Gast
Vážení kolegové!
Chci si vytisknout zvětšeninu o rozměrech přibližně 1 x 1,5 metru na rolové fólii, což samo o sobě není žádný problém, ale zkusil už někdo z vás něco takového v praxi vyrobit?
Mám dojem, že jsem už něco zaslechl o swarmech a plastových fóliích, ale mám pocit, že než dosáhnu dokonalého tisku, proměním svou DUKU v bojiště.
Jak jsem již řekl, budu vděčný za jakékoli tipy a zkušenosti.
Werner
PS: Asi se nemýlím, když říkám, že tak velké laboratorní misky neexistují, že?
Gast
Ahoj Wernere,
dělám to často. Koupil jsem si na to ale dlouhou vaničku od Deville-Bobinoir. S rozměry 1,40 x 26 cm má slušnou velikost. S cenou 160 € ale není zrovna levná. To je důvod, proč pracuji pouze s dlouhou vaničkou. Papír se v ní v rolích neustále otáčí ve vývojce. Druhá osoba je při tom velmi užitečná.
Zkoušel jsem to i s slabými stranami. Bylo to pro mě příliš špinavé!
Dobré světlo!
Andreas
Stagirit
Pokud máš v temné komoře dlažbu s odtokem, můžeš vyvolávat přímo na podlaze.
Pomocí gumové stěrky rovnoměrně rozetři chemikálie po papíru a promíchej je.
Nebo si vyrob rám z latí, vylož ho fólií a vyvolávej v něm.
A pak, jak už bylo řečeno, v něm papír otáčej nebo protahuj, podle toho, kolik máš místa.
Můžeš si také z PVC odpadních trubek postavit naddimenzovanou vývojovou vanu na papír, ale vyplatí se to jen v případě, že něco takového děláš častěji.
Nejjednodušší je použít v temné komoře odpovídající velkou vanu, kterou si s trochou zručnosti a dostatkem epoxidové pryskyřice (např. Ponal Duo) můžete vyrobit i sami. Ještě přidejte chemicky odolný lak, podlahový lak nebo lépe 2K lak od Clou. Nainstalujte odtok a škrabku.
To by vlastně nemělo v žádné temné komoře chybět.
MirkoBoeddecker
V naší půjčovně máme vývojový přístroj Deville pro dlouhé formáty se 4 vaničkami (vhodný pro barevné fotografie).
Cena je 15 € za hodinu, protože tím je obsazena celá laboratoř.
Expozici a případně i oplachování byste však museli provádět doma.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Zde najdete návod na sestavení:
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_leser_08.htm
Možná vám pomůže.
S pozdravem,
Otto Beyer!
arothaus
Ahoj,
zajdi do obchodu s potřebami pro kutily, tam najdeš spoustu velkých nádob za málo peněz. Někde jsem taky četl tip, že se dají použít velké dlouhé květináče na balkón.
S pozdravem,
Andreas
Gast
Dobrý den!
Bylo tam spousta dobrých rad, jen si ještě musím ujasnit, jestli se pustím do kutilství, nebo si pořídím nějaké zařízení značky Deville.
160 EUR není zas tak moc, když si uvědomíte, kolik stojí už jen papír na pár zvětšenin této velikosti. Umí to zařízení zpracovávat jen PE, nebo i barytový papír?
Moc děkuji
Werner
MirkoBoeddecker
No, vlastně taková Deville stojí 3900 DM.
Ten, kdo ji sežene za 160 EUR, může být šťastný.
S pozdravem,
Mirko
andreasbrigachtal
Ahoj Mirko,
nemám tušení, o čem to mluvíš! :D Ten bazén Deville Langenbecken stojí u jednoho z tvých konkurentů 160 €?!
Hezký den,
Andreas
cfb_de
Ahoj Andreasi,
je toho trochu víc než jen ten jeden klíč:
http://www.deville-plastique.com/Old%20Sit...ft/jcgdform.htm
S pozdravem,
Franz
Gast
Tak já jsem si taky nedávno pořídil poprvé zvětšeninu balkonu a nechtěl jsem utrácet spoustu peněz za nákup velkých květináčů. Koupil jsem si v obchodě s potřebami pro kutily běžné balkonové květináče. A nejdůležitější je především to, abys povrch s povlakem vytvořil směrem dovnitř, protože květináče mají většinou ostré hrany na dně a tak mohou nastat nepříjemné následky. Ale pak to fungovalo skvěle a bez problémů.