PhilippReichmuth
Ahoj,
uvažuji o tom, že u filmů FP4/CHM125 a HP5/CHM400, které v současné době v mé temné komoře používám nejčastěji, přejdu na ruční navíjení metráže, abych ušetřil peníze a nebyl vždy vázán na 36 snímků na film. Mám k tomu pár začátečnických otázek, abych si to celé udržel v přijatelných mezích:
- Jak nepostradatelný je při tom v praxi navíječ filmů? Mohu jako člověk s hrubou motorikou navíjet film prakticky i v již existující temné komoře bez navíječe, nebo to bude příliš složité?
- Mohu film v navíječi vyměnit bez větších problémů, nebo musím počítat s tím, že pro každý film budu potřebovat vlastní navíječ? Navíječ totiž výrazně zvyšuje počáteční investici. (Jo, jo, ve Steinkimmenu jsem nedával pozor.:D)
- Jak dobře a jak často se dají filmové kazety znovu použít? Ty od ADOXu, které momentálně používám, na mě dělají docela dobrý dojem.
- Mirko, je to záměr a/nebo existuje důvod, proč podle katalogu nabízíte jako metráž pouze CHM 400, ale ne CHM 125?
Díky –
Philipp
Roman
Philippe,
na eBayi se použité filmové zásobníky obvykle prodávají za 10 eur (nebo méně)...
Roman
uworischki
Ahoj Phillipe,
„...navíjet film i bez zásobníku, což je proveditelné i v již existující temné komoře...“
V zásadě ano – ale neznám nikoho, kdo by dokázal podle perforace filmu spočítat 36 snímků...
„...Mohu film v navíječi vyměnit bez větších problémů, nebo musím počítat s tím, že pro každý film budu potřebovat vlastní navíječ?...”
Samozřejmě lze film vyměnit bez problémů. Vyndat z navíječe, znovu vložit do krabičky... ale jednodušší je samozřejmě pořídit si pár kazet navíc a zpracovat celou roli, resp. ji kompletně navinout. 20 kazet jistě nestojí majlant.
„...Jak dobře a jak často lze filmové kazety znovu použít...“
Jistě neexistuje žádná „doživotní“ záruka, ale mám staré kazety Orwo se šroubovacím uzávěrem a ty jsou stále těsné.
Uwe
heinrich
Ahoj Phillipe,
jde to i bez navíječe filmu, stačí změřit požadovanou délku... Jeden můj kamarád to občas dělá, když ho přepadne touha ušetřit. K měření stačí nalepit na stůl dvě silné lepicí pásky v odpovídající vzdálenosti od sebe tak, aby se daly nahmatat i ve tmě.
Osobně dávám přednost filmovému zásobníku. Je to mnohem pohodlnější a funguje to i za denního světla.
S pozdravem
Heinrich
cfb_de
Ahoj Uwe,
> ale neznám nikoho, kdo by dokázal podle perforace filmu spočítat 36 snímků...
Osm úseků tvoří jeden snímek. Pro 36 snímků stačí spočítat 320 úseků (36 snímků, tři vpředu na navinutí, jeden vzadu na zbytek). Je to hračka, pokud máš v prstech ještě potřebnou jemnou motoriku.
Ti, kteří nemají tak jemnou motoriku, odměří asi metr šedesát pět, což také sedí a jde to i s metrem.
Ti primitivnější s „pravými“[tm] fotoaparáty bez „inteligence zpětného navíjení“ a vestavěného počítadla snímků navíjejí do kazety tolik filmu, až se tam už nic nevejde, a od konce počítadla počítají sami. V závislosti na filmu a kazetě to dá asi 42 až 48 snímků plus úvodní a závěrečné titulky.
Ale já mám radši svůj Füllfix.
SCNR,
Franz
MirkoBoeddecker
Phillipe,
Po novém zvýšení cen k 1. lednu 2006 se naše stávající cenová úroveň sníží téměř na pouhých 50 % nové ceny společnosti Ilford.
Nová surovina bude stát téměř dvojnásobek oproti té, kterou jsme dosud používali v době společnosti Ilford Ltd, a proto se i naše ceny budou muset zvýšit přibližně o 25 % nebo dokonce ještě více.
