Mirko,
> Czy jesteś pewien co do wartości filtrów przy przymykaniu przysłony?
Tak, o ile dobrze pamiętam, w angielskiej instrukcji wyraźnie to zaznaczono i wielu użytkowników uważa to za wadę. W wersji niemieckiej jest to wspomniane tylko pośrednio – w sekcji „Przygotowanie” jest napisane „Ustaw pierścień przysłony na 5,6”, potem jest instrukcja oprogramowania z wyraźną wzmianką o przysłonie („W razie potrzeby przysłona irysowa może...”), a dopiero potem zastosowanie kolorów bez żadnej wzmianki o możliwości przyciemniania.
Nie mogę już znaleźć angielskiej wersji, niemiecką kopię umieściłem na stronie
http://rjr.blafh.de/Manuals/janpol.pdf.
Haltdochja:
„Podczas wykonywania kolorowych powiększeń JANPOL-COLOR może pracować tylko przy maksymalnym otwarciu przysłony; pierścień przysłony I musi więc pozostać zawsze ustawiony na 5,6.”
>Skład kolorów nie powinien się przecież zmieniać, ponieważ filtry są wkładane przed przysłoną.
Od dawna nie miałem tego w ręku; kiedy w końcu zdobyłem adapter M39>M42, straciłem zainteresowanie (Philipp, jeśli chcesz to kiedyś wypróbować, daj znać; w przeciwnym razie: odpuść sobie, dopóki masz dobry obiektyw V i oszczędź sobie szukania adaptera).
Jeśli dobrze pamiętam, to tak jest, że wsuwa się tam dwa filtry jeden na drugi, które mają ostrą linię podziału żółty/cyjan i żółty/magenta. Kiedy zamykasz przysłonę, zmienia się stosunek gęstości...
Roman
PS: Święta są uratowane, listonosz przyniósł dzisiaj „małą paczkę” – to jego słowa. ;-) Jeszcze jej nie widziałem, do piątku nie wrócę do domu.