Gast Drodzy koledzy, Właśnie powiększyłem kilka zdjęć z czasów NRD. Tonacja materiałów ORWO jest po prostu inna niż w przypadku materiałów Ilford, których obecnie używam. Czy istnieje jeszcze jakiś film, który miałby tak nieco ziemistą, ziarnistą fakturę jak ORWO, a zwłaszcza dobre rozróżnienie cieni, jasne odwzorowanie zieleni i tę plastyczność? Dziękuję i życzę miłych świąt Henning
Gast Henning, może Fortepan 100, a jeszcze lepiej Svema FN 64 lub Tasma FN 64 (dostępne w Retrophotographic Ltd.), ale wszystkie te filmy są pod względem technicznym gorsze od ORWO. Roland
Gast Cześć Roland, Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Co właściwie oznacza „gorsza jakość techniczna” i gdzie mogę zdobyć te filmy? Jak dotąd nawet nie słyszałem o nich. Pozdrawiam Henning
Gast Google > hasło „Retrophotographic Ltd” > klik > wynik retrophotographic Widnieje tam duże logo gospodarza tej strony, może coś jest też w Berlinie. Pozdrawiam Ronald (nie Roland)
MirkoBoeddecker Również model Retro z Tasmą jest wyprzedany. Film ten nie dorównuje nawet w najmniejszym stopniu CHS 100 firmy ADOX. CHS 100 oferuje wszystko to, czego szukasz w NP20, i już w czasach NRD, jako efke 100, przewyższał ORWO. Tak przynajmniej uważa wielu fotografów, którzy zawsze zamawiali efke z byłej Jugosławii. Spróbuj CHS 100. Pozdrawiam, Mirko
Gast Henning, Efke (teraz nazywa się ADOX, jest tu dostępny) jest dobry, ale nie poleciłem ci go z jednego powodu: ten film ma w sobie coś z ckliwości z czasów cudu gospodarczego, a właśnie tym ORWO nie był. Forte w czułości od 24 DIN znajdziesz tutaj jako Classic, a jeśli chcesz czułość 100, to u B... z Górnego Palatynatu. Pozostałe, takie jak Svema i Tasma, raczej u retrophotographic lub gdzieś w byłym ZSRR. Gorsza jakość oznacza zarysowania, plamki itp.