Vzhledem k tomuto vývoji cen již není možné prodávat metráž, pokud jde o CHM.
Mohu ti však nabídnout velmi výhodně Classic 200 a 400. Expirace 2005/2006.
S pozdravem,
Mirko
PhilippReichmuth
Ahoj Mirko,
díky za ten Classic, ale ten si zatím nechám ujít, s CHM jsem velmi spokojený a nechci se zase zvyknout na nový film.
Máte ještě nějakou krabičku ze starých zásob, nebo už je všechno vyprodáno?
Philipp
MirkoBoeddecker
Phillipe,
Ještě máme 2–3 role, ale ty se v obchodě pravděpodobně vyprodají ještě dnes nebo zítra.
Na každou roli momentálně přirážíme 5 EUR :D
I cena za staré zásoby byla vypočítána příííliš levně.
Je velmi náročné tyto role kompletovat a balit, pokud se nevyrábí 1000 kusů. Na toto množství by ale materiál nestačil...
Tak to bylo.
S pozdravem,
Mirko
PhilippReichmuth
Ahoj Mirko,
díky za informaci. Můžete mi jednu z těch rolí CHM400 odložit? Slečna Mikloska už od předvčířka zpracovává moji objednávku, kterou jsem si chtěl v pondělí vyzvednout, možná ji tam prostě připíše.
Právě jsem porovnal ceny s cenami originálního FP4/HP5. Jsou ceny Ilfordu v katalogu nové nebo staré?
S pozdravem,
Philipp
MirkoBoeddecker
Phillipe,
všechno, co se týká konkrétních objednávek, musíš vyřídit přímo s holkama.
Snažím se tu vždy odpovídat co nejrychleji, ale nejsem pořád v práci a nemůžu navíc přijímat a spravovat „objednávky“ přes internet.
Zatím nemůžeš srovnávat s původními cenami Ilfordu, protože nové ceny zatím nikdo nezveřejnil.
V budoucnu už nebudeme moci být u metráže konkurenceschopní ve srovnání s originálními produkty Ilfordu. To je přesně to, čeho chce Ilford tímto zvýšením cen surovin dosáhnout. Zda budeme moci i nadále nabízet hotové filmy za příznivé ceny, až se suroviny vyčerpají, je v tuto chvíli také ve hvězdách.
U hotového filmu tvoří 50 % ceny film a 50 % práce, kazeta atd.
Zdvojnásobení ceny suroviny tedy znamená pouze přibližně 30% zvýšení maloobchodní ceny.
U produktu, jako je metráž, se kalkulace prostě už nevyplatí.
Nová katalogová cena Ilfordu je: 49 EUR netto za roli.
Po připočtení manipulačních nákladů by se očekávaná maloobchodní cena měla pohybovat kolem 55 EUR.
Pod touto hranicí se produkt ekonomicky nevyplatí nabízet.
V tomhle ohledu jsme na tom s maloobchodní cenou 29 EUR vlastně velmi dobře, ne?
S pozdravem,
Mirko
PhilippReichmuth
Všechno, co se týká konkrétních objednávek, musíš vyřídit s holkama sám.
To je jasné.
Ještě nemůžeš srovnávat s původními cenami Ilfordu, protože nové ceny zatím nikdo nezveřejnil.
No, se starými už ano ;)
V budoucnu už nebudeme moci být v oblasti metrového zboží konkurenceschopní ve srovnání s originálními produkty Ilfordu. To je přesně to, čeho chce Ilford tímto zvýšením cen surovin dosáhnout. Zda budeme moci i nadále nabízet hotové filmy za příznivé ceny, až se suroviny vyčerpají, je v tuto chvíli také ve hvězdách.
