Gast Vážení kolegové, právě jsem zvětšil pár snímků z dob NDR a tónová škála materiálu ORWO je prostě jiná než u materiálu Ilford, který momentálně používám. Existuje vlastně ještě nějaký film, který by působil tak trochu zemitě a zrnitě jako ORWO, zejména co se týče dobré diferenciace stínů, jasného podání zelené barvy a té plastiky? Děkuji a přeji krásné svátky. Henning
Gast Henningu, možná Fortepan 100, nebo ještě lépe Svema FN 64, Tasma FN 64 (u Retrophotographic Ltd.), ale všechny tyto filmy jsou technicky horší než ORWO. Roland
Gast Ahoj Rolande, moc děkuji za rychlou odpověď. Co vlastně znamená „technicky horší“ a kde ty filmy seženu? Dosud jsem o nich ani neslyšel. S pozdravem Henning
Gast Google > vyhledávací dotaz „Retrophotographic Ltd“ > kliknout > výsledek retrophotographic Tady se pak velkým písmem skví logo místního provozovatele, možná mají něco i v Berlíně. S pozdravem Ronald (ne Roland)
MirkoBoeddecker Retro je u Tasmy také vyprodané. Tento film se ani zdaleka nevyrovná filmu CHS 100 od ADOXu. CHS 100 nabízí vše, co hledáš u NP20, a už v dobách NDR byl jako efke 100 lepší než ORWO. Takový je alespoň názor mnoha fotografů, kteří si vždy nechávali dovážet efke z bývalé Jugoslávie. Zkus to s CHS 100. S pozdravem, Mirko
Gast Henningu, Efke (teď se sice jmenuje ADOX, ale tady se dá sehnat) je dobrý, ale z jednoho důvodu jsem ti ho nedoporučil – ten film působí až příliš sladce, jako z dob hospodářského zázraku, a přesně to ORWO nebylo. Forte se dá sehnat od citlivosti 24 DIN jako Classic, nebo pokud chceš citlivost 100, tak u B... z Horního Falcka. Ostatní Svema a Tasma spíše u retrophotographic, nebo prostě někde v bývalém SSSR. Horší kvalita znamená škrábanec, nečistoty atd.