silberkorn
Ahoj,
vyzkoušel už někdo z vás reverzní vyvolání filmu Ilford FP4+ pomocí sady Foma? Pokud ano, zajímalo by mě, jakou citlivost pak film má, tedy jakou expozici je třeba mu poskytnout.
S pozdravem
Jo
RomanJRohleder
Jo,
vyvolal jsi za posledních 20 let někdy film FP4+ a podíval ses na nosič? Ta modrofialová hmota při promítání opravdu není žádná radost.
Jinak, co takhle trochu vlastní iniciativy – nafoť celý film, pozměň expozici o jednu, dvě clony a film rozděl na třetiny. První pokus na 12 minut, tedy základní čas Fomy, druhý pokus podle výsledku prvního.
Roman
silberkorn
@ Romane,
mám. Vypadá to vlastně podobně jako podklad filmu Agfa APX 100, a ten jsem nechával dost často vyvolat reverzním procesem SCALA. Vypadá to dobře, mírné vrásnění podkladu si nikdo nevšimne ani při promítání smíšených diapozitivů SCALA a APX. Proto mám v úmyslu své zbývající zásoby FP4+ případně zkřížit v procesu Foma (u procesu SCALA se laboratoře zdráhají s FP4+, protože se obávají odlupování vrstev a tím znečištění archů).
A k druhému bodu tvé odpovědi: Proč experimentovat bez zeptání se ostatních a plýtvat filmovým materiálem, když možná už někdo jiný mohl provést stejné pokusy?
Pozdrav a veselé Vánoce
Jo
RomanJRohleder
Jo,
>mám. Vypadá vlastně podobně jako nosič filmu Agfa APX 100 a >ten jsem nechával dost často vyvolat reverzním procesem ve SCALA.
Tak to jsi měl štěstí, Ilford mění podkladový materiál tak často, jako jiní lidé spodní prádlo. Já jsem už dlouho narazil jen na fialový podklad pro FP4 a HP5, Ilford, který by byl alespoň trochu vhodný pro projekci, neznám z vlastní zkušenosti (od roku 1992).
Hezké svátky,
Roman