Myslím, že pro Ilford to z ekonomického hlediska dává smysl. Já osobně nekupuji originální FP4 hlavně proto, že CHM125 je levnější; pokud jde o mě, Ilford si tedy zatím sám konkuruje. :)
Vzhledem k mému studentskému rozpočtu se však vzhledem k novým cenám Ilfordu budu mezitím dlouhodobě rozhlížet po novém, v té době již hotovém filmu v rozsahu 80–100 ASA, dokud mi můj rozpočet nedovolí něco víc. (V tomto ohledu se jako zákazník Ilfordu alespoň v současné době stejně nacházím v klasické situaci, kde nemůžu vyhrát.) Dlouhodobě to asi vyústí v souboj mezi Efke a Foma 100. Škoda, protože Foma v mém současném oblíbeném vývojce ADX A+B nevychází tak hezky.
Philipp
oliverdienst
Ahoj Mirko,
právě jsem se dočetl, že (20. 12. 2005) můžeš nabídnout metráž Classicpan 400 s datem spotřeby 2005/2006.
Můžeš mi vysvětlit, proč jsem při mé objednávce ze dne 2. 12. 2005 obdržel Classicpan 400 v metráži 30,5 m s datem spotřeby 11/2004?
pokud se u tebe jedná o „nový“ produkt, byl bych rád, kdybys mi mohl zaslat dvě role po 30,5 metrech s datem spotřeby 2006 proti započtení mého dobropisu.
oliver
MirkoBoeddecker
Ahoj Olivere,
zaslání prošlého zboží jen tak bylo nedopatřením pracovníka balírny a Lidija ti přece jen připsala celou částku na účet. Za to si se mnou ještě pořádně rozhádá, protože jak jsem již jinde jasně uvedl, už nevyděláváme a rozdání dvou rolí jen tak znamená, že teď musíme vydělat 500 EUR obratu zadarmo, abychom tu ztrátu pokryli. V takovém případě se vlastně smí nabídnout maximálně 20 %, jinak se zboží vrací.
Rolky, které tu ještě jsou, jsou bez výjimky Classic 200. Byla to moje chyba. Ležely tam dvě hromádky a já si myslel, že jedna je 400 a druhá 200. Všechny jsou datovány 11/2005.
Podle Forte jsou obě emulze NOVÉ.
S pozdravem,
Mirko
oliverdienst
Ahoj Mirko,
díky za odpověď!
Prosím, nedělej Lidije přílišné potíže, ty filmové role mám tady v ledničce neotevřené, takže ti je můžu kdykoli poslat zpátky. To, co mi nabídla, byl přece jen čestný pokus o zákaznický servis a udržení zákazníků. Takže si s těmi 500 eury navíc nedělej starosti, to nějak zvládneme -> zítra ti pošlu soukromou zprávu.
Mimochodem si myslím, že byste mohli mít rozhodně větší obrat, kdyby byla dostupnost nabízených papírů a filmů alespoň částečně zajištěna, resp. kdyby se dalo říct, kdy bude zase dodávka. Například já jsem se bohužel kvůli opakovaným nejasným dodacím podmínkám rozloučil s krásným Adox PW, u Classicpan 400 to vypadá podobně, i když se občas ještě pokouším nějaký objednat ;) .
Oliver
MirkoBoeddecker
Ahoj Olivere,
nevím, jak dlouho už fórum sleduješ.
Proto tady ještě jednou krátké shrnutí situace ohledně Classicpan a Polywarmton:
Jak Classicpan, tak i Polywarmton pocházejí a pocházely od firmy Forte.
Když se dostali do insolvence, nikdo už nemohl dodávat – kromě nás.
Krátce před insolvencí jsem byl ve Věci a zajistil jsem nám zbývající materiál a nekonfekcionované suroviny.
Ten jsme pak s velkými obtížemi převáželi přes půl Evropy, abychom co nejdříve mohli znovu dodávat hotové výrobky.
Během „totální insolvence“ (období, kdy z továrny neodešlo vůbec nic) jsme byli jediní, kdo mohl dočasně nabízet kompletní sortiment z vlastního skladu.
Věci se však „protáhly“ déle, než se očekávalo, a nakonec nám také došel tovar.
Následovalo období, kdy jsme museli výrobu předfinancovat, protože Forte již neměl suroviny. To znamená, že dnes zaplatíte a objednáte a zboží dostanete za 3–6 měsíců. Že pak při dodání zboží není vždy vše, co potřebujete, je jasné, protože neumím předvídat budoucnost a musel jsem hádat, co bude asi nejlépe potřeba.
