důvěru.
Koupil jsem si jich asi 20, není to přece jen tak drahé.
Teď mám otázku: dá se s tím vůbec nějak fotit? Jinak zítra nasednu na vlak do Bukurešti a koupím si APX (nebo v nejhorším případě nějaký jiný film), pokud tam nějaký bude.
Veselé Vánoce a šťastný nový rok
Richard
hambo
Myslím, že s tím můžeš fotit. K vyvolání bych použil univerzální roztok, třeba D-76, a zkusil bych film vyvolat na zkoušku 8–10 minut. Můžeš taky udělat testovací snímky.
RomanJRohleder
Richarde,
>Právě sedím v hotelu v krásném Rumunsku, bohužel jsem >„nějak“ zapomněl filmy do Rolleiflexu.
Jak se to vůbec může stát?
>Jediná věc, kterou místní fotobazar nabízí, je Azopan PS-21 v obalu, který >nevzbuzuje zrovna důvěru.
Azomures. Aha, ty jsou pořád v obchodech s fotografickým zbožím.
http://www.azomures.com/newsite/products.shtml
>Koupil jsem jich asi 20, není to tak drahé.
Jak drahý?
>Teď moje otázka: dá se s tím vůbec nějak fotit?
Nevím, nikdy jsem to nepoužíval, nikdy jsem o tom nečetl žádné zkušenosti od jiných.
Ale: rozbal si jeden a podívej se na něj. Hrubé vady odlitku, škrábance atd. musí být na filmu vidět.
Pokud nic jiného neupoutá pozornost, provedl bych na něm expozici bez dalšího na 50 ASA a doma bych ho hodil do D76 nebo RODINALU na speciálně určený testovací film.
>jinak zítra nasednu na vlak do Bukurešti
Jak velká je námaha dostat se do Bukurešti a najít tam obchod?
Roman
Gast
Ahoj,
děkuji za tvůj názor.
Romane,
>právě sedím v hotelu v krásném Rumunsku, bohužel jsem >„nějak“ zapomněl své filmy do Rolleiflexu.
Jak se něco takového může stát?
Doma jsem vyndal filmy z kufru, jeden jsem si dal do kapsy bundy a druhý do foťáku, grr... a pak jsem ty APXky už do kufru nevrátil.
Ale: vybal jeden a podívej se na něj. Hrubé vady odlitku, škrábance atd. musí být na filmu vidět.
To jsem udělal, alespoň jeden je v pořádku!
Pokud tam nic dalšího není, provedl bych na něm expozici jen na 50 ASA a doma ho po speciálně vyhrazeném testovacím filmu hodil do D76 nebo RODINALu.
Proč 50 ASA? 21 DIN je přece 100, ne? Nechci, aby tam byly přeexpozice nebo něco podobného.
Bukurešť jsem vzdal, cesta tam a zpět a hledání by mi zabraly minimálně 6 hodin.
Ale jak by se dalo Rumunsko zachytit autentičtěji než na rumunském filmovém materiálu :angry: .
Budu se asi muset smířit s relativně hrubým zrnem a omezenou ochranou proti světelným okrajům?
Pozdrav
Richard
Gast
Romane,
chtěl jsi ještě vědět cenu, je to přepočítáno asi 0,90 eura.
Richard
Gast
Richarde!
Azopan, no, není ostrý ani nemá jemné zrno, není zrovna nejlepší, ale pokud je bez vad, dá se s ním fotit.
Použij ostrou vývojku, jinak z toho bude samá kaše.
Tady je příklad filmu s vadami, nemělo by tě to odradit, ale hezky ukazuje, jak film vypadá.
http://hulubei.net/tudor/photography/photo...e-1500x1000.jpg
Ochrana proti přesvětlení není dobrá, ale v prosinci to není důležité, nebo snad v Rumunsku svítí slunce?
Oleksander
Gast
Právě sedím v hotelu v krásném Rumunsku, bohužel jsem „nějak“ zapomněl filmy do svého Rolleiflexu.
[right][post="5534"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Ahoj Richarde,
nejprve (latinské) vánoční pozdravy do Rumunska!
Kde přesně se nacházíš? V Brașovu/Kronstadtu nebo Sibiu/Hermannstadtu by měl být k dostání i západní film ve formátu 120.
