Stagirit
Je vůbec možné provést smysluplnou reverzní vývojku na fotografickém papíře?
Na jakých papírech to vůbec funguje?
Na co si musím dát pozor?
RomanJRohleder
To jde. Existuje několik přístupů, například reverzní vyvolání nebo solarizace – firma Orwo kdysi vyráběla DPP, tedy přímo pozitivní papír, což byl v podstatě jejich běžný barytový papír s cíleným předosvětlením.
TT poskytl ve starém SW-Diakitu pokyny ke zpracování papírů Vario Comfort a Vario Ultra, tedy MG4 a MCP; pan Buddelmann zasílá návod na vyžádání ve formátu PDF, pokud mi odpovíš do nedělního poledne, můžeš ho dostat i ode mě.
V zásadě je to chůze po tenkém ledě – Christian Kolinski to jednou zkusil a potýkal se s výrazným základním zákalem; něco takového se jistě dá vykompenzovat rovnováhou mezi expozicí a prvotním vyvoláním.
Roman
hambo
Ahoj,
teoreticky by to šlo. Musel bys použít brzděný pozitivní vývojku, tedy s KBr, nebo ji naředit, a zbytek jako při vyvolávání filmu, jen jako druhý vývojku použít silnou vývojku na papír, jako je Eukobrom. Já bych ale použil gradovaný papír (měkký), aby se vyrovnaly kontrasty diapozitivu.
Lepší je použít černobílý internegativ, tam máš dvakrát možnost ovlivnit kontrast.
Zdravím Jürgen :D
Stagirit
Díky, zkusím to.
Gast
Ahoj,
Spence a Worobiec popisují reverzní proces na bázi sírového tonera (sulfidu), určený vlastně k výrobě internegativů.
Papír se exponuje, vyvolá, nevyvolaná část/pozitivní obraz se tonuje sírou, negativ se vybělí a zafixuje. Zůstane sírový pozitiv. Problém je stejný jako u všech reverzních procesů: základní expozice a gradace nemají vůbec nic společného s normálním procesem, ale je třeba je vyzkoušet.
S pozdravem
Martin
RomanJRohleder
Martine,
to samé jsem kdysi zkoušel se sépiovým tónem (>thiokarbamid) a Blixem. V zásadě to funguje, ale základní zákal je a zůstává obrovský (stejný problém se vyskytuje i při vyvolávání filmů touto metodou, kde dochází k zbarvení kovového stříbra a dokonce i samotného nosiče).
To není žádná radost...
Roman
ChristianKolinski
Dobrý den,
> Základní zákal je a zůstává však enormní (stejný problém se vyskytuje i při zpracování filmu v tomto postupu, kde dochází k zbarvení kovového stříbra a dokonce i samotného nosiče).
Což je pro použití, o které usilují Spence/Worobiec (internegativ), jedno – base fog je tam proto, aby se přes něj tisklo (nebo tak nějak). Jen při projekci nebo jako papírový pozitiv to vypadá prostě strašidelně.
Konvenční reverzní proces:
Pro první pokus: Ilford Ilfospeed (pevný stupeň), silně exponováno, první vývoj v N113 2 min, bělení a čištění pomocí Foma-reverzní sady, 2. expozice 1 min, 40 W. 2. vývoj N113, fixace.
Zřetelný základní zákal, Ilfospeed má podle mého názoru „teplý“ tón obrazu.
Dodatečné bělení pomocí Farmeru nebo podobného přípravku je možné, ale vždy s sebou nese značné množství zmetků...
Plánovaná vylepšení (pokud mi to čas dovolí): První vývojka s KBr a/nebo první vývojka s vývojkou pro film.
Určitě příjemná zábava pro dlouhé vánoční zimní večery, když utečete před shromážděnou rodinnou katastrofou do sklepa :D
Christian
Stagirit
Nemůže být ten silný základní zákal způsoben chemikáliemi, které jsou v nosné vrstvě papíru?