Tak to šlo až do pozdního podzimu s více či méně dobrou dostupností.
V žádném okamžiku však nebylo k dispozici vůbec nic – téměř vždy byla k dispozici jiná velikost nebo jiný povrch, než jaký byl požadován.
V současné době je dostupnost u PW opět obnovena téměř na 100 %. K dispozici jsou všechny formáty a všechny povrchy. Forte právě dodalo.
Pokud nedojde k dalším katastrofám, mělo by to tak pokračovat s průměrnou dostupností 85–95 %.
Totéž platí pro Classicpan. Hotové filmy jsou k dispozici v dostatečném množství, pouze metráž (kterou nikdo nekupuje, proto jsou role také skladovány!) je momentálně krátkodobě vyprodána. Prostě jsme nechtěli objednávat znovu, když jsme měli na skladě ještě tolik prošlého zboží.
Mít vždy skladem každý jednotlivý povrch a každou velikost je při dodací lhůtě 2–5 měsíců nemožné. To se ještě nikdy nestalo – ani u jiných výrobců.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
téměř vždy tam byla jiná velikost nebo jiný povrch, než jsem chtěl.
Někdy ti závidím tvůj jemný předvánoční humor ;-)
Ale vážně. Ty to nemůžeš/nesmíš říct, tak to udělám já:
„Prošlé filmy“ nejsou žádná tragédie. Při správném skladování (což vy děláte) vydrží *výrazně* déle než je datum vytištěné na obalu, které se vztahuje ke skladování při pokojové teplotě v obývacím pokoji.
Proto ani dnes není použití role, jejíž „prošlá“ doba je konec roku 2004, žádná tragédie a vrácení/sleva ze strany dodavatele je kombinací „vánočního dárku“ a „geste dobré vůle“.
Což se však nedá říci o papíru MG. Tam to vypadá tak, že papír musí po odlití nejprve zrát (proto v obchodě nesmí být „čerstvé“ zboží, které totiž ještě nesplňuje specifikaci ohledně rozsahu kontrastu). Kromě toho tam téměř žádný výrobce neuvádí „datum spotřeby“, aby mohl prodat své větší skladové zásoby, aniž by měl zákazník důvod k reklamaci (vy to neděláte, což je výhoda malosériové výroby a velký plus pro váš obchod!).
Proto bych nikdy nekupoval papír MG na eBayi, už vůbec ne otevřené balení nebo starší zboží. Ten se časem stále více změkčuje a získává nejostré tóny obrazu (stará chorvatská emulze z nizozemských žlutých krabiček například získala hezkou matně modrou barvu, MG IV pak „praská“ ještě méně).
V každém případě mě nepřekvapuje, proč je můj metrážový film HP5+, jehož platnost vypršela na začátku roku 2005, stále jako nový. Zajímá mě ale následující: Jak jste přiměli emulzi Vary***, aby už pár dní po nalití šla z 000 na 4? Roman mi o tom právě vyprávěl úžasné věci.
Zkusím to mezi svátky, do té doby ta role ještě počká ve sklepě.
A pak jsem jako idiot ještě zapomněl na objednávku u PW. Teď už žádné nemám po všech těch kalendářích 13x18 pro kolegy (ti si je dokonce kupují :-) Nevadí, příští rok se objedná, pak budu zase potřebovat R50. Zavolám/napíšu e-mail/nechám si to přivézt z Berlína. Jako obvykle.
Veselé Vánoce, užijte si závěr roku
Franz
Schwedenstahl
Dobrý den,
jak je to s výrobky s prošlou lhůtou spotřeby, nabízejí se také? Kolik stojí metráž s prošlou lhůtou spotřeby?
S pozdravem
Marwan
cfb_de
Ahoj Marwane,
zavolej zítra ráno do toho berlínského obchodu. Mirko ti sice předem řekne, kolik to stojí, ale z hlavy neví, co tam ještě bude, až se vrátí domů.
Veselé Vánoce!
Franz