Mirko,
>Jsi si jistý, co se týče hodnot filtru při clonění?
Ano, pokud si dobře vzpomínám, v anglickém návodu na to bylo výslovně upozorněno a mnoho uživatelů to považuje za nedostatek. V německé verzi je to zmíněno pouze nepřímo – v části Příprava je uvedeno „Nastavte clonový kroužek na 5,6“, poté následuje návod k softwaru s výslovnou zmínkou o cloně („Podle potřeby lze clonu...“), teprve poté následuje použití barev bez jakékoli zmínky o možnosti clonění.
Anglickou verzi už nemůžu najít, německou kopii jsem uložil na
http://rjr.blafh.de/Manuals/janpol.pdf.
Haltdochja:
„Při výrobě barevných zvětšenin smí JANPOL-COLOR pracovat pouze při největší cloně; clonový kroužek I musí tedy zůstat vždy nastaven na 5,6.“
>Barevné složky by se přece neměly měnit, protože filtry se zasouvají před clonu.
Tu věc jsem už věky nedržel v ruce; když jsem konečně měl adaptér M39>M42, ztratil jsem o to zájem (Philippe, pokud to chceš někdy vyzkoušet, ozvi se; jinak: nechte to být, pokud máte dobrý V-filtr, a ušetřete si hledání adaptéru).
Pokud si dobře vzpomínám, jde o to, že se tam zasunou dva filtry proti sobě, které mají ostrou hranici mezi žlutou a azurovou a žlutou a purpurovou. Když clonu uzavřete, změní se poměr hustot...
Roman
PS: Vánoce jsou zachráněné, pošťák dnes přinesl „malý balíček“ – to jsou jeho slova. ;-) Ještě jsem to neviděl, domů se nedostanu dřív než v pátek.