S pozdravem,
Andreas (před 1,5 rokem měl v kufru dostatek Fomapanu 120)
RomanJRohleder
Richarde,
>Doma jsem vyndal filmy z kufříku a jeden jsem si strčil do kapsy u bundy a druhý do foťáku, grr... a pak jsem už ty APXky do kufříku nevrátil.
Hrůza.
>>Pokud tam nic jiného nevypadá, provedl bych expozici na 50 ASA a >>doma bych to hodil do D76 nebo RODINALU po extra vyhrazeném testovacím filmu.
Přidej k tomu „se zkrácenou dobou vyvolávání“.
>Proč 50 ASA, když 21 DIN je přece 100, ne?
Protože nevíme, jakému bohu norem se Rumuni při psaní svého datového listu klaněli, a ty si určitě chceš užít trochu stínového kontrastu. Nebo ne?
> Nechci, aby tam byly přeexponované partie nebo něco takového.
Pfft. Rumuni přece nejsou Číňani.
Test citlivosti: Vezmi obětní film a účet z hotelu nebo stránku z časopisu Spiegel nebo nebo nebo. Vlož film při přiměřeném osvětlení a přečti si, co je pod ním napsáno. Nejde to? Dobře.
Dlouhá slova bez smyslu, podívej se na následující obrázek, to je negativní příklad:
<http://blafh.de/p1010015.jpg>
>Ale jak by se dalo Rumunsko zachytit autentičtěji než na >rumunském filmovém materiálu
S rumunskými pigmenty, namletými a namalovanými vlastními silami?
Gast
Test AHU: Vezmi si zkušební film a účet z hotelu nebo stránku z časopisu Spiegel nebo cokoliv jiného. Za přiměřeného osvětlení na něj polož film a přečti si, co je pod ním napsáno. Nejde to? Dobře.
Dlouhá slova bez smyslu, podívej se na následující obrázek, to je negativní příklad:
[right][post="5546"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Romane,
v „Rechungs-Teschd“ propadá i Fomapan 100. Přesvětlení jsem ale zatím neměl.
S pozdravem,
Andreas
Gast
Andreas,
Roman má pravdu, ale strana s vrstvou musí být bezpodmínečně nahoře.
Pokud to nedodržím, propadne mi například i KB-Efke nebo Pan-F.
Mimochodem, Svema, která má v oblasti KB pouze šedou základnu, propadne v každém případě, což by se možná dalo zopakovat v kontextu Efke-triacetátu – šedá základna totiž nestačí.
Roland
ChristianKolinski
Pfft. Rumuni přece nejsou Číňani.
Test pro AHU: Vezmi si testovací film a účet z hotelu nebo stránku z časopisu Spiegel nebo cokoliv jiného. Za přiměřeného osvětlení na něj polož film a přečti si, co je pod ním napsáno. Nejde to? Dobře.
Musím tenhle ošklivý obrázek konečně stáhnout z internetu.
Gast
Dobrý den,
abych to shrnul a vyjádřil se k tématu, domnívám se, že otázka ochrany proti světelnému okruhu je v tomto případě irelevantní, protože u svitkových filmů se vrstva chránící proti světelnému okruhu nachází na zadní straně nosiče.
Problém představuje pouze u kinofilmů, kde musí být vrstva proti světelnému kruhu, pokud je vůbec přítomna, umístěna mezi emulzí a nosným materiálem, protože je mechanicky poněkud citlivá, což zřejmě ne každý výrobce dokáže.
Existuje vůbec nějaký svitkový film, který nemá pořádnou vrstvu proti odleskům? Pokud vím, týká se tento problém i u Lucky pouze filmu pro malý formát.
Richarde, pokud chceš vědět, jestli se na zadní straně nalepily okraje, vlož film do vody. Pokud se zbarví, je vše v pořádku.
Roland
Gast
Christiane,
ať se snažím jakkoli, zobrazí se mi pouze chybová zpráva.
Roland
ChristianKolinski
Dobrý den,
abych to shrnul a vyjádřil se k tématu, domnívám se, že otázka ochrany proti světelnému okruhu je v tomto případě irelevantní, protože u svitkových filmů se tato ochranná vrstva nachází na zadní straně nosiče.