Vlastně bych chtěl mít přímé pozitivum, protože jsem si vylepšil svůj Laborator 138s o závěrku a zadní část Larka, takže teď můžu fotit na formát 13x18.
Hm, vlastně bych mohl použít i filmovou jednotku ze starého přístroje na expozici na pódiu.
PhilippReichmuth
Myslím si, že postup přes internegativ je jednodušší. Můžeš ho provést expozicí na fotografický film, vyvolat měkkým způsobem a poté přenést na papír. Nemáš žádné problémy se základním zákalem ani s multigradovým papírem, místo jednoho neznámého procesu máš dva dostatečně známé, máš dvakrát plnou kontrolu nad výsledným obrazem místo žádné a internegativ můžeš dále využít.
SamuliSchielke
Souhlasím s Philippem. Další možností, která by měla fungovat, ale jen u malých formátů a navíc je to drahé, je Polaroid. Sám jsem to nikdy nezkoušel, ale v nejbližší době možná vyrobím pár černobílých kopií z barevných diapozitivů, a protože se na to ortochromatický film hodí hůře, uvažuji o tom, že je prostě vytisknu na velkoformátový Polaroid.
Samuli
hambo
Ahoj,
vytvoření černobílého internegativu je vlastně docela jednoduché. Naučil jsem se to před 20 lety podle následující metody, která sice teoretikům asi nebude vyhovovat, ale v praxi vždy fungovala a přinášela dobré výsledky.
Diapozitiv zvětšete pomocí zvětšovacího přístroje na plochý film (6/9 nebo 4/5) nebo nastavte poměr 1:1. Pro nejlepší výsledky použijte i kontaktní kopírování, ale pozor na prach!
Objektiv přiclonit asi 4–6krát a provést expozici jedné sekundy. To platí i pro kontaktní kopírování.
Kodak Plus X pan byl tehdy náš pracovní film, který existuje dodnes. Poté 7 minut vyvolat v Microdol X nebo také RODINALu 1:50, čas na to bohužel nemám po ruce.
Pokud jsou negativy o něco sytější než obvykle, není to problém, stále se nacházejí na rovné části křivky :) .
A pokud se vám nelíbí přenos šedých tónů, černobílý fotografický filtr nebo také barevná směšovací hlava fungují stejně jako při pořízení snímku ve fotoaparátu.
S pozdravem Jürgen
Gast
Romane!
Od Orwa kdysi existoval DPP, přímo pozitivní papír, což byl v podstatě jejich běžný barytový papír s cílenou předexpozicí.
Myslíš, že to zvládnu i sám, protože píšeš, jako by to bylo snadné?
Chci to zkusit, s výkonnou lampou by to mělo jít.
Oleksander
RomanJRohleder
Oleksandere,
>>Společnost Orwo kdysi vyráběla DPP, tedy přímočinný pozitivní papír, což byl v podstatě jejich >>běžný barytový papír s cílenou předexpozicí.
>Myslíš, že to zvládneš i sám, protože píšeš, jako by to bylo >snadné?
Ten dojem jsem vlastně nechtěl vyvolat; v zásadě je to jednoduchý postup, ale musíš trefit přesně ten správný bod a velmi jemně dávkovat.
Hodně práce a ještě k tomu štěstí?
>Chci to zkusit, s výkonnou lampou by to mělo jít.
Já bych se přikláněl spíše k méně silné lampě... nejlépe by to mohlo fungovat s bleskem, ten se také nejlépe ovládá.
Zkus to, zaznamenej si postup a poděl se s námi o výsledky. ;-)
Roman
Gast
Romane,
uvidíme, jestli najdu čas a chuť, a pokud ano, napíšu ti výsledky.
Oleksander
Gast
Romane,
mluvil jsem po telefonu s chemikem ze Šostky (Swema), který mi řekl, že ve firmě Orwo neprovádějí solarizaci světlem, ale chemicky, protože se světlem to nejde dostatečně rovnoměrně, v praxi to prostě nefunguje.
S pozdravem
Oleksander