MirkoBoeddecker
Nadszedł ten moment – wielki dzień się zbliża.
W piątek pojawi się rolka Vario Classic 30,5 m / 85 m :rolleyes:
Kto więc nie otrzymał jeszcze oficjalnego potwierdzenia zamówienia e-mailem, niech szybko napisze do nas, żebyśmy zdążyli jeszcze wrzucić rolkę na sanie Świętego Mikołaja, zanim wyruszy w drogę.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
... to się nazywa POWIĘKSZENIE! 30,5 METRA szerokości
;-)
Jaką moc musi mieć ta lampa opalowa?
Pozdrawiam
Ronald
MirkoBoeddecker
...oczywiście chodzi o cm...
może da się to naświetlić za pomocą
Adolight 4500 L :rolleyes:
mirko
Stagirit
Taki piękny, stary aparat poziomy ma przecież prawie 2 metry przekątnej matrycy.
Doskonale pamiętam, jak jako dziecko bawiłem się tym aparatem mojego ojca. Zrobił nim kiedyś zdjęcie i wywołał je na podłodze w kuchni.
Selektron osiągał już tylko czułość A1+.
cfb_de
Hm. Obrazy o szerokości 80 m nie wydają mi się jednak zbyt ładne. Zamówiłem wtedy tę rolkę z innych powodów.
Cieszę się, że wkrótce dotrze!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Rolki już dotarły.
Niestety, ich pakowanie jest niezwykle kłopotliwe, ponieważ nie ma kartonów o takich wymiarach.
Chyba będę tu tnął i przycinał do późna w nocy, żeby dopasować dwa kartony, mając nadzieję, że jutro wszystko uda się wysłać, aby jeszcze zdążyć wykonać kilka portretów babci przed świętami Bożego Narodzenia :rolleyes:
Pozdrawiam,
Mirko
andreasbrigachtal
Cześć, Mirko!
Świetnie! Moja babcia nie może się doczekać zdjęć, a ja – papieru!
Dziękuję za Twoje nieustanne zaangażowanie do samego końca!
Miłego trzeciego tygodnia Adwentu
Andreas
cfb_de
Cześć Mirko,
dzisiaj w końcu udało mi się odebrać paczkę w sąsiedniej wiosce, daleko od pracy (ale więcej tego nie zrobię: konieczność wzięcia pół dnia urlopu praktycznie bez uprzedzenia to niezbyt fajna sprawa; proszę, przekaż to swojej firmie wysyłkowej. Wy też narzekacie, kiedy musicie jechać na drugą stronę Berlina na pocztę).
Na razie jednak odłożyłem papier na bok, moje świąteczne zdjęcia trafiły już na PW lub MCP :-)
Poza tym: super, że wszystko tak wspaniale się udało! Teraz trzeba jeszcze wykonać kasetę na rolki, a potem można zaczynać z własnoręcznie wycinanym barytem. Przygotuj się psychicznie na kolejne zamówienie pod koniec przyszłego roku :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Cześć Franz,
Zrobię to. Ale co właściwie poszło nie tak?
W tym przypadku to ja zajmowałem się wysyłką i naprawdę starałem się wysłać wszystkie rolki tak szybko, jak to możliwe.
Dane zostały jednak wcześniej wprowadzone przez dziewczyny i właściwie powinieneś był dostać powiadomienie e-mailowe, w którym wszystko byłoby dokładnie tak, jak zostało przygotowane...
Ja tylko wydrukowałem fakturę i przykleiłem na nią naklejkę pocztową...
Jeżdżenie przez pół miasta jest irytujące. Tak samo jak odbieranie przesyłek towarowych lub teraz, w okresie świątecznym, ciągłe kalendarze, które nie mieściły się w skrzynce pocztowej... Masz moje pełne współczucie :-)
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
> wysłać wszystkie rolki jak najszybciej.
No właśnie o to chodziło :-) Twoje dziewczyny wiedziałyby, że wysyłka na wakacje od 27. bardziej by mi odpowiadała.
No cóż, nieważne, przy odrobinie szczęścia jednak się udało. Ryzyko, że paczka wróci do was, było jednak dość duże.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
RomanJRohleder
Jak zmienić tytuł? Powinien brzmieć: „Rolki już są”.
Właśnie znalazłem na schodach trzy pudła; listonosz musiał być w piątek naprawdę zachwycony – trzy rolki w trzech kartonach, zapakowane w siatkę z tektury wielkości lodówki.
Wydaje mi się, że pakowacze mają doświadczenie z towarem w rolkach – starannie zabezpieczone paskami tektury, podwójnie owinięte, stabilny rdzeń rolki, owinięty pół rolką taśmy klejącej (a może to taśma Scotch?) – wszystko to rzeczy, których pracownicy Agfarian w Windhagen nie robili z taką dbałością o szczegóły.
Moja jedna trzecia dostawy trafiła już do Movocut, MCP i Vario Classic FB wydają się od razu dobrze współpracować na osi; jutro zrobię kilka prób, czy papier jest już gotowy, czy też woli poczekać do Wielkanocy. Mirko, jaka jest Twoja ocena?
Pierwsza warstwa powinna pójść na próbki, bo szybko się zużywa – taśma klejąca nieco opiera się gwałtownemu usuwaniu, wtedy uderza triboluminescencja; delikatne błyskawice w ciemni, oczywiście w kolorze biało-zielonym, a nie ciemnoczerwonym. ;-)
Nożyk rolkowy w Sitte też dobrze radzi sobie z podłożem; pęknięcia przypominają trochę opłatki, ale to mija, gdy ostrze się ponownie (samodzielnie) naostrzy.