Problém to představuje pouze u kinofilmů, kde musí být vrstva proti světelnému okruhu, pokud je vůbec přítomna, umístěna mezi emulzí a nosným materiálem, protože je mechanicky poněkud citlivá, což zřejmě ne každý výrobce dokáže.
Existuje vůbec nějaký svitkový film, který nemá pořádnou vrstvu proti světelnému okruhu? Pokud vím, týká se tento problém i u Lucky pouze kinofilmu pro malý formát?
Ne, týká se to i svitkového filmu, jak bylo možné vidět/číst i v tom velmi pěkně napsaném „testu“ ve Wollsteinově rubrice časopisu SW. U malého formátu je to však výraznější a spolu s většími rozměry, na které se negativ malého formátu zvětšuje... *brrr*.
Obrázek
http://blafh.de/p1010015.jpg
ukazuje mimochodem Lucky 400 – pro srovnání známý HP5+:
http://blafh.de/p1010014.jpg
.
U Lucky se spojují dvě nešťastné vlastnosti: téměř křišťálově čistý nosič a mizerná (až neexistující) AHU... výsledek můžeme vidět v katalogu našeho hostitele.
Christian
huehnerhose
Dobré ráno!
Váš „test přesvětlení“ považuji za nesmysl. Právě jsem tímto „testem“ otestoval film Fuji Neopan 400 a podklad je na něm vidět skvěle. Ještě jsem ale neslyšel, že by byl přesvětlený.
A osobně se mi výsledek mého Luckyfilmu také líbil. Ano, vypadá jinak, než na co jsme zvyklí u jiných filmů, ale z těchto „slabostí“ se dá rozhodně vytěžit. Obrázek z katalogu je toho docela dobrým příkladem. (Prosím, neberte to jako záminku k hádce, nechci teď rozpoutat válku názorů, myslím, že toto téma už bylo dostatečně probráno)
A nakonec je stejně rozhodující motiv! To se při čtení fór nějak ztrácí...
Pozdrav
huehnerhose
P.S. Prosím, ignorujte 2./3. odstavec, šlo tu o to pomoci Richardovi s jeho filmem a ne o diskusi o názorech a štěstí :angry:
ChristianKolinski
Dobré ráno!
Váš „test prvního vysílání“ považuji za nesmysl.
A taky je – pokud výrobce filmu nezaspal na všech frontách.
U Luckyho to ale asi udělali. Ale no, až na začátku příštího roku najdu čas, ten obrázek zmizí.
RomanJRohleder
Sebastiane,
to jsou tvrdá slova. Ale zjevně ti ještě nikdo nevysvětlil rozdíl mezi „Teschts“ a „Tests“. Škoda, tvoje smůla.
Rainer měl obavy, šlo o rychlý, názorný a jednoduchý pokus, nic víc.
>(Prosím, neber to jako záminku, nechci teď rozpoutat válku náboženství, >myslím, že toto téma už bylo dostatečně probráno)
Proč s tím tedy vůbec začínáš?
Roman
huehnerhose
Ahoj Romane,
musím ti dát za pravdu hned ve dvou ohledech: ten rozdíl opravdu nepoznám a zároveň nevidím smysl v tom, proč se propagují takové věci, které nemají prakticky žádný užitek.
A za druhé, je pravda, že jsem se v této souvislosti neměl k Luckyho vyjadřovat. Jen mě štve, že ten film musí vždycky sloužit jako bezmyšlenkovitý negativní příklad a já jsem o něm nikdy neřekl ani slovo chvály.
Sebastian
RomanJRohleder
Sebastiane,
jak tě to napadlo mluvit o „nepromyšleném“ hodnocení?
Jen proto, že s nějakým názorem nesouhlasíš nebo že je v rozporu s tvým vnímáním, ještě neznamená, že je ten názor nepromyšlený nebo že byl vytažen z klobouku.
Ty ten příběh neznáš, že? Nejprve se materiál prodává jako nový profesionální materiál za nejnižší cenu, pak se chválí jako vhodný pro začátečníky, aby se nakonec dostal na trh pro umělce. Trochu nekoherentní obraz.
Roman
Gast
Ahoj,
to sice nesedí, ale jak se dají pořídit takhle lákavé fotky, jako na tom příkladu?
U mě to vždycky vypadá dost stroze a věcně a není to tak nádherně krémové.
Moc děkuji
Willi