Cieszę się, że się udało, świetne zaangażowanie wszystkich zaangażowanych.
Mirko: Serdecznie dziękuję. Na Boże Narodzenie na pewno nie zdążę już z zdjęciami, moje babcie już od dłuższego czasu nie są wśród nas i nie są więc zbyt wdzięcznymi odbiorcami mojej fotograficznej pasji.
Aha – jeśli ktoś z współzamawiających chciałby jeszcze kasetę Movocut i jest gotowy do samodzielnego odbioru w Bad Kreuznach > DAJ ZNAĆ.
W przeciwnym razie pozostałe dwie sztuki wkrótce trafią do złomowiska, a szkoda by tego było. Haczyk: waga około 40 kg, długość nieco poniżej 1,80 m.
Roman
andreasbrigachtal
Cześć Roman
Nie chciałem czekać aż do Wielkanocy! Poza tym wtedy też muszę pracować. :angry:
Dzisiaj zrobiłem pierwsze odbitki na tym papierze. Wygląda dobrze! :) Jutro spróbuję lith-printu. Jestem ciekawy.
Jak papier powinien się jeszcze zmienić, gdy dojrzeje? Jak dotąd używam tylko papieru z pudełka!
@Mirko: Czy macie jeszcze rolkę na stanie? Chyba jednak będę potrzebował więcej!
@Franz: Cześć! Czy latem znowu zamawiamy papier w rolkach?
Wesołych Świąt
Andreas
-Powiększanie piersi poprzez nałożenie rąk! Terminy po uzgodnieniu.-
RomanJRohleder
Andreas,
czasem trzeba wszystko pisać dwa razy. Co za głupiec ze mnie.
>Nie chciałem czekać aż do Wielkanocy!
To już nie tak długo...
>Dzisiaj zrobiłem pierwsze odbitki na papierze. Wyglądają świetnie!
Świetnie.
>Jak jeszcze powinien zmienić się papier w trakcie dojrzewania?
Emulsja się stabilizuje, co oznacza, że zakres gradacji się przesuwa, prawdopodobnie jeszcze trochę się poszerzy, a czułość ulegnie zmianie; kto pracuje z analizatorem, prawdopodobnie do Wielkanocy będzie mógł regularnie wygenerować nowe wartości indeksowe.
Wczoraj szybko skontaktowałem się z kilkoma szarymi klincami; wstępny wynik:
Filtrowanie/Widoczne stopnie/ISO-R
15M/8/120
100M/6/90
130M/5/75
100Y/14/210
130Y/16/240
W gracji dochodzimy więc obecnie od nieco poniżej 4 do „000”, miękkie jak masło. Jeszcze coś się tu wydarzy.
Ale: wczoraj robiłem analizę, będąc kompletnie zmęczonym i przy słabym oświetleniu, więc później wolę jeszcze raz obejrzeć papier w świetle dziennym i policzyć ponownie...
> Jak dotąd używam tylko papieru z pudełka!
Tobie też może się to przydarzyć; np. gdy producent zbankrutuje, wyprzedaje zapasy, potem znów zaczyna produkować, a towar jest mu wyrywany z rąk.
> @Franz: Cześć! Czy latem znowu zamawiamy papier w rolkach?
Mam jeszcze 70 m Agfa MCP w maszynie, które też trzeba kiedyś zużyć. :-)
> Wesołych Świąt
> Andreas
Wzajemnie,
Roman
> - Powiększenie piersi poprzez nałożenie rąk! Terminy po uzgodnieniu. -
Na jakiej gradacji to wywołujesz? <G>
FrankB
Cześć Mirko – wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku; co do papieru w rolkach – czy możecie sprowadzić rolki o szerokości większej niż 1,05 m?
Dzięki, Frank Bauchspiess
andreasbrigachtal
Cześć Roman,
masz rację, papier jest bardzo miękki! Ale to nic nie szkodzi!
Czy to możliwe, że emulsja też jest bardzo miękka? Podczas suszenia na gorąco papier przykleja się do płótna i w ogóle nie chce się od niego odkleić! :angry: Czy do Wielkanocy to się poprawi? Z moim papierem Forte tak się nie dzieje! Musi więc chodzić o papier! A przecież nie chcę ciągle powtarzać tego samego!
Dobrego światła
Andreas
RomanJRohleder
Andreas,
> Masz rację, papier jest bardzo miękki! Ale to nic nie szkodzi!
Jak już mówiłem, to się na pewno jeszcze zmieni.
> Czy to możliwe, że emulsja też jest bardzo miękka? Podczas suszenia na gorąco papier przykleja się do szmatki i w ogóle nie chce się od niej odkleić!
Znam to, przedwczoraj też musiałem go zrywać z tkaniny przy użyciu mocniejszych środków; podłoże to wytrzymuje, ale w emulsji pozostają kłaczki. Można je jednak wytrzeć/wypolerować, to nic wielkiego.
To powinno minąć – wraz z upływem czasu żelatyna twardnieje, rogowaci... Być może pomoże też kąpiel utwardzająca, np. Stabi zamiast ewentualnego środka zwilżającego. Spróbuję tego w przyszłym tygodniu.
> Czy do Wielkanocy to się poprawi? Z moim papierem Forte tak się nie dzieje! > Musi więc leżeć po stronie papieru!
Jeśli dobrze pamiętam, to już kiedyś było tu tematem dyskusji.
> I nie chcę przecież tylko naśladować!
A może spróbować sitowania na sucho lub ram napinających?
> Dobre światło
Do zobaczenia wkrótce. ;-)
Roman